Αρουραίος που εντοπίζει νάρκες κέρδισε χρυσό μετάλλιο για το θάρρος του

Αρουραίος που εντοπίζει νάρκες κέρδισε χρυσό μετάλλιο για το θάρρος του Facebook Twitter
Πηγή φωτό APOPO
0

Ο Magawa, ένας αρουραίος που εντοπίζει νάρκες, βραβεύθηκε με χρυσό μετάλλιο για «το θάρρος του που σώζει ζωές και την αφοσίωση στο καθήκον».

Πρόκειται για έναν αφρικανικό αρουραίο που είναι ένας από αυτούς που έχει εκπαιδεύσει η βελγική οργάνωση APOPO. Ο Magawa έχει εντοπίσει 39 νάρκες και 28 πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί στην Καμπότζη. Είναι ο πιο επιτυχημένος αρουραίος της οργάνωσης και έχει συμβάλει στον καθαρισμό 141.000 τετραγωνικών μέτρων, έκταση που αντιστοιχεί με 20 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Για αυτές τις υπηρεσίες του η PDSA- βρετανική οργάνωση για ζώα- τον τίμησε με ένα χρυσό μετάλλιο. Είναι ο πρώτος αρουραίος στα 77 χρόνια της οργάνωσης που κερδίζει αυτό το βραβείο.

Πώς εντοπίζουν τις νάρκες οι αρουραίοι

Οι αρουραίοι είναι έξυπνοι και εκτελούν επαναλαμβανόμενες αποστολές, με επιβράβευση την τροφή, καλύτερα από άλλα ζώα, εξήγησε ο Κρίστοφ Κοξ, εκτελεστικός διευθυντής της APOPO.

Χάρη στο μέγεθός τους- ο Magawa ζυγίζει 1,2 κιλά και έχει μήκος 70 εκατοστά- διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο όταν διασχίζουν ναρκοπέδια. Η οργάνωση εκπαιδεύει τους αρουραίους να εντοπίζουν μια χημική ένωση των εκρηκτικών.

Για την εκπαίδευσή τους απαιτείται ένας χρόνος και όταν «πιάσουν δουλειά» εργάζονται μισή ώρα την ημέρα, νωρίς το πρωί. Όταν εντοπίσουν μία νάρκη, ξύνουν το σημείο και οι χειριστές τους παίρνουν το «μήνυμα».


Ο Magawa μπορεί να ψάξει μια έκταση ίση με γήπεδο του τένις σε 30 λεπτά. Ένας άνθρωπος με ανιχνευτή μετάλλων θα χρειαζόταν έως και 4 ημέρες για κάτι τέτοιο, εξήγησε ο Κρίστοφ Κοξ. «Αυτό το μετάλλιο είναι μεγάλη τιμή για εμάς, αλλά και για τους ανθρώπους στην Καμπότζη και τον υπόλοιπο κόσμο, που υποφέρουν από τις νάρκες. Με το μετάλλιο στρέφεται η παγκόσμια προσοχή σε αυτή το πρόβλημα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της APOPO.

«Η δουλειά του Magawa και της οργάνωσης είναι πραγματικά μοναδική και ξεχωριστή», δήλωσε από την πλευρά της η τζαν ΜακΛάφλιν, γενική διευθύντρια της PDSA. «Η Καμπότζη εκτιμά ότι 4-6 εκατομμύρια νάρκες τοποθετήθηκαν στη χώρα από το 1975 έως το 1998, οι οποίες έχουν προκαλέσει 64.000 θανάτους. Η δουλειά του σώζει και αλλάζει ζωές. Κάθε νάρκη που εντοπίζει μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου για τους ντόπιους», συμπλήρωσε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Άμστερνταμ δεν αντέχει άλλο τους νεαρούς Άγγλους τουρίστες

Διεθνή / Το Άμστερνταμ δεν αντέχει άλλο τους νεαρούς Άγγλους τουρίστες

Ο υπερκορεσμός της πόλης από νεαρούς Άγγλους που μεταξύ άλλων κατουράνε παντού ή μπλέκουν μεθυσμένοι σε καυγάδες, έχει προξενήσει εδώ και χρόνια αντιδράσεις, με τις αρχές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες.
NEWSROOM
Θα στην τσακίσω εγώ την αλαζονία σου: Το δημοκρατικό Ισραήλ ορθώνεται μπροστά στον Νετανιάχου

Διεθνή / Θα στην τσακίσω εγώ την αλαζονεία σου: Το δημοκρατικό Ισραήλ ορθώνεται μπροστά στον Νετανιάχου

Πρωτοφανείς διαμαρτυρίες σε ολόκληρο το Ισραήλ κλονίζουν για πρώτη φορά τον αλαζόνα ακροδεξιό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επειχειρεί να ελέγξει ασφυκτικά την δικαστική εξουσία της χώρας.
THE LIFO TEAM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ