Δήμευση περιουσίας της Τουρκίας ζητεί Ελληνοκύπριος από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Δήμευση περιουσίας της Τουρκίας ζητεί Ελληνοκύπριος από το Συμβούλιο της Ευρώπης Facebook Twitter
0

Ο Ελληνοκύπριος καθηγητής, Ανδρέας Ορφανίδης, κάτοχος ακίνητης περιουσίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ζητά από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας στη Γαλλία ή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για καταβολή των αποζημιώσεων, που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Ο καθηγητής Ανδρέας Ορφανίδης, αν και δικαιώθηκε το 2009 για την παραβίαση του δικαιώματός του για πρόσβαση στην περιουσία του, στα κατεχόμενα, δεν έχει λάβει ακόμη την επιδικασθείσα, το 2010, αποζημίωση από την 'Αγκυρα, ενώ αναμένει και την άμεση, όπως λέει, αποκατάσταση της περιουσίας του.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, με πρόσφατη επιστολή του προς την Επιτροπή Υπουργών ο κ. Ορφανίδης ζητά να παρθούν «ισχυρά και αποτελεσματικά» μέτρα, αν η Τουρκία δεν καταβάλει τα ποσά, πλέον τόκους, που οφείλει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του σώματος, μεταξύ 18 και 20 Σεπτεμβρίου, 2018.

«Με σεβασμό προτείνω όπως η Επιτροπή Υπουργών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για επίβλεψη της υλοποίησης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για δήμευση περιουσιακών στοιχείων της Εναγόμενης Κυβέρνησης σε μια ευρωπαϊκή χώρα (για παράδειγμα στη Γαλλία, όπου τόσο το ΕΔΑΔ, όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης έχουν την έδρα τους) για την πληρωμή του πιο πάνω ποσού της αποζημίωσης και του τόκου» αναφέρει.

Ζητά παράλληλα την άμεση εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου και των ατομικών μέτρων, περιλαμβανομένης της άμεσης αποκατάστασης του σπιτιού και της περιουσίας του.

Όσον αφορά τα ατομικά μέτρα, ο κ. Ορφανίδης λέει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ εκτελούνται πλήρως και άνευ όρων από την εναγόμενη Κυβέρνηση, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής Υπουργών, χωρίς προηγούμενη παρέμβαση από άλλο μέρος ή Σώμα, όπως είναι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» στα κατεχόμενα.

Ο κ. Ορφανίδης ζητά, τέλος, την καταβολή ενός ετήσιου ποσού για την περίοδο 2009-2018 ως αποζημίωση για την αποτυχία της Τουρκίας να υλοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ CHELSEA ΡΟΜΑΝ ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Διεθνή / Το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά κατά του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για τα έσοδα από την πώληση της Chelsea

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος κατηγορείται ότι έχασε την «τελευταία ευκαιρία» να διαθέσει τα χρήματα για να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ, ΧΑΜΕΝΕΪ, ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Από αουτσάιντερ ανώτατος ηγέτης του Ιράν - Η άνοδος μετά από έναν «πόλεμο» διαδοχής

Μετά από έναν ακήρυκτο «πόλεμο» διαδοχής, ανέλαβε την κορυφή της εξουσίας, επιβάλλοντας την ενότητα του ιρανικού κατεστημένου, ενώ ο ίδιος παραμένει ακόμη άφαντος στο κοινό.
THE LIFO TEAM
ΑΛΙ ΛΑΡΙΤΖΑΝΙ ΕΞΟΝΤΩΣΗ

Διεθνή / Αλί Λαριτζανί: «Τον εξοντώσαμε» διαμηνύει ο Νετανιάχου - Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την τύχη του

Προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχουν «πολλές ακόμη εκπλήξεις» που σχεδιάζονται, υπονοώντας ότι ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις
THE LIFO TEAM