Διεθνή περιοδεία ξεκίνησε ο πρίγκιπας διάδοχος μπιν Σαλμάν μετά τη δολοφονία Κασόγκι

Διεθνή περιοδεία ξεκίνησε ο πρίγκιπας διάδοχος μπιν Σαλμάν μετά τη δολοφονία Κασόγκι Facebook Twitter
EPA
0

Περιοδεία σε χώρες του εξωτερικού ξεκίνησε σήμερα ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάντην.

Είναι η πρώτη που πραγματοποιεί μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι και την κατακραυγή προς την ηγεσία του Ριάντ και το πρόσωπό του με δημοσιεύματα να τον εμπλέκουν άμεσα στην υπόθεση.


Το βασιλικό υπουργικό συμβούλιο, σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, γνωστοποίησε την αναχώρηση του πρίγκιπα διαδόχου για την περιοδεία αυτή που γίνεται έπειτα από «εντολή» του πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν.


Η ανακοίνωση δεν ανέφερε τις χώρες που θα επισκεφτεί ο πρίγκιπας διάδοχος, γνωστός και ως MbS, ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya μετέδωσε ότι πρώτος σταθμός του θα είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κύριος σύμμαχος του Ριάντ στην πολεμική επέμβαση της σαουδαραβικής συμμαχίας στην Υεμένη. Η τυνησιακή εφημερίδα Business News τόνισε ότι αναμένεται να επισκεφτεί επίσης την Τυνησία.

Ο βασιλιάς Σαλμάν ζήτησε από τον επιλεγμένο διάδοχό του να διεξάγει το ταξίδι «με βάση την προθυμία του να εμβαθύνει τις περιφερειακές και διεθνείς σχέσεις του Βασιλείου στην περιοχή», σημειώνει η ανακοίνωση.


Στην Τουρκία, εκπρόσωπος της προεδρίας υπογράμμισε σήμερα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο MbS ενδέχεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αργεντινή την επόμενη εβδομάδα.


Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά την 2η Οκτωβρίου όπου και διαπράχθηκε η αποτρόπαιη δολοφονία Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.


Η δολοφονία έχει αμαυρώσει την εικόνα του Βασιλείου και του Σαουδάραβα πρίγκιπα, που κατηγορείται από τον διεθνή Τύπο και ανώνυμες πηγές τουρκικών αρχών ότι διέταξε το φόνο του επικριτικού προς το Ριάντ δημοσιογράφου.


Μάλιστα σήμερα, μια τουρκική εφημερίδα έγραψε ότι η επικεφαλής της CIA Τζίνα Χάσπελ άφησε να εννοηθεί σε τούρκους αξιωματούχους τον περασμένο μήνα ότι η υπηρεσία έχει στην κατοχή της ηχητικό ντοκουμέντο από τηλεφώνημα που είχε κάνει ο μπιν Σαλμάν, στο οποίο ακούγεται να δίνει εντολές να «σωπάσει» ο Κασόγκι.


Παρόλο που ο Ερντογάν δεν κατηγορεί ανοιχτά τον πρίγκιπα διάδοχο, έχει υποστηρίξει ότι η εντολή της δολοφονίας του Κασόγκι προήλθε από «τα υψηλότερα κλιμάκια» του σαουδαραβικού κράτους, χωρίς να αποδώσει ευθύνες στον βασιλιά Σαλμάν.


Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η CIA δεν έχει καμία αμφιβολία για την ευθύνη του μπιν Σαλμάν στη δολοφονία. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η CIA δεν έχει «τίποτε απολύτως σίγουρο» για την υπόθεση και επανεπιβεβαίωσε τη στήριξή του στους ηγέτες του Βασιλείου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM