Βρετανία: Την Τρίτη οι πρώτες δόσεις του εμβολίου - Στρατιωτικά αεροσκάφη για τη μεταφορά

Βρετανία: Την Τρίτη οι πρώτες δόσεις του εμβολίου - Στρατιωτικά αεροσκάφη για τη μεταφορά Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η Βρετανία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που θα χορηγήσει την ερχόμενη εβδομάδα το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη γερμανική BioNTech και την Pfizer κατά της Covid-19, καθιστώντας δόσεις του εμβολίου αρχικά διαθέσιμες στα νοσοκομεία προτού διανεμηθούν αποθέματα σε ιατρικές κλινικές, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι πρώτες δόσεις αναμένεται να χορηγηθούν την Τρίτη, με την βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας να δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας. Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech, περνώντας μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στην κούρσα για την έναρξη του κρίσιμης σημασίας προγράμματος μαζικού εμβολιασμού.

Συνολικά, η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις - αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα των 67 εκατομμυρίων. Περίπου 800.000 δόσεις αναμένεται να είναι διαθέσιμες μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Οι αρχικές δόσεις που έχουν φτάσει από το Βέλγιο αποθηκεύονται σε ασφαλείς τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, όπου θα γίνει ποιοτικός έλεγχος, είπε το υπουργείο Υγείας. Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech χρειάζεται να διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και οι δόσεις χαλάνε σε πέντε ημέρες υπό κανονικές θερμοκρασίας κατάψυξης.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 50 νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση. Το NHS έχει ενημερώσει γενικούς ιατρούς να είναι έτοιμοι να αρχίσουν να κάνουν εμβολιασμούς μέσω των τοπικών ιατρικών υπηρεσιών από τις 14 Δεκεμβρίου. Ομάδες τοπικών γιατρών θα λειτουργούν περισσότερα από 1.000 κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε η κυβέρνηση.

Στρατιωτικά αεροσκάφη για τη μεταφορά του εμβολίου 

 

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Brexit βρίσκονται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, εξετάζει ειδικά μέτρα ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων. Ο Sam Lowe, ανώτερος ερευνητή στο Centre for European Reform, αναφέρει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στα σύνορα καθώς θα χρειαστεί κάποιο διάστημα η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να συνηθίσουν τις συναλλαγές στο πλαίσιο του νέου συστήματος, με αποτέλεσμα «να είναι πιθανό ο εισαγόμενος εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της πανδημίας να 'παγιδευτεί'».

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον Guardian, δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που έχουν παραχθεί στις Βρυξέλλες σχεδιάζεται να μεταφερθούν και με στρατιωτικά αεροσκάφη, σε περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις στα λιμάνια ως απόρροια της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τέλος του έτους. Αξιωματούχοι Υγείας και Άμυνας επιβεβαίωσαν στον Observer ότι μεγάλες ποσότητες θα μεταφερθούν από αέρος από την 1η Ιανουαρίου εάν οι οδικές, σιδηροδρομικές και θαλάσσιες δίοδοι υπόκεινται σε καθυστερήσεις μετά την Πρωτοχρονιά.

Πάνω από 60.000 νεκροί από την αρχή της πανδημίας 

Η Βρετανία είναι από τα πρώτα κράτη που ξεκινά εμβολιασμούς εκτός του πλαισίου μιας κλινικής δοκιμής, αυξάνοντας τις ελπίδες να αντιστραφεί η πορεία στην μάχη ενάντια σε έναν ιό που έχει σκοτώσει σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως και έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Η Ρωσία άρχισε χθες Σάββατο να διανέμει το εμβόλιο Sputnik V COVID-19 μέσω 70 κλινικών στη Μόσχα, αν και το εμβόλιο δεν έχει περάσει από τις τελικές δοκιμές.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 17.272 νέα κρούσματα της COVID-19, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με τα 15.539 που ανακοίνωσαν μια μέρα νωρίτερα. Ο αριθμός αυτός αυξάνει το σύνολο των μολύνσεων από την αρχή της πανδημίας σε περισσότερα από 1.723.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η χώρα κατέγραψε επίσης 231 θανάτους από τη νόσο, λιγότερους από 397 που ήταν χθες. Συνεπώς, το αθροιστικό σύνολο των θανάτων ασθενών μέσα σε διάστημα 28 ημερών μετά το θετικό διαγνωστικό τους τεστ ανέρχεται σε 61.245.

Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Γαβουνέλη: «Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί;»

Οπτική Γωνία / Πώς η Ελλάδα θα αποκρούσει μια επίθεση φιλίας από την Τουρκία χωρίς να γίνει το κακό παιδί

Μιλά στη LiFO η καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενική διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρία Γαβουνέλη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ