Αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στην Αφρίν της Συρίας

Αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στην Αφρίν της Συρίας Facebook Twitter
EPA/SARC
0

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασε στην Αφρίν, στη Συρία, όπου πραγματοποιεί επιχείρηση η Τουρκία με στόχο την εκδίωξη των μαχητών της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

H εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Γιολάντα Ζακμέ δήλωσε ότι είναι η πρώτη φορά φέτος που η ΔΕΕΣ και η συριακή πτέρυγα της Ερυθράς Ημισελήνου πήραν την έγκριση των εμπόλεμων πλευρών για την αποστολή μιας τέτοιας αυτοκινητοπομπής.

Η ΔΕΕΣ εκφράζει ανησυχίες ότι οι συγκρούσεις μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG προσεγγίζουν μια περιοχή στην οποία υπάρχουν ένα φράγμα και εγκαταστάσεις επεξεργασίας υδάτων, που θεωρείται ότι έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την παροχή νερού στους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή αυτή, πρόσθεσε η Ζακμέ, καθώς «αν υποστούν ζημιές μπορεί να στερηθούν το πόσιμο νερό τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι».

Η αυτοκινητοπομπή των 29 φορτηγών μεταφέρει 430 τόνους βοήθειας, όπως τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες, πρόσθεσε. Η ίδια απέρριψε ως ψευδείς τις πληροφορίες ότι η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της.

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι περίπου 30.000 άνθρωποι μπορεί να έχουν εκτοπιστεί από την Αφρίν από τότε που άρχισε η επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων τον Ιανουάριο, αλλά επισημαίνει ότι έχει στη διάθεσή του πολύ λίγα στοιχεία. Η Ζακμέ δήλωσε ότι το 30% του πληθυσμού της περιοχής του Αφρίν πιστεύεται ότι έχει εκτοπιστεί, αλλά και αυτή σημείωσε ότι δεν έχει στη διάθεσή της άλλους αριθμούς.

«Η πλειονότητα ζει σε άθλιες συνθήκες και φιλοξενείται σε κοινοτικά κέντρα και σταθμούς συγκέντρωσης. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις ανάγκασαν χιλιάδες ακόμη να φύγουν. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα είναι να ανταποκριθούμε στις πιο πιεστικές ανάγκες των πιο ευάλωτων», κατέληξε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν μόνον τέσσερα νοσοκομεία που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να λειτουργούν και σε ορισμένες περιοχές τησ Αφρίν άνθρωποι που χρήζουν άμεσα ιατρικής περίθαλψης δεν μπορούν να φτάσουν στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο.

Η Άγκυρα εξαπέλυσε τον Ιανουάριο την επιχείρησή της κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ