Απόφαση ορόσημο: Ευκολότερη η αιμοδοσία για ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες στην Αγγλία

Απόφαση ορόσημο: Ευκολότερη η αιμοδοσία για ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες στην Αγγλία Facebook Twitter
0

Οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι θα είναι σε θέση να γίνουν αιμοδότες πιο εύκολα από το επόμενο καλοκαίρι μετά από μια απόφαση ορόσημο για αλλαγή πολιτικής που ανακοίνωσε η εθνική υπηρεσία της Αγγλίας NHS.

Η κίνηση έγινε δεκτή με θερμά σχόλια από ακτιβιστές που αγωνίστηκαν σθεναρά να ανατρέψουν κανόνες που όπως λένε «διαιωνίζουν την ανισότητα». Οι άνδρες σε μακροχρόνια σχέση με έναν άλλο άνδρα θα είναι σε θέση να δωρίσουν αίμα από το επόμενο καλοκαίρι, δήλωσε το NHS Blood and Transplant (NHSBT). Οι κανόνες απαιτούν επί του παρόντος από όλους τους άνδρες που είχαν σεξουαλική επαφή με άντρες να απέχουν από το σεξ για τρεις μήνες για να μπορούν να συμμετέχουν σε αιμοδοσία.

Η αλλαγή της πολιτικής σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις κινδύνου για τους δότες θα διεξάγονται σε ατομική βάση και όχι σε πληθυσμιακή βάση. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει τον ίδιο σεξουαλικό σύντροφο για περισσότερο από τρεις μήνες θα είναι σε θέση να κάνει δωρεά εάν δεν υπάρχει γνωστή έκθεση σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα κατά του HIV PreP ή PEP.

Το ερωτηματολόγιο για τον έλεγχο υγείας θα περιλαμβάνει νέους δείκτες που βασίζονται στη συμπεριφορά για την αξιολόγηση των πιθανών δωρητών, συμπεριλαμβανομένου του εάν ένας δότης εμφανίζει σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, όπως θεωρείται το να έχει πολλούς συντρόφους ή να συμμετέχει στο «chemsex» - να κάνει σεξ ενώ βρίσκεται υπό την επήρεια διεγερτικών.

Οι υπερασπιστές της απόφασης εξήραν την ανακοίνωση, με τον ίθαν Σπίμπεϊ, τον ιδρυτή της ομάδας πίεσης FreedomToDonate, να λέει: «Πριν από σχεδόν έξι χρόνια, η ομάδα εθελοντών μας ξεκίνησε να ξαναγράψει τους κανόνες που είχαν διαιωνίσει την ανισότητα και εμπόδισε χιλιάδες δυνητικά ασφαλείς δωρητές να δωρίσουν αίμα. Σήμερα, καλωσορίζουμε μια πρωτοποριακή νέα πολιτική και είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ θα μπορούν να προσφέρουν το αίμα που σώζει ζωές».

Ο Δρ Μάικλ Μπράντι διευθυντής ιατρικής στο Terrence Higgins Trust, χαιρέτισε την κίνηση. «Το Ηνωμένο Βασίλειο πρωτοστατεί στο να διασφαλίσει ότι η αιμοδοσία είναι πιο διευρυμένη και τώρα θα επιτρέψει σε πολλούς περισσότερους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες να δωρίσουν αίμα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η φιλανθρωπική οργάνωση θα «συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η υπηρεσία αιμοδοσίας μας είναι χωρίς αποκλεισμούς και βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία», σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιορισμοί για τους πρώην χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών.

Η Σου Μπρέιλσφορντ, ιατρική διεθύντρια στο NHSBT, η οποία επιβλέπει τις αιμοδοσίες στην Αγγλία και τις μεταμοσχεύσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Οι ασθενείς στηρίζονται στη γενναιοδωρία και τον αλτρουισμό των δοτών για το σωτήριο αίμα. Είμαστε περήφανοι που έχουμε την ασφαλέστερη παροχή αίματος στον κόσμο και είμαι στην ευχάριστη θέση να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι αυτές οι νέες αλλαγές στην επιλογή των δοτών θα διατηρήσουν το αίμα εξίσου ασφαλές». Υποσχέθηκε να συνεχίσει να συνεργάζεται με εκπροσώπους ΛΟΑΤΚΙ, ασθενείς και δωρητές έως το επόμενο καλοκαίρι για να διασφαλίσει ότι η διαδικασία αξιολόγησης των δωρητών θα είναι «χωρίς αποκλεισμούς και θα γίνει σωστά».

Ο Ματ Χάνκοκ, υπουργός υγείας, καλωσόρισε την απόφαση, προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζει τα άτομα για τις ενέργειες που κάνουν, αντί για τη σεξουαλική τους προτίμηση». 

Mε πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μουσείο του Λούβρου: Χορός, γιόγκα και γυμναστική δίπλα στην αινιγματική Μόνα Λίζα

Διεθνή / Μουσείο του Λούβρου: Χορός, γιόγκα και γυμναστική δίπλα στην αινιγματική Μόνα Λίζα

Ένα πρότζεκτ της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι - Η έκθεση «L' Olympisme» περιλαμβάνει εκθέματα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Περιβάλλον / «Free Bella»: Εκστρατεία για την απελευθέρωση της φάλαινας μπελούγκα που ζει σε ενυδρείο της Σεούλ

Η Μπέλλα ασφυκτιά μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο, που βρίσκεται σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ - «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο», δήλωσε βιολόγος θαλάσσιας ζωής
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ στην επιτροπή που γνωμοδότησε για τα εντάλματα σύλληψης σε Χαμάς, Νετανάχου, Γκάλαντ

Διεθνή / Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ, στην επιτροπή που γνωμοδότησε για τα εντάλματα σύλληψης σε Χαμάς, Νετανιάχου, Γκάλαντ

Η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ στην ομάδα των νομικών που έκανε την γνωμοδότηση στον εισαγγελέα του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου
NEWSROOM
Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Διεθνή / Ιράν: Τι αλλάζει στην πολιτική της Τεχεράνης για τα πυρηνικά ο θάνατος του Εμπραχίμ Ραϊσί

Ποιος είναι ο νέος Ιρανός ΥΠΕΞ - Πώς επηρεάζονται οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά της Τεχεράνης - «Τεχνική βλάβη στο ελικόπτερο» λένε τα ΜΜΕ του Ιράν
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ