Βρετανία: Εταιρεία που έδωσε 43.000 λάθος αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού ακόμη διαχειρίζεται PCR tests

Βρετανία: Εταιρεία που έδωσε 43.000 λάθος αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού ακόμη διαχειρίζεται PCR tests Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Η εταιρεία που βρίσκεται στην καρδιά του σκανδάλου με τα περίπου 43.000 ψευδή αρνητικά αποτελέσματα τεστ κορωνοϊού στη Βρετανία, ακόμη διαχειρίζεται PCR test για τα ταξίδια, σύμφωνα με τον Guardian. 

Η Immensa, της οποίας το ιδιωτικό εργαστήριο στο Γουλβερχάμπτον τέθηκε σε αναστολή από την κυβέρνηση λόγω του σκανδάλου αυτό τον μήνα, συνεχίζει να διαχειρίζεται αποτελέσματα για ξένους ταξιδιώτες που αγοράζουν τεστ μέσω της αδελφής εταιρείας, Dante Labs. 

Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα ψευδή αρνητικά αποτελέσματα, στις 15 Οκτωβρίου, το σύστημα ελέγχων και ιχνηλάτησης του NHS ανέστειλε τη λειτουργία του εργαστηρίου. Νωρίτερα ο βουλευτής των Εργατικών, Τζόναθαν Άσγουορθ είχε διατυπώσει ερωτήματα για το πώς μια ιδιωτική εταιρεία, που δεν υπήρχε πριν από τον Μάιο του 2020, εξασφάλισε συμβόλαιο 120 εκατομμυρίων λιρών για να λειτουργεί το εργαστήριο. 

Κυβερνητική πηγή που επικαλείται ο Guardian επέμεινε ότι η Immensa είχε διαβεβαιώσει την υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA) πως το εργαστήριο του Γουλβερχάμπτον δεν χρησιμοποιείται πλέον για τα PCR test για ταξίδια και ότι τα όποια τεστ είχαν αποσταλεί εκεί θα πάνε σε άλλα εργαστήρια της εταιρείας για ανάλυση. 

Ακόμη, ανέφερε ότι η έως τώρα έρευνα δείχνει πως τα τεστ για τα ταξίδια δεν επηρεάζονται από τα ίδια προβλήματα γιατί η επεξεργασία τους γίνεται με διαφορετικό εξοπλισμό, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι για το σκάνδαλο μπορεί να ευθύνεται ένα τεχνικό πρόβλημα. 

Σε ερώτηση για το αν η Immensa διαχειρίζεται PCR test για ταξίδια, εκπρόσωπος της εταιρείας απάντησε: «Όλα τα PCR test, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών για τα ταξίδια, έχουν ανασταλεί στο εργαστήριο του Γουλβερχάμπτον. Όλα τα δείγματα που ελήφθησαν εκεί, στέλνονται σε άλλα εργαστήρια. Συνεργαζόμαστε πλήρως με την UKHSA σε αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε».

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι εργαζόμενος της Immensa/Dante Labs εργάζεται με απόσπαση στο σύστημα ελέγχων και ιχνηλάτησης του NHS. Η βρετανική κυβέρνηση επέμεινε ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. 

Η αύξηση των τεστ 

Στη νοτιοδυτική Αγγλία, που εξυπηρετούνταν από το εργαστήριο του Γουλβερχάμπτον, έχει καταγραφεί απότομη αύξηση των κρουσμάτων. 

Πλέον, πρόκειται για την περιοχή της χώρας με το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων, με 760 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η νοτιοανατολική Αγγλία ακολουθεί με 526 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. 

Η κυβέρνηση επέμεινε ότι το σκάνδαλο με τα 43.000 λάθος αποτελέσματα τεστ δεν ευθύνεται για αυτή την αύξηση. «Σε ό,τι αφορά τα αίτια της αύξησης στα νοτιοδυτικά, έχουμε δει ότι υπήρξε ένα εργαστηριακό λάθος. Δεν πιστεύω ότι αυτό ευθύνεται για την αύξηση που έχουμε δει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον. 

«Ξέρουμε ότι τα νοτιοδυτικά ήταν μία περιοχή που προηγουμένως δεν είχε τα υψηλά ποσοστά άλλων περιοχών της χώρας, κάτι που μπορεί να είναι επίσης ένας παράγοντας», συμπλήρωσε. 

«Είναι αδιανόητο» 

Αυτή η άποψη είναι αδιανόητη, εκτιμά ο δρ. Κιτ Γέιτς, λέκτορας στο τμήμα Μαθηματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπαθ. 

«Είναι αδιανόητο να λες ότι το γεγονός πως είπαν σε 43.000 ανθρώπους ότι είναι αρνητικοί ενώ στην πραγματικότητα είναι θετικοί- κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι μπορούν με ασφάλεια να πάνε σε σχολεία και χώρους εργασίας, όπου μπορεί να μόλυναν άλλους- δεν είχε αντίκτυπο στον επιπολασμό του κορωνοϊού στα νοτιοδυτικά», υπογράμμισε. 

«Εν μέρει, μπορεί να βλέπουμε τον αντίκτυπο των ανθρώπων που πήραν ψευδή αρνητικά αποτελέσματα, τους ζητήθηκε να ξανακάνουν τεστ και τελικά εμφανίζονται στα στοιχεία», σημείωσε. Όμως, τόνισε, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ανθρώπων πλέον δεν θα είναι θετικοί. Οπότε, είναι απίθανο να αποτελεί αυτό τον βασικό λόγο για την αύξηση. 

Παράλληλα, ο δρ. Γέιτς σημείωσε ότι είναι «πολύ παράξενο» το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τα λάθη μιας ιδιωτικής εταιρείας, αντί να απαιτεί τη διενέργεια έρευνας αμέσως. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ