Διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια: Επενέβη η αστυνομία για την εκκένωση του UCLA

Διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια: Επενέβη η αστυνομία για την εκκένωση του UCLA Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Σε επιχείρηση εκκένωσης του αμερικανικού πανεπιστημίου UCLA προχώρησε η αστυνομία, που βρισκόταν με πολύ ισχυρή δύναμη στην πανεπιστημιούπολη από το απόγευμα της Τετάρτης. 

Τελικά, τα ξημερώματα της Πέμπτης, οι αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση, προκειμένου να απομακρύνουν διαδηλωτές που είχαν επί ημέρες κατασκηνώσει στο camups, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων σε πολλά κορυφαία αμερικανικά ιδρύματα. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάερτη, οι φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές που είχαν στήσει καταυλισμό στο UCLA δέχθηκαν επίθεση από φιλοϊσραηλινούς, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πρωτοφανούς βιαιότητας επεισόδια. Όπως καταγγέλθηκε, η αστυνομία καθυστέρησε να επέμβει, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί και καταστροφές. Έκτοτε, η αστυνομία παρέμεινε στο campus, με τις δυνάμεις της να ενισχύονται από το βράδυ της Τετάρτης. Ταυτόχρονα, έξω από τον χώρο του πανεπιστημίου, συγκεντρώθηκαν δεκάδες διαδηλωτές, προς ενίσχυση όσων βρίσκονταν εντός των χώρων του ιδρύματος, φωνάζοντας συνθήματα για την Παλαιστίνη.

Εκατοντάδες πάνοπλοι αστυνομικοί μπήκαν στην κεντρική πλατεία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) για να διαλύσουν το φιλοπαλαιστινιακό στρατόπεδο διαμαρτυρίας που το προηγούμενο βράδυ είχε δεχτεί επίθεση από φιλοϊσραηλινούς, όπως μεταδίδει το Reuters. Η αστυνομική καταστολή πριν από την αυγή στο UCLA σηματοδότησε το τελευταίο σημείο ανάφλεξης στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ, όπου οι διαμαρτυρίες για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα οδήγησαν σε συγκρούσεις φοιτητών με την αστυνομία.

Αξιωματικοί της αστυνομίας με πλήρη εξοπλισμό είχαν πάρει από νωρίς θέσεις στην πανεπιστημιούπολη του UCLA. Ο τοπικός τηλεοπτικός σταθμός KABC-TV εκτίμησε ότι 300 με 500 άτομα βρίσκονταν μέσα στον καταυλισμό, ενώ περίπου 2.000 άλλοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα οδοφράγματα για υποστήριξη. Η αστυνομία παρέμεινε στην περιφέρεια των σκηνών επί ώρες πριν τελικά αρχίσει την επιχείρησή της στον καταυλισμό περίπου στις 3.15 π.μ. τοπική ώρα, για να συλλάβει όσους αρνήθηκαν να φύγουν, όπως είχαν νωρίτερα προειδοποιήσει οι αρχές. Η επιδρομή έγινε από μια φάλαγγα αξιωματικών της περιπολίας αυτοκινητοδρόμων της Καλιφόρνια που έφεραν ασπίδες και ρόπαλα, αναφέρει το Reuters.

Οι διαδηλωτές, ορισμένοι με αυτοσχέδιες ασπίδες και ομπρέλες, προσπάθησαν να εμποδίσουν την προέλαση των αστυνομικών με τον τεράστιο αριθμό τους, ενώ φώναζαν «σπρώξτε τους πίσω» και αναβοσβήνουν δυνατά φώτα στα μάτια των αστυνομικών.

Οι New York Times ανέφεραν ότι η αστυνομία «γκρέμιζε οδοφράγματα στη μία πλευρά του καταυλισμού έξω από το Royce Hall στο UCLA». Ο Jonathan Wolfe, ο οποίος έκανε ρεπορτάζ από το UCLA, μετέδωσε: «Οι αξιωματικοί διαλύουν κόντρα πλακέ και άλλα υλικά που είχαν χρησιμοποιήσει οι διαδηλωτές για να χτίσουν έναν τοίχο γύρω τους. Η άλλη πλευρά του καταυλισμού φαίνεται να κρατάει προς το παρόν».

Οι αστυνομικές δυνάμεις στις ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει επιχειρήσεις εκκένωσης από την περασμένη εβδομάδα, μετά από κλήσεις των κατά τόπους πρυτανικών αρχών. Χθες, Τετάρτη, απομακρύνθηκαν οι διαδηλωτές από το Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, με την αστυνομία της πόλης να προχωρά σε 300 συλλήψεις από το πανεπιστήμιο και το δημόσιο πανεπιστήμιο της πολιτείας, όπου επίσης είχαν καταλάβει διαδηλωτές.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, Guardian, NYT

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπό αστυνομική πολιορκία βρίσκεται το UCLA στο πλαίσιο των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων

Διεθνή / Έκρυθμη η κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια: Υπό αστυνομική πολιορκία το UCLA

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στο πανεπιστήμιο, έτοιμη να επέμβει και να διαλύσει τις διαδηλώσεις - Παραμένουν οι διαδηλωτές που χτυπούν τύμπανα και κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM