Βρετανία: Bούλγαροι κατάσκοποι παρακολουθούσαν Ουκρανούς στρατιώτες για λογαριασμό της Ρωσίας

Βρετανία: Bούλγαροι κατάσκοποι στόχευαν Ουκρανούς στρατιώτες για λογαριασμό της Ρωσίας Facebook Twitter
Τρεις Βούλγαροι που ζουν στη Βρετανία κατηγορούνται για συνωμοσία για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας / φωτ.: ΕΡΑ
0

Ένα κύκλωμα Βούλγαρων κατασκόπων που επιχειρούσαν στο όνομα της Ρωσίας στόχευε Ουκρανούς στρατιώτες που πιστεύεται ότι εκπαιδεύονταν σε σύνθετα συστήματα αεράμυνας σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, σύμφωνα με δικαστήριο του Λονδίνου την Τρίτη.

Οι ένορκοι στο Old Bailey ενημερώθηκαν ότι ορισμένα μέλη της βουλγαρική σπείρας κατασκόπων είχαν σχεδιάσει μια επιχείρηση στο Patch Barracks, μια εγκατάσταση των ΗΠΑ κοντά στη Στουτγάρδη στη Γερμανία, από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι τη σύλληψή τους τον Φεβρουάριο του 2023. 

Οι ισχυρισμοί έρχονται στη δίκη τριών Βούλγαρων υπηκόων που ζουν στη Βρετανία -- Κατρίν Ιβάνοβα, 33 ετών, Βάνια Γκαμπέροβα, 30 ετών και Τίχομιρ Ιβάντσεφ, 39 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για συνωμοσία για κατασκοπεία. Η εισαγγελία υποστηρίζει ότι ενεργούσαν υπό τις οδηγίες του Γιαν Μαρσάλεκ, ενός Αυστριακού υπηκόου που φέρεται να διατηρούσε επαφές με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Μαρσάλεκ, ο οποίος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Rupert Ticz, πίστευε ότι η βάση φιλοξενούσε ουκρανικές δυνάμεις που εκπαιδεύονταν να χρησιμοποιούν το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot.

Ο αρχηγός της ομάδας, Ορλίν Ρούσεφ, 46 ετών, συζήτησε με τον Μαρσάλεκ χρησιμοποιώντας IMSI catchers για να υποκλέψει και να παρακολουθήσει δεδομένα κινητών τηλεφώνων από στρατιωτικό προσωπικό μέσα στη βάση. Ο Ρούσεφ ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία για κατασκοπεία. Οι συσκευές IMSI μπορούν να παρακολουθούν κινητά τηλέφωνα και να εξάγουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης. Η Alison Morgan KC, για την Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος, είπε στο δικαστήριο ότι αυτή η παρακολούθηση διενεργήθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2022 - «σε μια απολύτως κρίσιμη στιγμή» στην πλήρης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Ο Ουκρανός στρατιώτης στην αεροπορική βάση έχει πλήρως ταυτοποιηθεί το τηλέφωνό του και πού παίρνει αυτό το τηλέφωνο αφού έχει εκπαιδευτεί σε αυτήν την αεροπορική βάση;» είπε ο Μόργκαν. Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρό όσον αφορά το είδος των πληροφοριών που προσπαθούσαν να συλλέξουν για να επιτρέψουν στους ανθρώπους να γνωρίζουν ακριβώς πού θα μπορούσαν να βρίσκονται οι Ουκρανοί στρατιώτες με αυτό το είδος ανάπτυξης στο μέλλον».

Στο δικαστήριο ειπώθηκε ότι η Ιβάνοβα και ο Μπισέρ Ντζαμπάζοφ, 43 ετών, ταξίδεψαν στη Στουτγάρδη τον Οκτώβριο του 2022, όπου κινηματογράφησαν συστήματα ασφαλείας στη βάση Patch Barracks, όπως περίφραξη, κάμερες και αισθητήρες υπέρυθρων. Ο Ντζαμπάζοφ ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία για κατασκοπεία. Στους ενόρκους παρουσιάστηκαν μηνύματα Telegram στα οποία ο Μαρσάλεκ προειδοποιούσε τον Ρούσεφ να είναι προσεκτικός «γιατί οι Γερμανοί είναι εντελώς νευρικοί αυτή τη στιγμή σχετικά με τις δραστηριότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο έδαφος». Η επιχείρηση σταμάτησε λόγω των συλλήψεων των Ρούσεφ, Ντζαμπάζοφ και Ιβάνοβα στις 8 Φεβρουαρίου 2023, από τη βρετανική αστυνομία σε διευθύνσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ένορκοι ενημερώθηκαν επίσης για μια προηγούμενη επιχείρηση παρακολούθησης του Ρώσου υπηκόου Κιρίλ Κατσούρ, ο οποίος στη συνέχεια ορίστηκε από τη Μόσχα ως «ξένος πράκτορας». Ενώ βρίσκονταν σε αποστολή για να επιτηρήσουν τον Κατσούρ γύρω από την πόλη Budva στο Μαυροβούνιο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022, τόσο ο Ιβάντσεφ όσο και η Ιβάνοβα φέρεται να συνάντησαν μια γυναίκα Ρωσίδα κατάσκοπο γνωστή ως «Κόκκινο Σπουργίτι», σύμφωνα με το δικαστήριο. Στους ενόρκους παρουσιάστηκαν μηνύματα στα οποία ο Μαρσάλεκ, πριν από αυτές τις συναντήσεις, εξέφραζε ανησυχίες στον Ρούσεφ για «ανταγωνιστικά συναισθήματα» μεταξύ των βουλγαρικών και ρωσικών ομάδων στο έδαφος.

Το «Κόκκινο Σπουργίτι», του οποίου το πραγματικό όνομα δεν αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο, σχεδίαζε να συλλάβει και να εκδώσει τον Κατσούρ χρησιμοποιώντας ένταλμα της Interpol, με τη βοήθεια της παρακολούθησης του Βούλγαρου, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Η Ιβάνοβα, η Γκαμπέροβα και ο Ιβάντσεφ αρνούνται την κατηγορία για συνωμοσία για τη συλλογή πληροφοριών χρήσιμες για έναν εχθρό μεταξύ Αυγούστου 2020 και Φεβρουαρίου 2023. Η Ιβάνοβα αρνείται επίσης ότι κατέχει πλαστά έγγραφα ταυτότητας. Η δίκη συνεχίζεται.

Με πληροφορίες από Financial Times
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM