Αποζημίωση 36 εκατ.$ στους άνδρες που καταδικάστηκαν άδικα για τη δολοφονία του Malcolm X

Ο Μοχάμαντ Αζίζ Facebook Twitter
Ο Μοχάμαντ Αζίζ (Φωτ.: EPA)
0

Ο δήμος και η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα καταβάλουν 36 εκατομμύρια δολάρια, σε διακανονισμό για τις αγωγές που κατατέθηκαν εκ μέρους των δύο ανδρών οι οποίοι αθωώθηκαν πέρυσι για τη δολοφονία του Malcolm X

Ο Μοχάμαντ Αζίζ και ο Καλίλ Ισλάμ έμειναν από 20 χρόνια στη φυλακή, έπειτα από τη βιαστική σύλληψη και δίκη τους που βασίστηκε σε αμφισβητήσιμα στοιχεία για μία από τις πιο διαβόητες δολοφονίες της εποχής. Αμφότεροι αθωώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, απόφαση που για τον Ισλάμ ήρθε μετά θάνατον. 

Η αθώωση ήρθε έπειτα από έρευνα 22 μηνών της εισαγγελίας του Μανχάταν και των δικηγόρων των δύο ανδρών. Διαπιστώθηκε ότι εισαγγελείς, το FBI και η αστυνομία της Νέας Υόρκης απέκρυψαν βασικές αποδείξεις, που πιθανότατα θα είχαν οδηγήσει σε αθωωτικές αποφάσεις, εάν είχαν παρουσιαστεί στο δικαστήριο. 

«Αυτός ο διακανονισμός αποδίδει κάποια δικαιοσύνη σε άτομα που πέρασαν δεκαετίες στη φυλακή και έφεραν το στίγμα των ανυπόστατων κατηγοριών για τη δολοφονία μιας εμβληματικής φιγούρας», δήλωσε ο Νικ Παλοούτσι, εκπρόσωπος του νομικού τμήματος στον δήμο της Νέας Υόρκης. Αφού η υπηρεσία επανεξέτασε την υπόθεση, κατέληξε ότι συμφωνεί με την άποψη της εισαγγελίας, πως ο Αζίζ και ο Ισλάμ καταδικάστηκαν άδικα για αυτό το έγκλημα. 

Τα χρήματα του διακανονισμού θα μοιραστούν εξίσου στον Αζίζ- ο οποίος αποφυλακίστηκε το 1985 και πλέον είναι 84 ετών- και στους κληρονόμους του Ισλάμ, που βγήκε από τη φυλακή το 1987 και πέθανε το 2009, σε ηλικία 74 ετών. Ο δήμος θα καταβάλει 26 εκατομμύρια δολάρια και πολιτεία της Νέας Υόρκης άλλα 10 εκατομμύρια. 

Ο διακανονισμός είναι σημαντικός, όχι μόνο εξαιτίας της ιστορικής φύσης του εγκλήματος και της κλίμακας των παρατυπιών, αλλά και επειδή χρειάστηκαν πάνω από 50 χρόνια για να διορθωθεί η αδικία, δήλωσε ο Ντέιβιντ Σάνις, δικηγόρος των δύο ανδρών. «Είναι τραγικό ότι πέθανε δίχως να γνωρίζει ότι θα καθαρίσει το όνομά του», συμπλήρωσε αναφερόμενος στον Ισλάμ. 

Ο Μάλκολμ Λιτλ δολοφονήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1965, όταν τρεις ένοπλοι τον εκτέλεσαν κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Εδώ και χρόνια υπήρχαν αμφιβολίες για την καταδίκη του Αζίζ και του Ισλάμ. Οι δυο τους καταδικάστηκαν μαζί με τον Μουζαχίντ Αμπντούλ Χαλίμ το 1966. Κατά τη διάρκεια της δίκης οι τρεις άνδρες αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν. Αργότερα, ο Χαλίμ κατέθεσε ξανά και παραδέχθηκε την εμπλοκή του στη δολοφονία, ενώ δήλωσε πως ο Αζίζ και ο Ισλάμ ήταν αθώοι. 

Με πληροφορίες από NYT
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Διεθνή / Γιατί θέλει ο Τραμπ τη Γροιλανδία και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για το ΝΑΤΟ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει έτοιμος να «πάρει» τη Γροιλανδία με κάθε τρόπο, επαναφέροντας ένα σενάριο που φέρνει σε ανοιχτή σύγκρουση τις ΗΠΑ με τη Δανία και δοκιμάζει τα όρια της συνοχής του ΝΑΤΟ στην Αρκτική
THE LIFO TEAM
ΓΑΖΑ ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / «Αναπαραγωγική βία» στη Γάζα: Πτώση 41% στις γεννήσεις σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με εκθέσεις

Οι συντάκτες υποστηρίζουν ότι η εικόνα που προκύπτει από τις γεννήσεις, τις αποβολές και την κατάρρευση της μαιευτικής φροντίδας καλύπτει τις προϋποθέσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία
THE LIFO TEAM
Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Διεθνή / Αργεντινή: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 35 τραυματίες έπειτα από «μετεωρολογικό τσουνάμι»

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας του Μπουένος Άιρες χαρακτήρισε το περιστατικό «απρόβλεπτο», σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχαν μετεωρολογικές ή επιστημονικές μελέτες που να το είχαν προβλέψει»
THE LIFO TEAM