Η Γαλλία ματαίωσε τη συνάντηση που επρόκειτο να έχουν αυτήν την εβδομάδα η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Φλοράνς Παρλί με τον Βρετανό ομόλογό της.

 

Αιτία η ακύρωση της συμφωνίας της Αυστραλίας, που αφορά στη σύμβαση προμήθειας γαλλικών υποβρυχίων.

 

Την ακύρωση προκάλεσε η ανακοίνωση της AUKUS, της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας της Αυστραλίας, με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, όπως ανέφεραν δύο καλά πληροφορημένες πηγές απόψε.

 

Τα υπουργεία Άμυνας Γαλλίας και Βρετανίας δεν έχουν ακόμη κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα ωστόσο πηγές επιβεβαίωσαν δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian που ανέφερε ότι η συνάντηση ματαιώθηκε.

 

Ο Μπεν Γουάλας, υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, και η ομόλογός του, η Φλοράνς Παρλί, επρόκειτο να πραγματοποιήσουν διμερή συνάντηση στο Λονδίνο και να μιλήσουν στο διήμερο Γαλλο-Βρετανικό Συμβούλιο.

 

Στο συμβούλιο επρόκειτο επίσης να συμμετάσχουν αρχηγοί άμυνας και από τις δύο χώρες, τις δύο μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στη δυτική Ευρώπη.

 

Ο Πίτερ Ρίκετς, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση των ελίτ «αναβλήθηκε για μεταγενέστερη ημερομηνία».

 

Έπειτα από αυτό το προγραμματισμένο ταξίδι της Παρλί στο Λονδίνο θεωρείται περιττό.

 

Με πληροφορίες του Guardian