Δεκάδες χωριά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ έχουν ισοπεδωθεί με εκσκαφείς

Δεκάδες χωριά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ έχουν ισοπεδωθεί με εκσκαφείς Facebook Twitter
0

Δορυφορικές εικόνες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αποδεικνύουν, όπως επισημαίνει η ΜΚΟ, ότι δεκάδες χωριά της μειονότητας των Ροχίνγκια στη δυτική Μιανμάρ ισοπεδώθηκαν με εκσκαφείς.

«Πολλά από αυτά τα χωριά έγιναν θέατρο ωμοτήτων εναντίον των Ροχίνγκια και θα έπρεπε να διατηρηθούν προκειμένου οι εμπειρογνώμονες που διόρισε ο ΟΗΕ να μπορέσουν να τις ερευνήσουν», υπογράμμισε ο Μπραντ Άνταμς, διευθυντής για τη Ασία του HRW.

 

Βάσει των δορυφορικών εικόνων που συγκέντρωσε η μη κυβερνητική οργάνωση, κατέγραψε τουλάχιστον 55 χωριά που ισοπεδώθηκαν με εκσκαφείς στην πολιτεία Ραχίν, γύρω από την πόλη Μαουνγκντάου, επίκεντρο των διώξεων εναντίον των Ροχίνγκια.

Σχεδόν 700.000 μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας αναγκάστηκαν το 2017 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές, προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του βιρμανικού στρατού.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, φωτογραφίες που ανέβασε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μιανμάρ Κρίστιαν Σμιτ, έπειτα από επίσημο ταξίδι του στην πολιτεία Ραχίν, φαίνονται ολόκληρες περιοχές ισοπεδωμένες από εκσκαφείς.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαβεβαιώνει ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο «ενός σχεδίου για τον επαναπατρισμό» των Ροχίνγκια, το οποίο όμως αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό οι ειδικοί και οι ΜΚΟ.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM