Bloomberg: Θα αλλάξει ονομασία η Ινδία;

Bloomberg: Θα αλλάξει ονομασία η Ινδία; Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Με δύο ονόματα αναμένεται να συμμετάσχει η Ινδία στη Σύνοδο Κορυφής των G20: ως Ινδία και ως Μπαράτ (Bharat).

Η ονομασία «Ινδία» αποτελεί κληρονομιά της εποχής της βρετανικής αποικιοκρατίας. Από την άλλη, η ονομασία «Μπαράτ» προέρχεται από τα σανσκριτικά. 

Υπήρξε, λοιπόν, μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν μια πρόσκληση για δείπνο προς τους καλεσμένους της Συνόδου εστάλη από τον «Πρόεδρο του Μπαράτ», αντί της αναμενόμενης και ονομασίας «Ινδία». Ο πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι φαίνεται πως προτιμά τα σανσκριτικά, όπως και οι ινδουιστές εθνικιστές που αποτελούν την εκλογική του δεξαμενή. 

Αν η αλλαγή στο όνομα ήρθε για να μείνει τότε δεν θα μιλάμε βέβαια για κάτι πρωτοφανές. Πρώην βρετανικές αποικίες με τις ονομασίες Βιρμανία, Ροδεσία ή Κεϋλάνη ονομάζονται πλέον επίσημα Μιανμάρ (1989), Ζιμπάμπουε (1980) και Σρι Λάνκα (1972), αντίστοιχα.

Τι αποτρέπει όμως την Ινδία από την αλλαγή του ονόματός της; Ένας βασικός αποτρεπτικός παράγοντας είναι ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά για να καθιερωθεί παγκοσμίως το νέο όνομα. Για παράδειγμα, ακόμα και σήμερα, τουλάχιστον 50 χρόνια μετά τη μετονομασία, θα συναντήσει κανείς ανθρώπους που αποκαλούν τη Σρι Λάνκα ως «Κεϋλάνη». 

Υπάρχει επίσης το ζήτημα της επιλογής ενός νέου «σωστού» ονόματος. Για παράδειγμα, η ονομασία «Ινδία» έχει ετυμολογικές ρίζες στον ποταμό Ινδό, ο οποίος όμως σήμερα ρέει κυρίως στο Πακιστάν.

Ως εκ τούτου, ο Μόντι θα ανοίξει μια μεγάλη ιστορική, γεωγραφική και ετυμολογική συζήτηση αν αποφασίσει να ξεφορτωθεί μια για πάντα την ονομασία «Ινδία» καθώς σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε το Πακιστάν να διεκδικήσει την ονομασία αν ο γείτονάς του γίνει και επισήμως «Μπαράτ».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ FAST FOOD ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Διεθνή / Γαλλία: Το fast food εκτοξεύεται στη «γενέτειρα» της haute cuisine, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο

Πλέον περισσότερο από το μισό της αγοράς προέρχεται από fast food και fast casual επιχειρήσεις, σε μία τάση που στηρίζεται κυρίως στους νεότερους καταναλωτές και στα social media
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ

Διεθνή / Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Διεθνή / Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social βίντεο «με ωμές εικόνες βίας» από τη δολοφονία γυναίκας

O Αμερικανός πρόεδρος για άλλη μία φορά χρησιμοποιεί τον θάνατο μίας γυναίκας για να ενισχύσει το αίσθημα φόβου γύρω από τη μετανάστευση και να στηρίξει πολιτικές μαζικών απελάσεων
THE LIFO TEAM