Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι κατηγορείται για «αδίστακτη επιρροή» στην κρατική τηλεόραση

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι κατηγορείται για «αδίστακτη επιρροή» στη κρατική τηλεόραση Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Πηγές του ιταλικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα Rai κατηγόρησαν την ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ότι θέλει να ελέγξει πλήρως τον οργανισμό και «να ακυρώσει τα αντιφασιστικά ίχνη της Ιταλίας». 

Πριν μερικές εβδομάδες ο Κάρλο Φουόρτες παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, επικαλούμενος πιέσεις από την κυβέρνηση. Ο Φουόρτες, ο οποίος παραιτήθηκε ένα χρόνο πριν από τη λήξη της θητείας του, αντικαταστάθηκε γρήγορα από τον κυβερνητικό Ρομπέρτο Σέρτζιο.

Το ρόλο του γενικού διευθυντή ανέλαβε ο Τζιαμπάολο Ρόσι, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rai που υποστηρίζεται από το κόμμα τις Μελόνι, έναν πολιτικό σχηματισμό με νεοφασιστικές ρίζες. Το 2019 ο Ρόσι δήλωσε σε συνέντευξή του στο Primato Nazionale, μια εφημερίδα που ιδρύθηκε από μέλος της ακροδεξιάς ομάδας CasaPound, ότι «ο αντιφασισμός είναι μια καρικατούρα του παρελθόντος».

Ο Φάμπιο Φάτζιο, ένας αριστερός παρουσιαστής talkshow, και η συμπαρουσιάστριά του, Λουτσιάνα Λιτιτζέτο, γνωστή για την κριτική της στους συντηρητικούς, αποχώρησαν επίσης καθώς δεν ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους. 

«Θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της Rai»

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλες αποχωρήσεις από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. 

«Με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, υπάρχει αλλαγή στη διακυβέρνηση της Rai», δήλωσε πηγή του ραδιοτηλεοπτικού φορέα. «Η μόνη διαφορά τώρα είναι ότι είναι πιο αδίστακτη, ενώ πριν ήταν ίσως λίγο πιο, ας πούμε, ευγενική», προσθέτει η πηγή.

Άλλη πηγή ανέφερε ότι «η Rai πάντα επηρεαζόταν από τις κυβερνήσεις, αλλά με τη σημερινή υπήρξε ένα άλμα. Θέλουν να πάρουν τον έλεγχο της Rai και να αλλάξουν το αφήγημα με τον δικό τους τρόπο σκέψης. Θέλουν να ακυρώσουν τα αντιφασιστικά ίχνη της χώρας μας. Αυτό θα σημάνει την αποδυνάμωση της Rai και της δημόσιας υπηρεσίας». 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Οι συγγενείς της Βιρτζίνια Τζιούφρε δηλώνουν έκπληκτοι που οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν σε αυτή την απόφαση λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν
THE LIFO TEAM