Αυτοί είναι οι τρεις Αμερικανοί που διαθέτουν τον μισό πλούτο των ΗΠΑ

Αυτοί είναι οι τρεις Αμερικανοί που διαθέτουν τον μισό πλούτο των ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Ο πλούτος των τριών πλουσιότερων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή των Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος και Ουόρεν Μπάφετ, ξεπερνά τον συνολικό πλούτο του φτωχότερου μισού του αμερικανικού πληθυσμού, δηλαδή 160 εκατομμυρίων ανθρώπων.


Αυτό έδειξε έρευνα της δεξαμενής σκέψης Institute for Policy Studies, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian. Όπως υπογραμμίζει το εν λόγω ινστιτούτο, το αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς έχει δημιουργήσει μια «ηθική κρίση».


Η ανάλυση του πλούτου των πλουσιότερων ανθρώπων της Αμερικής έδειξε πως οι Γκέιτς (Microsoft), Μπέζος (Amazon) και Μπάφετ (επενδυτικό ταμείο Berkshire Hathaway) διαθέτουν συνολικά μια περιουσία που φθάνει τα 248,5 δισεκατομμύρια δολάρια (214,2 δισεκ. ευρώ). Και στην έκθεσή του με τίτλο «The Billionaire Bonanza», το Institute for Policy Studies υπογραμμίζει πως οι φορολογικές προτάσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον υιοθετηθούν, «θα εντείνουν τις υφιστάμενες ανισότητες στον πλούτο», καθώς 80% των φορολογικών ελαφρύνσεων θα ωφελήσουν το πλουσιότερο 1% των νοικοκυριών.

Αυτοί είναι οι τρεις Αμερικανοί που διαθέτουν τον μισό πλούτο των ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο Γουόρεν Μπάφετ


«Η ανισότητα στον πλούτο βρίσκεται σε άνοδο», λέει στη βρετανική εφημερίδα ο Τσακ Κόλινς, οικονομολόγος που συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης. «Τώρα είναι καιρός για δράσεις με στόχο τη μείωση της ανισότητας, όχι για φορολογικές μειώσεις για τους πολύ πλουσίους».


Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του περιοδικού Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ συγκεντρώνουν συνολικά πλούτο 2,68 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (2,31 τρισεκ. ευρώ), ποσό μεγαλύτερο από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Βρετανίας.

Αυτοί είναι οι τρεις Αμερικανοί που διαθέτουν τον μισό πλούτο των ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο Τζεφ Μπέζος


«Οι 400 πλουσιότεροι πολίτες μας έχουν πλέον μαζί περισσότερο πλούτο απ' ό,τι το φτωχότερο 64% του αμερικανικού πληθυσμού, δηλαδή 80 εκατ. νοικοκυριά ή 204 εκατομμύρια άνθρωποι», αναφέρεται στην έκθεση. «Είναι περισσότεροι άνθρωποι απ' ό,τι οι πληθυσμοί του Καναδά και του Μεξικού μαζί».


Στην έκθεση προστίθεται πως «η τάξη των δισεκατομμυριούχων» συνεχίζει «να απομακρύνεται από εμάς τους υπόλοιπους» με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ. «Τέτοια ακραία επίπεδα συγκέντρωσης πλούτου και ισχύος έχουν να παρατηρηθούν από την πρώτη χρυσή εποχή (σ.σ.: 1865-1901), πριν από έναν αιώνα».

πηγή: The Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνα: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Διεθνή / Σκάνδαλο με φόντο τη σαμπάνια: Δίκη για εμπορία ανθρώπων στους γαλλικούς αμπελώνες

Περισσότεροι από 50 μετανάστες εργάτες βρέθηκαν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε αμπελώνες σαμπάνιας - Άνοιξε δίκη για εμπορία ανθρώπων στη Ρεμς με κατηγορούμενους τρεις διακινητές.
LIFO NEWSROOM
Μαδρίτη: Αστυνομικός εκτός υπηρεσίας συνέλαβε ύποπτο και τον στραγγάλισε μέχρι θανάτου

Διεθνή / Μαδρίτη: «Θα τον πνίξεις, φίλε, άσε τον λαιμό του», φώναζαν πολίτες στον αστυνομικό που στραγγάλισε ύποπτο

Η υπόθεση θυμίζει εκείνη του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ - Ο αστυνομικός συνελήφθη για τον θάνατο του 36χρονου Βορειοαφρικανού - Κύμα διαδηλώσεων και καταγγελιών 
LIFO NEWSROOM
Βρετανία και ΕΕ θα συνομιλήσοιν με Ιράν καθώς η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ είναι σε ισχύ

Διεθνή / Βρετανία και ΕΕ «θα συνομιλήσουν» με το Ιράν - Σε ισχύ η προθεσμία «δύο εβδομάδων» του Τραμπ

Εάν πραγματοποιηθούν, οι συνομιλίες θα είναι οι πρώτες μεταξύ Ιρανών και δυτικών ηγετών από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις επιθέσεις του - Εκκενώσεις από το Ιράν και το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Διεθνή / Εκκενώνεται η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Ισραήλ – Ενισχύεται η εμπλοκή ΗΠΑ

Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η αυξημένη εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι «απόδειξη της αδυναμίας και ανικανότητας του Ισραήλ»
LIFO NEWSROOM
Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Διεθνή / Το δίλημμα της αεράμυνας της Ευρώπης: Μπορεί ένα γαλλο-ιταλικό σύστημα να ανταγωνιστεί τους Patriot;

Η Γαλλία και η Ιταλία προωθούν το νέο ευρωπαϊκό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T NG, αμφισβητώντας την κυριαρχία των αμερικανικών Patriot - Μπορεί η Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ στην άμυνα;
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Διεθνή / Διπλωματικός αγώνας δρόμου πριν γενικευτεί ο πόλεμος: Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία συναντούν τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Η Ευρώπη αναλαμβάνει πρωτοβουλία εν μέσω αμερικανικής αμφιταλάντευσης - Ύστατη προσπάθεια να επιστρέψει το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM