Από τις 19 Ιουλίου οι Βρετανοί που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους για τον κορωνοϊό δεν θα είναι υποχρεωμένοι να μπαίνουν σε καραντίνα επιστρέφοντας από τις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. 

 

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι από τις 19 Ιουλίου οι Βρετανοί που έχουν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου τουλάχιστον πριν από δύο εβδομάδες δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα επιστρέφοντας στη χώρα. 

 

Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση δεν θα συμβουλεύει πλέον στους πολίτες να μην ταξιδεύουν στις χώρες της «πορτοκαλί» λίστας. Η καραντίνα δεν θα ισχύει ούτε για τα παιδιά, που προς το παρόν δεν εμβολιάζονται.

 

Παρόλα αυτά, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού το πολύ 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους και δύο ημέρες μετά την επιστροφή τους.

 

Σε ό,τι αφορά τους ταξιδιώτες από χώρες που βρίσκονται στην «κόκκινη» λίστα θα πρέπει να μείνουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο, με δικά τους έξοδα. 

 

Χαιρετίζοντας αυτή την απόφαση ο διευθυντής του αεροδρομίου του Χίθροου, Τζον Χόλαντ-Κέι, δήλωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι θα βιώσουν «ένα πιο φυσιολογικό καλοκαίρι και θα ξανασυναντηθούν με συγγενείς και φίλους στο εξωτερικό».

 

Από την άλλη, ο επικεφαλής της British Airways Σον Ντόιλ επισήμανε ότι οι αρχές θα πρέπει να κάνουν ένα ακόμη βήμα και να επιτρέψουν σε όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό να ταξιδεύουν στη Βρετανία χωρίς να μπαίνουν σε καραντίνα.

 

Έως σήμερα, πάνω από το 64% των ενηλίκων στη Βρετανία έχει κάνει δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Στόχος της χώρας είναι να εμβολιαστούν πλήρως όλα τα άτομα άνω των 18 ετών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP