ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στο Χαλέπι - Νεκρός ο τελευταίος παιδίατρος της πόλης

Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στο Χαλέπι - Νεκρός ο τελευταίος παιδίατρος της πόλης Facebook Twitter
0

Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των δυνάμεων της Δαμασκού την περασμένη νύκτα κατά νοσοκομείου στο Χαλέπι, που βρίσκεται υπό των έλεγχο των σύρων ανταρτών, σκότωσαν 20 ανθρώπους, ανάμεσά τους τρία παιδιά που νοσηλεύονταν και τον τελευταίο παιδίατρο της πόλης, τον Dr Wassim, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, 49 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος στο Χαλέπι τις τελευταίες έξι ημέρες.

To Χαλέπι είναι μία από τις περιοχές στη Συρία, όπου η εφαρμογή της εκεχειρίας βρίσκεται ξεκάθαρα, αλλά και συνεχώς σε κίνδυνο, σημειώνει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ντε Μιστούρα, καλώντας τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, να αναλάβουν διπλωματική δράση για τη διάσωση της κατάπαυσης των εχθροπαξιών.

Για τους κατοίκους του Χαλεπιού, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από δύο μήνες στη Συρία έχει καταρρεύσει, εν μέσω της κλιμάκωσης των πολυαίμακτων βομβαρδισμών, μολαταύτα οι μεγάλες δυνάμεις επιμένουν πως η εκεχειρία συνεχίζει γενικά να τηρείται ακόμη.


«Δεν ξέρω για ποια εκεχειρία μιλάνε. Δεν υπάρχει καμιά εκεχειρία εδώ», ανέφερε ο Αμπού Μοχάμεντ, κάτοικος μιας –ελεγχόμενης από τους αντάρτες– συνοικίας της πόλης του Χαλεπιού.


«Οι βομβαρδισμοί και οι ρίψεις ρουκετών δεν σταματούν ποτέ. Είναι λες και γίνεται παγκόσμιος πόλεμος», συνέχισε ο καταστηματάρχης, πατέρας τεσσάρων παιδιών.


Οι μεγάλες δυνάμεις ήλπιζαν ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 27η Φεβρουαρίου, θα έδινε ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες με στόχο να βρεθεί πολιτική λύση και να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 270.000 ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια.


Αλλά στη Γενεύη, ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε σήμερα χωρίς να υπάρξει καμιά πρόοδος, αφού οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης και για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας.


Τις τελευταίες ημέρες οι βομβαρδισμοί στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, κυρίως στην ομώνυμη πρωτεύουσά της, έχουν πολλαπλασιαστεί κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100 άμαχους από την Παρασκευή.


Οι άνθρωποι οι οποίοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ημέρες «ήταν κάτοικοι, ήταν γυναίκες και παιδιά στην πλειονότητά τους: αυτή η εκεχειρία πού είναι;», διερωτάται ο Μοχάμεντ Καχίλ, ιατροδικαστής στο ανατολικό τμήμα του Χαλεπιού, μιας πόλης κομμένης στα δύο από το 2012.


Κάτοικοι του δυτικού τμήματος του Χαλεπιού, το οποίο ελέγχεται από το καθεστώς, εκνευρίζονται ακούγοντας και μόνο ότι οι μεγάλες δυνάμεις μιλούν περί διακοπής των εχθροπραξιών.


«Εκεχειρία! Η λέξη έχει γίνει πλέον πρόκληση, οι κάτοικοι του Χαλεπιού δεν την ανέχονται», ανέφερε ο Σάαντ Αλίγια, ένας 27χρονος ταξιτζής. «Δεν πιστεύω ότι ούτε ένας μαχητής στο Χαλέπι τηρεί την εκεχειρία. Είναι όλοι δολοφόνοι και συνεχίζουν να μας δολοφονούν», συνέχισε. «Αν αυτή είναι η εκεχειρία, σας παρακαλώ πολύ, φέρτε μας ξανά τον πόλεμο!», πρόσθεσε. Στην πραγματικότητα, «αν η εκεχειρία τηρείται, τηρείται ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, όχι ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το καθεστώς», συνόψισε ο Αμπού Μοχάμεντ.


Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα, οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις της εκεχειρίας, δεν σταματούν παρ' όλ' αυτά να διαβεβαιώνουν ότι η παύση των εχθροπραξιών σε γενικές γραμμές τηρείται.


«Δεν είμαστε έτοιμοι να την κηρύξουμε νεκρή», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Τηρείται πέρα από το Χαλέπι. Αναγνωρίζουμε ότι μέσα και γύρω από το Χαλέπι σημειώνονται πολλαπλά συμβάντα που μας ανησυχούν σοβαρά».


«Η κατάσταση στο πεδίο καθώς και αυτή στο πολιτικό επίπεδο προκαλούν μεγάλη ανησυχία», ανέφερε από την πλευρά του το ρωσικό ΥΠΕΞ. «Η κατάπαυση του πυρός αντέχει, αλλά τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση, σχεδόν καθημερινά».

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Διεθνή / Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν: Τι είναι η «Διαδρομή Τραμπ» και τι αλλάζει στον Νότιο Καύκασο

Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δημιουργία ενός νέου διαμετακομιστικού διαδρόμου, που θα ονομαστεί «Διαδρομή Τραμπ για Διεθνή Ειρήνη και Ευημερία»
LIFO NEWSROOM
Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Διεθνή / Εφετείο «μπλόκαρε» διαδικασία περιφρόνησης κατά της κυβέρνησης Τραμπ για απελάσεις μεταναστών στο Ελ Σαλβαδόρ

Η γενική εισαγγελέας χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του Μπόζμπεργκ «αποτυχημένη δικαστική υπέρβαση» και «μεγάλη νίκη» για την ατζέντα του Τραμπ
LIFO NEWSROOM