Δημοσιογράφος καλείται να αποζημιώσει με 5.000 ευρώ τη Τζόρτζια Μελόνι για «body shaming»

Δημοσιογράφος καλείται να πληρώσει αποζημίωση 5.000 ευρώ στη Τζόρτζια Μελόνι για «body shaming» Facebook Twitter
Τζόρζια Μελόνι / Φωτ.: EPA
0

Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε δημοσιογράφο στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 5.000 ευρώ στην πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, επειδή χλεύασε το ύψος της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως body shaming.

Στην Τζούλια Κορτέζε, δημοσιογράφο με έδρα το Μιλάνο, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ με αναστολή για τον χλευασμό, ο οποίος χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2021, ένα χρόνο πριν από την ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Μελόνι.

Η 36χρονη Κορτέζε δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία της Μελόνι με φόντο τον φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Αντιδρώντας, η Μελόνι έγραψε στο Facebook ότι η παραποιημένη φωτογραφία ήταν «μοναδικής σοβαρότητας» και ότι έδωσε εντολή στον δικηγόρο της να κινηθεί νομικά εναντίον της δημοσιογράφου.

Σε δύο ακόμη tweets την ίδια ημέρα, η Κορτέζε έγραψε «η μιντιακή περσόνα που δημιούργησες στη σελίδα σου στο Facebook σε χαρακτηρίζει ως αυτό που είσαι: μια μικρή γυναίκα» και «δεν με τρομάζεις, Τζόρτζια Μελόνι. Εξάλλου, είσαι μόλις 1,2 μέτρα ψηλή. Δεν μπορώ καν να σε δω». Η Κορτέζε αθωώθηκε για το tweet που συνέκρινε τη Μελόνι με τον Μουσολίνι, αλλά καταδικάστηκε για δυσφήμιση για τα δύο τελευταία, τα οποία, όπως είπε ο δικαστής του Μιλάνου, ισοδυναμούσαν με body shaming.

Η Κορτέζε δήλωσε ότι η καταδίκη της για μια «αστεία φράση» ήταν «σκανδαλώδης». «Υπάρχει κλίμα δίωξης. Δεν αισθάνομαι ότι έχω πια την ελευθερία να γράφω για αυτή την κυβέρνηση, γιατί μόλις σε αναγνωρίσουν ως άβολο δημοσιογράφο για αυτή την κυβέρνηση, δεν αφήνουν τίποτα να περάσει», δήλωσε η Κορτέζε στον Guardian.

Η δημοσιογράφος μπορεί να ασκήσει έφεση, αλλά δεν έχει αποφασίσει αν θα το κάνει. «Το να προχωρήσω σε αυτό κινδυνεύει να μου κοστίσει πολλά και δεν ξέρω πώς θα τελειώσει», δήλωσε. Ο δικηγόρος της Μελόνι δήλωσε ότι θα δωρίσει τα 5.000 ευρώ σε φιλανθρωπικό ίδρυμα όταν επιβεβαιωθεί η οριστική ποινή και καταβληθούν τα χρήματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τζόρτζια Μελόνι κινείται νομικά εναντίον ενός δημοσιογράφου ή κάποιου που την επέκρινε δημοσίως. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνησή της έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί στρατηγικά τις αγωγές δυσφήμισης για να φιμώσει δημοσιογράφους και δημόσιους διανοούμενους. Σε μια πολύκροτη υπόθεση το περασμένο φθινόπωρο, ο συγγραφέας κατά της μαφίας Ρομπέρτο Σαβιάνο κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση της Μελόνι και του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ επειδή την αποκάλεσε «μπάσταρδο» για τις μεταναστευτικές πολιτικές της. Η υπόθεση χρονολογείται από μια τηλεοπτική συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2020, στην οποία ο Σαβιάνο, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Γόμορρα», κατακεραύνωσε τη Μελόνι και τον συνάδελφό της ακροδεξιό ηγέτη Ματέο Σαλβίνι στην τηλεόραση για την αντιμεταναστευτική στάση τους απέναντι στα πλοία που διασώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που εμφανίζεται ως Ιησούς μετά την επίθεση στον Πάπα

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που τον εμφανίζει ως Ιησού μετά την επίθεσή του στον Πάπα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε τη φωτογραφία που δημιουργήθηκε με ΑΙ στην πλατφόρμα Truth Social, κατηγορώντας παράλληλα τον Ποντίφικα ότι είναι «αδύναμος» στο ζήτημα της εγκληματικότητας και «κακός» στην εξωτερική πολιτική
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM