Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι κατηγορείται για «αδίστακτη επιρροή» στην κρατική τηλεόραση

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι κατηγορείται για «αδίστακτη επιρροή» στη κρατική τηλεόραση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πηγές του ιταλικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Rai κατηγόρησαν την ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ότι θέλει να ελέγξει πλήρως τον οργανισμό και «να ακυρώσει τα αντιφασιστικά ίχνη της Ιταλίας». 

Πριν μερικές εβδομάδες ο Κάρλο Φουόρτες παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, επικαλούμενος πιέσεις από την κυβέρνηση. Ο Φουόρτες, ο οποίος παραιτήθηκε ένα χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του, αντικαταστάθηκε γρήγορα από τον κυβερνητικό Ρομπέρτο Σέρτζιο.

Το ρόλο του γενικού διευθυντή ανέλαβε ο Τζιαμπάολο Ρόσι, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rai που υποστηρίζεται από το κόμμα τις Μελόνι, έναν πολιτικό σχηματισμό με νεοφασιστικές ρίζες. Το 2019 ο Ρόσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Primato Nazionale, μια εφημερίδα που ιδρύθηκε από μέλος της ακροδεξιάς ομάδας CasaPound, ότι «ο αντιφασισμός είναι μια καρικατούρα του παρελθόντος».

Ο Φάμπιο Φάτζιο, ένας αριστερός παρουσιαστής talkshow, και η συμπαρουσιάστριά του, Λουτσιάνα Λιτιτζέτο, γνωστή για την κριτική της στους συντηρητικούς, αποχώρησαν επίσης καθώς δεν ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους. 

«Θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της Rai»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλες αποχωρήσεις από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. 

«Με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, υπάρχει αλλαγή στη διακυβέρνηση της Rai», δήλωσε πηγή του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. «Η μόνη διαφορά τώρα είναι ότι είναι πιο αδίστακτη, ενώ πριν ήταν ίσως λίγο πιο, ας πούμε, ευγενική», προσθέτει η πηγή.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι «η Rai πάντα επηρεαζόταν από τις κυβερνήσεις, αλλά με τη σημερινή υπήρξε ένα άλμα. Θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της Rai και να αλλάξουν το αφήγημα με τον δικό τους τρόπο σκέψης. Θέλουν να ακυρώσουν τα αντιφασιστικά ίχνη της χώρας μας. Αυτό θα σημάνει την αποδυνάμωση της Rai και της δημόσιας υπηρεσίας». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM