No.1

Δημοσιογράφος καλείται να αποζημιώσει με 5.000 ευρώ τη Τζόρτζια Μελόνι για «body shaming»

Δημοσιογράφος καλείται να πληρώσει αποζημίωση 5.000 ευρώ στη Τζόρτζια Μελόνι για «body shaming» Facebook Twitter
Τζόρζια Μελόνι / Φωτ.: EPA
0

Ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε δημοσιογράφο στην καταβολή αποζημίωσης ύψους 5.000 ευρώ στην πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, επειδή χλεύασε το ύψος της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που χαρακτηρίστηκε ως body shaming.

Στην Τζούλια Κορτέζε, δημοσιογράφο με έδρα το Μιλάνο, επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο ύψους 1.200 ευρώ με αναστολή για τον χλευασμό, ο οποίος χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2021, ένα χρόνο πριν από την ανάληψη της εξουσίας από την ακροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Μελόνι.

Η 36χρονη Κορτέζε δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία της Μελόνι με φόντο τον φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Αντιδρώντας, η Μελόνι έγραψε στο Facebook ότι η παραποιημένη φωτογραφία ήταν «μοναδικής σοβαρότητας» και ότι έδωσε εντολή στον δικηγόρο της να κινηθεί νομικά εναντίον της δημοσιογράφου.

Σε δύο ακόμη tweets την ίδια ημέρα, η Κορτέζε έγραψε «η μιντιακή περσόνα που δημιούργησες στη σελίδα σου στο Facebook σε χαρακτηρίζει ως αυτό που είσαι: μια μικρή γυναίκα» και «δεν με τρομάζεις, Τζόρτζια Μελόνι. Εξάλλου, είσαι μόλις 1,2 μέτρα ψηλή. Δεν μπορώ καν να σε δω». Η Κορτέζε αθωώθηκε για το tweet που συνέκρινε τη Μελόνι με τον Μουσολίνι, αλλά καταδικάστηκε για δυσφήμιση για τα δύο τελευταία, τα οποία, όπως είπε ο δικαστής του Μιλάνου, ισοδυναμούσαν με body shaming.

Η Κορτέζε δήλωσε ότι η καταδίκη της για μια «αστεία φράση» ήταν «σκανδαλώδης». «Υπάρχει κλίμα δίωξης. Δεν αισθάνομαι ότι έχω πια την ελευθερία να γράφω για αυτή την κυβέρνηση, γιατί μόλις σε αναγνωρίσουν ως άβολο δημοσιογράφο για αυτή την κυβέρνηση, δεν αφήνουν τίποτα να περάσει», δήλωσε η Κορτέζε στον Guardian.

Η δημοσιογράφος μπορεί να ασκήσει έφεση, αλλά δεν έχει αποφασίσει αν θα το κάνει. «Το να προχωρήσω σε αυτό κινδυνεύει να μου κοστίσει πολλά και δεν ξέρω πώς θα τελειώσει», δήλωσε. Ο δικηγόρος της Μελόνι δήλωσε ότι θα δωρίσει τα 5.000 ευρώ σε φιλανθρωπικό ίδρυμα όταν επιβεβαιωθεί η οριστική ποινή και καταβληθούν τα χρήματα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τζόρτζια Μελόνι κινείται νομικά εναντίον ενός δημοσιογράφου ή κάποιου που την επέκρινε δημοσίως. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, η κυβέρνησή της έχει κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιεί στρατηγικά τις αγωγές δυσφήμισης για να φιμώσει δημοσιογράφους και δημόσιους διανοούμενους. Σε μια πολύκροτη υπόθεση το περασμένο φθινόπωρο, ο συγγραφέας κατά της μαφίας Ρομπέρτο Σαβιάνο κρίθηκε ένοχος για συκοφαντική δυσφήμιση της Μελόνι και του επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ επειδή την αποκάλεσε «μπάσταρδο» για τις μεταναστευτικές πολιτικές της. Η υπόθεση χρονολογείται από μια τηλεοπτική συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2020, στην οποία ο Σαβιάνο, συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Γόμορρα», κατακεραύνωσε τη Μελόνι και τον συνάδελφό της ακροδεξιό ηγέτη Ματέο Σαλβίνι στην τηλεόραση για την αντιμεταναστευτική στάση τους απέναντι στα πλοία που διασώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο.

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM