Αποζημίωση 36 εκατ.$ στους άνδρες που καταδικάστηκαν άδικα για τη δολοφονία του Malcolm X

Ο Μοχάμαντ Αζίζ Facebook Twitter
Ο Μοχάμαντ Αζίζ (Φωτ.: EPA)
0

Ο δήμος και η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα καταβάλουν 36 εκατομμύρια δολάρια, σε διακανονισμό για τις αγωγές που κατατέθηκαν εκ μέρους των δύο ανδρών οι οποίοι αθωώθηκαν πέρυσι για τη δολοφονία του Malcolm X

Ο Μοχάμαντ Αζίζ και ο Καλίλ Ισλάμ έμειναν από 20 χρόνια στη φυλακή, έπειτα από τη βιαστική σύλληψη και δίκη τους που βασίστηκε σε αμφισβητήσιμα στοιχεία για μία από τις πιο διαβόητες δολοφονίες της εποχής. Αμφότεροι αθωώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, απόφαση που για τον Ισλάμ ήρθε μετά θάνατον. 

Η αθώωση ήρθε έπειτα από έρευνα 22 μηνών της εισαγγελίας του Μανχάταν και των δικηγόρων των δύο ανδρών. Διαπιστώθηκε ότι εισαγγελείς, το FBI και η αστυνομία της Νέας Υόρκης απέκρυψαν βασικές αποδείξεις, που πιθανότατα θα είχαν οδηγήσει σε αθωωτικές αποφάσεις, εάν είχαν παρουσιαστεί στο δικαστήριο. 

«Αυτός ο διακανονισμός αποδίδει κάποια δικαιοσύνη σε άτομα που πέρασαν δεκαετίες στη φυλακή και έφεραν το στίγμα των ανυπόστατων κατηγοριών για τη δολοφονία μιας εμβληματικής φιγούρας», δήλωσε ο Νικ Παλοούτσι, εκπρόσωπος του νομικού τμήματος στον δήμο της Νέας Υόρκης. Αφού η υπηρεσία επανεξέτασε την υπόθεση, κατέληξε ότι συμφωνεί με την άποψη της εισαγγελίας, πως ο Αζίζ και ο Ισλάμ καταδικάστηκαν άδικα για αυτό το έγκλημα. 

Τα χρήματα του διακανονισμού θα μοιραστούν εξίσου στον Αζίζ- ο οποίος αποφυλακίστηκε το 1985 και πλέον είναι 84 ετών- και στους κληρονόμους του Ισλάμ, που βγήκε από τη φυλακή το 1987 και πέθανε το 2009, σε ηλικία 74 ετών. Ο δήμος θα καταβάλει 26 εκατομμύρια δολάρια και πολιτεία της Νέας Υόρκης άλλα 10 εκατομμύρια. 

Ο διακανονισμός είναι σημαντικός, όχι μόνο εξαιτίας της ιστορικής φύσης του εγκλήματος και της κλίμακας των παρατυπιών, αλλά και επειδή χρειάστηκαν πάνω από 50 χρόνια για να διορθωθεί η αδικία, δήλωσε ο Ντέιβιντ Σάνις, δικηγόρος των δύο ανδρών. «Είναι τραγικό ότι πέθανε δίχως να γνωρίζει ότι θα καθαρίσει το όνομά του», συμπλήρωσε αναφερόμενος στον Ισλάμ. 

Ο Μάλκολμ Λιτλ δολοφονήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1965, όταν τρεις ένοπλοι τον εκτέλεσαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Εδώ και χρόνια υπήρχαν αμφιβολίες για την καταδίκη του Αζίζ και του Ισλάμ. Οι δυο τους καταδικάστηκαν μαζί με τον Μουζαχίντ Αμπντούλ Χαλίμ το 1966. Κατά τη διάρκεια της δίκης οι τρεις άνδρες αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Αργότερα, ο Χαλίμ κατέθεσε ξανά και παραδέχθηκε την εμπλοκή του στη δολοφονία, ενώ δήλωσε πως ο Αζίζ και ο Ισλάμ ήταν αθώοι. 

Με πληροφορίες από NYT
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM