Αυστραλία: Αποτυχία η καμπάνια περί συναίνεσης στο σεξ - Οργή για βίντεο με μαθητές και μιλκσέικ

Australia ditches milkshake sex education video amid furore Facebook Twitter
0

Μετά την κατακραυγή και τα αρνητικά σχόλια, η κυβέρνηση της Αυστραλίας απέσυρε δυο βίντεο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με στόχο να διδάξουν τους εφήβους περί συναίνεσης και σεξουαλικών επιθέσεων.

Η διαδικτυακή εκπαιδευτική καμπάνια χρησιμοποιούσε μεταφορές, όπως να πασαλείφεται το πρόσωπο κάποιου με μιλκσέικ, προκειμένου να απεικονίσει την έλλειψη σεβασμού και την κακοποίηση. 

Ακτιβιστές υπέρ της ισότητας χαρακτήρισαν τα βίντεο «περίεργα» και «ανησυχητικά» ταυτόχρονα. 

Οι αρχές αφαίρεσαν το βίντεο με το μιλκσέικ και ένα ακόμη περί εξαναγκασμού, που έδειχνε ένα κορίτσι να αναρωτιέται αν θα κολυμπήσει με καρχαρίες. 

Η κυβέρνηση υπερασπίστηκε αρχικά την καμπάνια, που είπε ότι δημιουργήθηκε με την βοήθεια ειδικών. Η απόφαση να αποσυρθούν τα βίντεο ήρθε μετά την έντονη αρνητική κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και πολλών ακτιβιστών. 

«Πραγματικά επιβλαβή»

Η διαδικτυακή εκπαιδευτική πλατφόρμα, που ανέβηκε στο σάιτ The Good Society, περιλαμβάνει πάνω από 350 βίντεο, ιστορίες και podcast. Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος Respect Matters προκειμένου να διδάξει περί σεβασμού στις σχέσεις, στα σχολεία. 


Ένα βίντεο, σχεδιασμένο για μαθητές ηλικίας 14-17 ετών, δείχνει ένα έφηβο κορίτσι να ρίχνει μιλκσέικ στο πρόσωπο του αγοριού της χωρίς την άδειά του. Το βίντεο στη συνέχεια χρησιμοποιεί άλλα παραδείγματα όπως η κατανάλωση πίτσας ή το «άγγιγμα των οπισθίων», όπου πρέπει να ζητείται άδεια. 

Australia ditches milkshake sex education video amid furore Facebook Twitter

Άλλο βίντεο σχετικά με τον σεβασμό των αποφάσεων και επιλογών άλλων ανθρώπων δείχνει ένα έφηβο κορίτσι να έχει αμφιβολίες για το αν θέλει να κολυμπήσει με καρχαρίες, ενώ ένα αγόρι προσπαθεί να την πείσει να το κάνει. 

Το σάιτ της Good Society χαρακτηρίζει το εκπαιδευτικό υλικό ως ένα «ευέλικτο, διαδικτυακό πρόγραμμα που βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν ασφαλείς, υγιείς και με σεβασμό σχέσεις». 

Ωστόσο ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και κατά του βιασμού είπαν ότι το υλικό είναι «επιβλαβές», αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τις λέξεις σεξ, βιασμός ή επίθεση και δεν αντικατοπτρίζει ρεαλιστικές καταστάσεις ή σχέσεις. 

Η Fair Agenda, οργάνωση ισότητας των φύλων, ξεκίνησε petition καλώντας την κυβέρνηση να συνεργαστεί με ειδικούς καταπολέμησης της βίας προς αντικατάσταση του «ανησυχητικού και περίεργου» περιεχομένου. 

«Υπάρχουν μερικές καλές πληροφορίες στο σάιτ. Αλλά υπάρχουν επίσης και μερικά αληθινά επιβλαβή πράγματα, που υπερέχουν των καλών», σχολίασε η Σάρνα Μπρέμερ, διευθύντρια της οργάνωσης End Rape on Campus. 

Το υλικό κατακρίθηκε επίσης επειδή δεν έχει καμία σχέση με τους σύγχρονους εφήβους, καθώς χρησιμοποιεί αναφορές στην ταινία «Τιτανικός», που κυκλοφόρησε πριν από 24 χρόνια και την τηλεοπτική σειρά «The X-Files», που τελείωσε πριν από σχεδόν 20 χρόνια. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ