Βαλτική: Πολεμικά πλοία της Εσθονίας περιπολούν τα υποθαλάσσια καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης

Βαλτική: Πολεμικά πλοία της Εσθονίας περιπολούν τα υποθαλάσσια καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Finnish Border Guard
0

Πολεμικά πλοία της Εσθονίας περιπολούν από σήμερα Παρασκευή τα υποθαλάσσια καλώδια της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Φινλανδία στη Βαλτική.

Η Εσθονία ξεκίνησε θαλάσσιες περιπολίες για την προστασία της ηλεκτρικής της σύνδεσης με την Φινλανδία, δύο ημέρες μετά την θραύση του καλωδίου EstLink 2 που συνδέει τις δύο χώρες μάλλον από τάνκερ που προερχόταν από ρωσικό λιμάνι, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας της Εσθονίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Εσθονίας ξεκίνησαν ναυτική επιχείρηση για την προστασία του Estlink 1, ανακοίνωσε στο Χ και ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Μάργκους Τσάκνα.

Κατέσχεσαν το ρωσικό Eagle S οι Φινλανδοί

Η ηλεκτρική σύνδεση μέσω του EstLink 2 ανάμεσα στην Φινλανδία και την Εσθονία διακόπηκε την Τετάρτη και οι υποψίες βαρύνουν το τάνκερ Eagle S με σημαία των Νήσων Κουκ που όπως φαίνεται ανήκει στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, σύμφωνα την φινλανδική αστυνομία. Το πλοίο κατασχέθηκε και οδηγήθηκε από πλοίο της φινλανδικής ακτοφυλακής ανοικτά της Πορκάλα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το Ελσίνκι.

Οι Φινλανδοί ερευνητές πιστεύουν ότι το Eagle S προκάλεσε την θραύση σέρνοντας την άγκυρά του στον βυθό της Βαλτικής.

«Αποφασίσαμε να στείλουμε το ναυτικό μας κοντά στο Estlink 1 (άλλο καλώδιο στον βυθό της Βαλτικής) για να υπερασπισθούμε και να διαφυλάξουμε την ενεργειακή μας σύνδεση με την Φινλανδία», έγραψε στο Χ ο Χάνο Πεβκούρ.

«Φυσικά, η έρευνα θα διαπιστώσει όλα τα στοιχεία της βλάβης του καλωδίου Estlink 2 και καλωδίων επικοινωνιών, αλλά η αποστολή μας είναι να στείλουμε αμέσως ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να δηλώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τις συνδέσεις ανάμεσα στην Εσθονία και την Φινλανδία, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα», εξηγεί ο εσθονός υπουργός Αμυνας στην ιστοσελίδα του υπουργείου τονίζοντας ότι οι εσθονικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αποτρέψουν «και με μη στρατιωτικά μέσα».

«Αν υπάρξει απειλή σε ζωτικής σημασίας υποθαλάσσια υποδομή, θα υπάρξει επίσης απάντηση», προειδοποίησε στο Χ ο εσθονός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Χάνο Πεβκούρ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή για το θέμα με το Ελσίνκι και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη.

Η Φινλανδία δέχθηκε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ στην έρευνα για σαμποτάζ και τον ρόλο του τάνκερ.

Δολιοφθορές στη Βαλτική

Σειρά παρόμοιων περιστατικών έχει σημειωθεί στην Βαλτική μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022. Αφορούν θραύση ενεργειακών καλωδίων, γραμμών τηλεπικοινωνιών, αγωγών φυσικού αερίου ... Η συχνότητα τους είναι τόσο μεγάλη που θεωρείται απίθανο να οφείλονται σε ατυχήματα ή δυσλειτουργία.

Το εσθονικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ERR μετέδωσε σήμερα ότι η Εσθονία απέστειλε το περιπολικό σκάφος Raju στην περιοχή από όπου διέρχεται το υποθαλάσσιο καλώδιο Estlink 1 και ότι το Ταλίν ελπίζει ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι θα αναπτύξουν επίσης πλοία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM