Αναταραχή στα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα: Με εκατοντάδες συλλήψεις απάντησαν οι αρχές

Αναταραχή στα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα: Με εκατοντάδες συλλήψεις απάντησαν οι αρχές Facebook Twitter
Πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο Κολούμπια και εκκένωσαν την κατάληψη / Φωτογραφία: Getty Images
0

Υπό αναταραχή βρίσκονται τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα στις ΗΠΑ μετά τις αστυνομικές επεμβάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών για τη Γάζα. 

Σχεδόν ένα 24ωρο διήρκεσε η κατάληψη του κτηρίου Hamilton Hall στο πανεπιστήμιο Κολούμπια από φοιτητές που διαδήλωναν για τη Γάζα, ενώ είχαν απλώσει και πανό με τη λέξη «Ιντιφάντα», που χρησιμοποιείται για την εξέγερση στην Παλαιστίνη. Οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας και πράγματι, μέσα στη νύχτα, πάνοπλοι αστυνομικοί εκκένωσαν όχι μόνο το κτήριο, αλλά και τους προαύλιους χώρους. Σε μια μεγάλη επίδειξη δύναμης, όπως σχολιάζει ο αμερικανικός Τύπος, εκδιώχθηκαν οι διαδηλωτές που είχαν κατασκηνώσει επί τρεις εβδομάδες, απαιτώντας από το Κολούμπια να διακόψει οικονομικές σχέσεις με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων, ως μέσο πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Την ίδια τύχη είχε και ο καταυλισμός διαδηλωτών στο Δημοτικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (CUNY), ενώ η αστυνομία της πόλης προχώρησε σε 300 συλλήψεις συνολικά. Όταν ρωτήθηκε για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα άτομα που συνελήφθησαν, η Rebecca Weiner, αναπληρώτρια επίτροπος του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης, λέει ότι κάποιοι συλληφθέντες ήταν γνωστοί στις αρχές, καθώς έχουν συνδεθεί με προηγούμενες διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις.

Το πρωί της Τετάρτης, η πρόεδρος του Κολούμπια Minouche Shafik, ζήτησε ηρεμία: «Θα χρειαστεί χρόνος για να θεραπευτεί το σχολείο, αλλά ξέρω ότι μπορούμε να το κάνουμε μαζί. Ελπίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για να αποκαταστήσουμε την ηρεμία», γράφει σε ένα email που εστάλη προς όλα τα μέλη της πανεπιστημιούπολης. Εν τούτοις, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν έξω από το Κολούμπια το πρωί της Τετάρτης.

Στη δυτική όχθη των ΗΠΑ ωστόσο, το UCLA βρέθηκε αντιμέτωπο με συγκρούσεις φιλοπαλεστήνιων και φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών, με πράξεις πρωτοφανούς βίας για το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όπως ανέφεραν οι αρχές. Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν έως ότου επενέβη η αστυνομία λίγο πριν την αυγή, μετά από κλήση του πανεπιστημίου. Σήμερα, Τετάρτη, επικρατεί ηρεμία, όμως οι πρυτανικές αρχές ανακοίνωσαν πως αναστέλλονται τα μαθήματα, τουλάχιστον για ένα 24ωρο.

Αναταραχή στα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα: Με εκατοντάδες συλλήψεις απάντησαν οι αρχές Facebook Twitter
Πρωτοφανούς βιαιότητας συγκρούσεις στο UCLA την Τρίτη / Φωτογραφία: Getty Images

Ένας εκπρόσωπος μιας φιλοπαλαιστινιακής ομάδας στο UCLA δήλωσε ότι ο καταυλισμός τους δέχτηκε βίαιη επίθεση το βράδυ της Τρίτης από φιλο-ισραηλινούς αντιδιαδηλωτές και κατηγόρησε το πανεπιστήμιο για την αποτυχία του να τους προστατεύσει. Ο Vincent Doehr, από το UCLA Palestine Solidarity Encampment, είπε ότι η ομάδα του «χτυπήθηκε άγρια» την Τρίτη το βράδυ. «Πολλοί φοιτητές εξακολουθούν να νοσηλεύονται τραυματισμένοι», είπε. Μεταλλικοί φράχτες έχουν στηθεί στην περίμετρο της πανεπιστημιούπολης, όπου παραμένουν αναρτημένα συνθήματα τόσο φιλοπαλαιστινιακά όσο και φιλοϊσραηλινά.

Όπως σημειώνουν μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, ωστόσο, η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στα πανεπιστήμια της χώρας, παρά την καταστολή που επέδειξαν οι αρχές. «Τα αμερικανικά πανεπιστήμια παραμένουν υπ' ατμόν, αφού αστυνομικοί σε όλη τη χώρα εισήλθαν σε πανεπιστημιουπόλεις όπου φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές είχαν δημιουργήσει καταυλισμούς και είχαν καταλάβει ακαδημαϊκά κτίρια. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, έγινε τόπος μιας από τις πιο βίαιες συγκρούσεις και σήμερα ένα ελικόπτερο της αστυνομίας περιπολεί από αέρος, καθώς οι διαδηλωτές ξύπνησαν και μάζεψαν σκουπίδια, μετά από μια νύχτα χάους», γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times.

Αναταραχή στα αμερικανικά πανεπιστήμια για τη Γάζα: Με εκατοντάδες συλλήψεις απάντησαν οι αρχές Facebook Twitter
Ισχυρή αστυνομική δύναμη παρέμεινε στο UCLA την Τετάρτη / Φωτογραφία: Getty Images

Με πληροφορίες από CNN, Washington Post, New York Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραμπ: «Οι αριστεροί παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια για να αποσπάσουν την προσοχή από τα σύνορα»

Διεθνή / Τραμπ: «Οι αριστεροί παράφρονες προκαλούν χάος στα πανεπιστήμια για να αποσπάσουν την προσοχή από τα σύνορα»

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ διακινεί τη θεωρία ότι οι διαδηλώσεις υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έγιναν για να «απομακρύνουν την προσοχή από τα νότια σύνορά μας
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αστυνομικές επεμβάσεις κατά των φοιτητών - 300 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη

Διεθνή / ΗΠΑ: Αστυνομικές επεμβάσεις κατά των φοιτητών - 300 συλλήψεις στη Νέα Υόρκη

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς δήλωσε ότι η «μαζική επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Κολούμπια για την απομάκρυνση όσων διέκοπταν μια ειρηνική διαμαρτυρία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Διεθνή / Ένοπλη επίθεση στην Τουρκία: Στους έξι οι νεκροί - Αγνοείται ο δράστης

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah ανέφεραν ότι οι Αρχές αναζητούν έναν 37χρονο άνδρα, ο οποίος φέρεται αρχικά να δολοφόνησε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια να εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση
THE LIFO TEAM
ΕΤΙΕΝ ΝΤΑΒΙΝΙΟΝ ΠΑΤΡΙΣ ΛΟΥΜΟΥΜΠΑ ΚΟΝΓΚΟ ΒΕΛΓΙΟ

Διεθνή / Πέθανε ο πρώην Βέλγος διπλωμάτης, Ετιέν Νταβινιόν - Κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Πατρίς Λουμούμπα

Ο Ετιέν Νταβινιόν ήταν ο τελευταίος εν ζωή κατηγορούμενος για τη δολοφονία του πρώτου πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και αναμενόταν να δικαστεί για την υπόθεση
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ιδρύει αρχή διέλευσης για να εισπράττει τέλη από τα πλοία

Η Τεχεράνη προχώρησε στη δημιουργία επίσημου φορέα για τη διαχείριση και την επιβολή χρεώσεων στα πλοία που διέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ, σε μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη κίνηση, την ώρα που δεξαμενόπλοια συσσωρεύονται στη θαλάσσια οδό και οι ειρηνευτικές συνομιλίες παραμένουν σε αδιέξοδο
THE LIFO TEAM
ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση προσευχής για τη «χριστιανική Αμερική»

Στην εκδήλωση συμμετείχαν στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ και γνωστοί ευαγγελικοί υποστηρικτές του προέδρου, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν ότι θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο κράτος και τη θρησκεία
THE LIFO TEAM