Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία

Ουκρανία: Προβλήματα στρατηγικής και διοίκησης στον αγώνα ενάντια στη Ρωσία Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Στον πρώτο χρόνο της πλήρους ρωσικής εισβολής, οι υπερασπιστές της Ουκρανίας κατάφεραν να ξεπεράσουν τον βαρύ ρωσικό στρατό, βασιζόμενοι σε αυτοσχεδιασμούς και τη κρίση των στρατιωτών στον τομέα.

Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, ο στρατός της Ουκρανίας έχει επιστρέψει σε πιο αυστηρές, κεντρικά καθοδηγούμενες τακτικές, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στην σοβιετική εποχή. Αυτό δημιουργεί αυξανόμενη απογοήτευση για τις αχρείαστες απώλειες και βλάπτει το ηθικό των στρατευμάτων και την προσέλκυση νέων στρατιωτών.

Η στρατηγική αυτή, που εκφράζεται μέσω της αυστηρής ιεραρχίας και της αποφυγής πρωτοβουλιών από τα κατώτερα κλιμάκια, προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις. Οι Ουκρανοί αξιωματικοί και πεζοναύτες διαμαρτύρονται για την αποφυγή τακτικών υποχωρήσεων, αφήνοντας τις μονάδες τους σε επικίνδυνες θέσεις και προκαλώντας σφοδρές απώλειες με μικρό στρατηγικό όφελος.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Καπετάνιου Ολέξανδρου Σιρσίν, διοικητή του 47ου Μηχανοκίνητου Τάγματος, ο οποίος κατήγγειλε δημόσια τις ανώτερες στρατιωτικές εντολές για ανεύθυνες επιθέσεις, που οδήγησαν σε πολλές απώλειες, μεταξύ των οποίων και νέους στρατιώτες που είχαν εκπαιδευτεί καλά.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, παρά τα προβλήματα με την ιεραρχία της και τις εξαιρετικά σπάταλες τακτικές της, εξακολουθεί να προχωρά με σταθερότητα. Οι Ουκρανοί στρατηγοί, με τους παραδοσιακούς τους τρόπους, φαίνεται πως δεν κατανοούν πλήρως τις σύγχρονες πολεμικές τακτικές, όπως η χρήση drones και άλλων εξελιγμένων τεχνολογιών.

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται, η ανάγκη για αναδιάρθρωση και προσαρμογή της στρατηγικής είναι επείγουσα. Οι ανώτεροι στρατηγοί παραδέχονται κάποιες αδυναμίες και κάνουν βήματα προς μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, αλλά η μετάβαση είναι αργή και δύσκολη. Σε αυτό το κλίμα, η Ουκρανία αγωνίζεται να εξασφαλίσει τη διατήρηση της στρατηγικής της υπεράσπισης, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει εσωτερικές συγκρούσεις και αυξανόμενη απογοήτευση από την πλευρά των στρατευμάτων.

Η πορεία προς τη νίκη δεν είναι μόνο θέμα στρατηγικών, αλλά και της ικανότητας της Ουκρανίας να εξελιχθεί και να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του πολέμου.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Διεθνή / Η Ευρώπη προετοιμάζεται για πόλεμο καθώς τα εργοστάσια όπλων επεκτείνονται με τριπλάσια ταχύτητα

Η αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης επεκτείνεται με πρωτοφανείς ρυθμούς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με νέα εργοστάσια και αύξηση παραγωγής όπλων και πυρομαχικών σε ιστορική κλίμακα
LIFO NEWSROOM
Marketplace για απαχθέντα παιδιά: Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία»

Διεθνή / Η Ρωσία προσφέρει Ουκρανούς ανηλίκους για «υιοθεσία», σε ένα φρικώδες «marketplace» για απαχθέντα παιδιά

Ο «κατάλογος» επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν τα παιδιά ανά ηλικία, φύλο και εξωτερικά χαρακτηριστικά - Τα παιδιά έχουν ταμπέλες όπως «υπάκουο», «ήρεμο» και «πειθαρχημένο»
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Υόρκη Μαμντάνι Αστόρια

Διεθνή / Αφήνει την Αστόρια και μετακομίζει στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία ο Μαμντάνι

Ο Μαμντάνι ανέφερε ότι θα του λείψει η καθημερινότητα στην Αστόρια, σημειώνοντας ωστόσο πως «ακόμη και όταν δεν θα ζω πλέον εκεί, η Αστόρια θα συνεχίσει να ζει μέσα μου και στο έργο μου»
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM