Δήμευση περιουσίας της Τουρκίας ζητεί Ελληνοκύπριος από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Δήμευση περιουσίας της Τουρκίας ζητεί Ελληνοκύπριος από το Συμβούλιο της Ευρώπης Facebook Twitter
0

Ο Ελληνοκύπριος καθηγητής, Ανδρέας Ορφανίδης, κάτοχος ακίνητης περιουσίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ζητά από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας στη Γαλλία ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για καταβολή των αποζημιώσεων, που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης, αν και δικαιώθηκε το 2009 για την παραβίαση του δικαιώματός του για πρόσβαση στην περιουσία του, στα κατεχόμενα, δεν έχει λάβει ακόμη την επιδικασθείσα, το 2010, αποζημίωση από την 'Αγκυρα, ενώ αναμένει και την άμεση, όπως λέει, αποκατάσταση της περιουσίας του.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, με πρόσφατη επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών ο κ. Ορφανίδης ζητά να παρθούν «ισχυρά και αποτελεσματικά» μέτρα, αν η Τουρκία δεν καταβάλει τα ποσά, πλέον τόκους, που οφείλει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του σώματος, μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου, 2018.

«Με σεβασμό προτείνω όπως η Επιτροπή Υπουργών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για επίβλεψη της υλοποίησης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για δήμευση περιουσιακών στοιχείων της Εναγόμενης Κυβέρνησης σε μια ευρωπαϊκή χώρα (για παράδειγμα στη Γαλλία, όπου τόσο το ΕΔΑΔ, όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν την έδρα τους) για την πληρωμή του πιο πάνω ποσού της αποζημίωσης και του τόκου» αναφέρει.

Ζητά παράλληλα την άμεση εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου και των ατομικών μέτρων, περιλαμβανομένης της άμεσης αποκατάστασης του σπιτιού και της περιουσίας του.

Όσον αφορά τα ατομικά μέτρα, ο κ. Ορφανίδης λέει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ εκτελούνται πλήρως και άνευ όρων από την εναγόμενη Κυβέρνηση, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Υπουργών, χωρίς προηγούμενη παρέμβαση από άλλο μέρος ή Σώμα, όπως είναι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ορφανίδης ζητά, τέλος, την καταβολή ενός ετήσιου ποσού για την περίοδο 2009-2018 ως αποζημίωση για την αποτυχία της Τουρκίας να υλοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεο του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Νέο βίντεό του πυροδότησε φήμες για το εσωτερικό του Forest Lodge

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε πρόσφατο βίντεο του στα social media θεωρήθηκε ότι μοιράστηκε πλάνα από το εσωτερικό της νέας βασιλικής κατοικίας, όπου μετακόμισαν πριν λίγες ημέρες με την Κέιτ Μίντλετον και τα παιδιά τους
LIFO NEWSROOM
Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Διεθνή / Lady Gaga: «Χρειάστηκα ψυχιατρική φροντίδα» - Η αποκάλυψη για τα γυρίσματα του «A Star Is Born»

Σχεδόν επτά χρόνια μετά τον ρόλο που την καθιέρωσε στη μεγάλη οθόνη, η δημοφιλής καλλιτέχνιδα μίλησε πρώτη φορά ανοιχτά για τις δύσκολες συνθήκες που βίωνε παρασκηνιακά
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΓΑΤΑ

Διεθνή / Γαλλία: Σε κατ' οίκον περιορισμό «καταδικάστηκαν» γάτα και ιδιοκτήτρια μετά από καταγγελία γειτόνισσας

Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία στη Γαλλία, ανέφερε πως ο γάτος έμπαινε στον κήπο και κατέστρεφε τα φυτά της - Αντιδράσεις από φιλοζωικές οργανώσεις για τη δικαστική απόφαση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο απόφασης, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Διεθνή / Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε σημείωμά της προς τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗ ότι το δικό της σχέδιο είναι «αντιπρόταση», «εμπνευσμένη» από το αμερικανικό
LIFO NEWSROOM
Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM