Βενεζουέλα: Η κυβέρνηση Τραμπ αίρει τις κυρώσεις κατά της Ντέλσι Ροντρίγκες

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΝΤΕΛΣΙ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαυσαν την Τετάρτη τις κυρώσεις κατά της προσωρινής προέδρου της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες, η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του προκατόχου της, Νικολάς Μαδούρο, από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο στρατιωτικής επιχείρησης τον Ιανουάριο.

Το όνομα της Ροντρίγκες διαγράφηκε από τον «Κατάλογο Ειδικά Καθορισμένων Υπηκόων και Αποκλεισμένων Προσώπων», σύμφωνα με μια ανάρτηση στον ιστότοπο του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας έχουν βελτιωθεί από την ανατροπή του Μαδούρο, με τη Ροντρίγκες να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το Καράκας να ανοίξει τον ενεργειακό του τομέα σε αμερικανικές εταιρείες.

Η Ροντρίγκες στην εξουσία της Βενεζουέλας

Η Ροντρίγκες υπηρέτησε ως αναπληρώτρια του Μαδούρο και τιμωρήθηκε από την Ουάσινγκτον ως βασική αξιωματούχος της κυβέρνησής του, μαζί με αξιωματούχους όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπεζ και ο υπουργός Εσωτερικών Ντιόσνταδο Καμπέλο.

Η Ροντρίγκες απέλυσε τον Λόπεζ στα μέσα Μαρτίου, αλλά από την ανατροπή του Μαδούρο ισορροπεί μεταξύ των απαιτήσεων της Ουάσινγκτον και εκείνων των δικών της υποστηρικτών.

Ο Καμπέλο, ο οποίος παραμένει στη θέση του, θεωρείται ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της.

Τη Δευτέρα, η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας ξεκίνησε ξανά τις δραστηριότητές της μετά από επτά χρόνια κλεισίματος, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επαναλειτουργία της πρεσβείας έλαβε χώρα μετά την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση που συνέλαβε τον Μαδούρο και τη σύζυγό του, Σίλια Φλόρες, στο Καράκας στις 3 Ιανουαρίου, μεταφέροντάς τους στη Νέα Υόρκη για να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, τις οποίες αρνούνται.

Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περίπου 100 ανθρώπων στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Με πληροφορίες από France 24

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΑΜ ΑΛΤΜΑΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ OPENAI

Διεθνή / Μασκ vs. OpenAI: «Ένιωσα ότι μας είχε εγκαταλείψει, ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», κατέθεσε ο Άλτμαν

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI κατέθεσε ότι αισθάνθηκε πως ο Έλον Μασκ «εγκατέλειψε» την εταιρεία του και την έφερε «σε πολύ δύσκολη θέση», καθώς οι δύο πλευρές διεκδικούσαν τον έλεγχο
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ ΚΙΝΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Η ατζέντα της συνόδου Τραμπ - Σι: Δασμοί, τεχνολογία και Ιράν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων 

Τον Αμερικανό πρόεδρο συνοδεύουν κορυφαίοι εκπρόσωποι αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων και τεχνολογικών εταιρειών, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Τιμ Κουκ της Apple
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / «Κανείς δεν γλίτωνε από τις σεξουαλικές επιθέσεις»: Οι καταγγελίες Παλαιστινίων για κακοποίηση από ισραηλινούς δεσμοφύλακες

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γνωστού δημοσιογράφου των ΝΥΤ που καταγράφει μαρτυρίες ανδρών, γυναικών και ανηλίκων που υποστηρίζουν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση κατά την κράτησή τους μετά την 7η Οκτωβρίου
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Ιταλία: «Ciao Kate» - Το πλήθος αποθέωσε την Κέιτ Μίντλετον στο πρώτο της διεθνές ταξίδι μετά τον καρκίνο

Η Κέιτ Μίντλετον παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιταλία, με πολλούς να τη συγκρίνουν με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, βλέποντας στοιχεία της στο δημόσιο προφίλ της
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΕΚΙΝΟ

Διεθνή / Politico: Γιατί η σύνοδος Τραμπ - Σι έχασε τη δυναμική της

Οι φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ για τη σύνοδο με τον Κινέζο ηγέτη φαίνεται πως περιορίστηκαν σημαντικά, καθώς από την επιδίωξη μιας «μεγάλης συμφωνίας» κατέληξαν σε έκκληση για βοήθεια με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
THE LIFO TEAM