No.1

Νέα διακοπή σε υποθαλάσσιο καλώδιο στη Φινλανδία - Για δολιοφθορά μιλά ο πρωθυπουργός

Νέα διακοπή σε υποθαλάσσιο καλώδιο στη Φινλανδία - Για δολιοφθορά μιλά ο πρωθυπουργός Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: North Sea Link
0

Νέα, πολύωρη διακοπή λειτουργίας στο υποθαλάσσιο καλώδιο ρεύματος που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία, ταλαιπωρεί τις χώρες της Βαλτικής από το μεσημέρι των Χριστουγέννων, με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Πέτρι Όρπο να κάνει λόγο για σαμποτάζ. 

Η διασύνδεση ισχύος 658 μεγαβάτ (MW) Estlink 2 παρέμεινε εκτός σύνδεσης το πρωί της Πέμπτης, μετά τη διακοπή λειτουργίας που ξεκίνησε το μεσημέρι τοπική ώρα την ημέρα των Χριστουγέννων.

Το ενδεχόμενο να έχει υποστεί δολιοφθορά το καλώδιο ρεύματος κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας,  διερευνάται σύμφωνα με τις αρχές, που εξετάζουν εάν στο περιστατικό εμπλέκεται ξένο πλοίο, χωρίς να κατονομάζουν το σκάφος.

Είναι το τελευταίο από μια σειρά περιστατικών στην περιοχή όπου φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές τα υποθαλάσσια καλώδια.

Το καλώδιο Estlink-2 υπέστη ξαφνική βλάβη την Τετάρτη, δήλωσε ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο. «Η αστυνομία, σε συνεργασία με τη συνοριακή φρουρά και άλλες αρχές, ερευνούν την αλυσίδα των γεγονότων του συμβάντος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η φινλανδική αστυνομία.

Δεν υπήρξε απώλεια ρεύματος στους πολίτες ούτε στην Εσθονία ούτε στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια της διακοπής, με την Εσθονία να λέει ότι είχαν αρκετή πλεονάζουσα χωρητικότητα για να καλύψουν τις ανάγκες ρεύματος, ανέφερε η δημόσια ραδιοτηλεόραση ERR στον ιστότοπό της.

Ωστόσο, η διασύνδεση ισχύος 658 μεγαβάτ (MW) Estlink 2 παρέμεινε εκτός σύνδεσης μετά τη διακοπή που ξεκίνησε το μεσημέρι τοπική ώρα, αφήνοντας μόνο το 358 MW Estlink 1 σε λειτουργία μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο χειριστής Fingrid.

Τα έθνη της Βαλτικής Θάλασσας βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό για πιθανές πράξεις δολιοφθοράς μετά από μια σειρά διακοπών καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, συνδέσεις και αγωγούς αερίου από το 2022, αν και ο υποθαλάσσιος εξοπλισμός υπόκειται επίσης σε τεχνική δυσλειτουργία και ατυχήματα.

Το χθεσινό περιστατικό έρχεται μετά την καταστροφή του αγωγού αερίου Balticconnector που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία, μαζί με πολλά καλώδια τηλεπικοινωνιών.

Η φινλανδική αστυνομία που ερευνά το περιστατικό είπε ότι πιθανότατα προκλήθηκε από πλοίο που έσυρε την άγκυρά του.

Παράλληλα, η σουηδική αστυνομία ηγείται μιας έρευνας για την παραβίαση δύο τηλεπικοινωνιακών καλωδίων της Βαλτικής Θάλασσας τον περασμένο μήνα, σε ένα περιστατικό που ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι υποθέτει ότι προκλήθηκε από δολιοφθορά.

Οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream που κάποτε έφερναν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία υπέστησαν ζημιές από υποβρύχιες εκρήξεις τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι αρχές είχαν χαρακτηρίσει το γεγονός «σαμποτάζ» και διεξάγουν ποινικές έρευνες.


Με πληροφορίες από Sky News

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυστήριο με υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει Φινλανδία - Γερμανία: από αδιευκρίνιστη αιτία

Διεθνή / Μυστήριο με υποθαλάσσιο καλώδιο τηλεπικοινωνιών που συνδέει Φινλανδία - Γερμανία: Κόπηκε από αδιευκρίνιστη αιτία

Η αιφνιδιαστική διακοπή λειτουργίας του καλωδίου, γύρω στις 2 τα ξημερώματα, υποδηλώνει ότι το καλώδιο κόπηκε από κάποια εξωτερική δύναμη, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια επιθεώρηση
LIFO NEWSROOM
Τα υποβρύχια καλώδια του Διαδικτύου είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της Δύσης και ο Πούτιν το γνωρίζει

Διεθνή / Τα υποβρύχια καλώδια του Διαδικτύου είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της Δύσης και ο Πούτιν το γνωρίζει

Μετά τις διαρροές στους αγωγούς τι ακολουθεί; Η Μόσχα έχει επενδύσει σε υποθαλάσσιες ναυτικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον Παγκόσμιο Ιστό
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

Διεθνή / Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για «εκστρατεία παραπληροφόρησης» ενόψει των αυριανών συνομιλιών στη Γενεύη

Εκπρόσωποι των δύο χωρών θα συναντηθούν αύριο στη Γενεύη - Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία δεν θα διστάσει να επιτεθεί στο Ιράν
THE LIFO TEAM
Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM