Σε εφαρμογή τέθηκε από τη Δευτέρα στη Βρετανία η απόφαση ορόσημο για την εθελοντική αιμοδοσία από ομοφυλόφιλους και bisexual άνδρες.

 

Έως τώρα, οι άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με το ίδιο φύλο έπρεπε να περιμένουν τρεις μήνες προτού δώσουν αίμα. Πλέον, στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία οι ομοφυλόφιλοι άνδρες που έχουν σεξουαλική δραστηριότητα σε μονογαμικές σχέσεις μπορούν να γίνουν αιμοδότες.

 

Πλέον η επιλεξιμότητα θα βασίζεται στην ατομική κατάσταση σε ό,τι αφορά στην υγεία, τα ταξίδια και τις σεξουαλικές συμπεριφορές από τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος σεξουαλικής μόλυνσης, εξηγεί το NHS. 

 

Στο εξής, οι άνδρες εθελοντές αιμοδότες δεν θα ρωτώνται αν έχουν κάνει σεξ με άλλον άνδρα. Αντί για αυτό όλοι- ανεξαρτήτως φύλου- θα καλούνται να απαντήσουν για τις πρόσφατες σεξουαλικές συμπεριφορές τους. Όποιος είχε τον ίδιο σύντροφο τους τελευταίους τρεις μήνες θα μπορεί να δωρίσει αίμα.

 

Οποιοσδήποτε έκανε πρωκτικό σεξ με νέο ή πολλαπλούς συντρόφους τους τελευταίους τρεις μήνες θα πρέπει να περιμένει τρεις μήνες για να δώσει αίμα, ανεξαρτήτως του φύλου.

 

Με βάση αυτές τις αλλαγές, οι πολίτες θα μπορούν να δώσουν αίμα «αν είχαν τον ίδιο σεξουαλικό σύντροφο τους τελευταίους τρεις μήνες ή αν έχουν νέο σεξουαλικό σύντροφο με τον οποίο δεν έχουν κάνει πρωκτικό σεξ και δεν έχουν εκτεθεί πρόσφατα σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες να μπορούν να δωρίσουν αίμα», εξήγησε το NHS.

 

Τη Δευτέρα, Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση που έκρινε ότι μία εξατομικευμένη, ουδέτερη προς το φύλο προσέγγιση είναι πιο δίκαιη και διατηρεί την ασφάλεια της παροχής αίματος.

 

«Είμαι απολύτως ενθουσιασμένος που θα δώσω αίμα με αυτές τις αλλαγές. Το δίκαιο είναι στη σημερινή κοινωνία οι συμπεριφορές όλων να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και όχι ανάλογα με το φύλο του συντρόφου τους», δήλωσε στο BBC ο Καρλ.

 

Ο σύζυγός του, Μάρτιν, πρόσθεσε ότι αυτή η ημέρα ήταν πολύ ξεχωριστή και για τους δύο τους. «Μαζί τώρα μπορούμε να δωρίσουμε αίμα για να βοηθήσουμε τους ασθενείς που το χρειάζονται», συμπλήρωσε.

 

Τι ισχύει στην Ελλάδα

 

Στην Ελλάδα, ακόμη και σήμερα, δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977. Κάτι που αναγράφεται στο έντυπο που καλείται να συμπληρώσει όποιος πηγαίνει για να δώσει αίμα.

 

Χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας για το θέμα.

 

«Βαδίζοντας προς μια κοινωνία συμπερίληψης και ισοτιμίας, η πολιτεία οφείλει να αναθεωρήσει άμεσα τη “μεσαιωνική” αυτή προσέγγιση. Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, δεν εφαρμόζεται κανένας διαχωρισμός μεταξύ ομοφυλόφιλων ή ετεροφυλόφιλων. Στις ΗΠΑ, στον Καναδά αλλά και σε Βρετανία και Γαλλία ο σχετικός κανονισμός προβλέπει την αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα για 3-5 μήνες», αναφέρει στην ερώτηση ο κ. Αρσένης.

 


Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τον υπουργό Υγείας να απαντήσει αν δεσμεύεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να μην στιγματίζονται κοινωνικές ομάδες και να μην αποκλείονται από μια τόσο σημαντική πράξη αλληλεγγύης.Επίσης, ερωτά τον υπουργό Υγείας αν θα αντικαταστήσει τις «ελληνικές προκαταλήψεις» με σύγχρονους επιστημονικούς ελέγχους και κριτήρια, εστιασμένα στις ασφαλείς ατομικές σεξουαλικές πρακτικές και όχι στο φύλο και στον σεξουαλικό προσανατολισμό των συντρόφων.