Aρχίζει σήμερα η κρίσιμη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα

Aρχίζει σήμερα η κρίσιμη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα Facebook Twitter
0

Υπό το φως των νέων δεδομένων που σηματοδοτεί η απόσυρση του εγγράφου 'Αιντε για τα θέματα των Εγγυήσεων και Ασφάλειας, ως αποτέλεσμα της έντονης δυσφορίας Αθήνας και Λευκωσίας, αρχίζει, σήμερα στις 10:00 το πρωί (11:00 ώρα Ελλάδος), η δεύτερη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας. Χωρίς το προβληματικό κείμενο-οδηγό στο τραπέζι, η συζήτηση θα ξεκινήσει με το κεφάλαιο "Ασφάλεια και Εγγυήσεις" από το σημείο όπου σταμάτησε στη Γενεύη, τον περασμένο Ιανουάριο, πριν η Τουρκία αποχωρήσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Καθοριστικής σημασίας λοιπόν αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή πρώτη μέρα της Διάσκεψης, η οποία θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας και μία πρώτη σημαντική εικόνα για το αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος και πως θα εξελιχθεί η εβδομάδα, καθώς,ς σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Μπάρθ 'Αιντε, μολονότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, ο σχεδιασμός για τη διάρκεια της Διάσκεψης είναι για έως τις 7 Ιουλίου, χωρίς να είναι σίγουρο εάν η ημερομηνία αυτή θα παραταθεί ή εάν όλα τελειώσουν νωρίτερα.

Με τα νέα δεδομένα, ήδη έως αργά χθες το βράδυ, σημειώθηκε σειρά διμερών συναντήσεων. Αμέσως μετά την άφιξή τους στο ελβετικό θέρετρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, είχαν συνάντηση για την οριστικοποίηση της κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου.

Ο κ. Κοτζιάς είχε, επίσης, και μία ενδιαφέρουσα και ζωντανή συνάντηση με τον κ. 'Αιντε όπου συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα της Διάσκεψης, ενώ έπειτα από το δείπνο που παρατέθηκε στις αντιπροσωπείες των συμμετεχόντων μερών, παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, συναντήθηκε και με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM