Αθωώθηκε για τη δολοφονία του Μάλκολμ X και μηνύει τις αρχές της Νέας Υόρκης- Ζητά αποζημίωση 40 εκατ.$

Αθωώθηκε για τη δολοφονία του Μάλκολμ X και μηνύει τις αρχές της Νέας Υόρκης- Ζητά αποζημίωση 40 εκατ.$ Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Image
0

Ο Μοχάμεντ Αζίζ, που καταδικάστηκε άδικα για τη δολοφονία του Mάλκολμ X κατέθεσε μήνυση ζητώντας αποζημίωση 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αζίζ πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή για τη δολοφονία του ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων πριν αποφυλακιστεί με όρους το 1985.

Αλλά το 2021, οι εισαγγελείς κινήθηκαν νομικά και αποφάσισαν να ακυρώσουν την καταδίκη του, επικαλούμενοι «πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία».

Ο 84χρονος σήμερα Αζίζ, υπέβαλε μήνυση για κακόβουλη δίωξη, άρνηση δικαιώματος δίκαιης διαδικασίας και ανάρμοστη κυβερνητική συμπεριφορά.

Βετεράνος του αμερικανικού ναυτικού, ο Αζίζ ήταν 26 ετών και πατέρας έξι παιδιών όταν συνελήφθη για τη δολοφονία του Mάλκολμ X το 1965 στην αίθουσα χορού Audubon στη Νέα Υόρκη.

Ο ηγέτης των πολιτικών δικαιωμάτων δέχτηκε επίθεση από τρεις ένοπλους ενώ ετοιμαζόταν για ομιλία του.

Ο Αζίζ συνελήφθη μαζί με τον Καλίλ Ισλάμ, ο οποίος πέθανε το 2009. Ο Ισλάμ εξέτισε 22 χρόνια ποινή πριν από την αποφυλάκισή του.

Και οι δύο άνδρες ήταν μέλη του Έθνους του Ισλάμ, του θρησκευτικού κινήματος από το οποίο αποχώρησε ο Mάλκολμ Χ το 1964. Καταδικάστηκαν παρά την έλλειψη φυσικών αποδεικτικών στοιχείων, τις αντικρουόμενες δηλώσεις μαρτύρων κατηγορίας και την κατάθεση τρίτου άνδρα ότι είχε λάβει μέρος στην επίθεση και ότι οι άλλοι δύο ήταν αθώοι.

Ο Talmadge Hayer, καθ' ομολογία δολοφόνος του Μάλκολμ X που συνελήφθη επί τόπου, κατέθεσε στη δίκη ότι ο οι Αζίζ και Ισλάμ δεν συμμετείχαν στη δολοφονία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Hayer υπέγραψε μια ένορκη κατάθεση κατονομάζοντας τέσσερις άλλους άνδρες που είπε ότι συμμετείχαν στη δολοφονία.

Η επανεξέταση των καταδικαστικών αποφάσεων ξεκίνησε το 2020, αφού οι εισαγγελείς συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Innocence Project, μιας μη κερδοσκοπικής νομικής ομάδας που δραστηριοποιείται για άτομα που πιστεύει ότι καταδικάστηκαν άδικα.

«Ο Μοχάμεντ Αζίζ και ο Χαλίλ Ισλάμ καταδικάστηκαν άδικα και φυλακίστηκαν για δεκαετίες - 42 χρόνια - ως αποτέλεσμα εξωφρενικών κυβερνητικών παραπτωμάτων και παραβιάσεων των συνταγματικών τους δικαιωμάτων», είπε ο Ντέιβιντ Σάνιες, δικηγόρος που εκπροσωπεί τα κτήματα των ανδρών.

«Η δικαιοσύνη που καθυστερεί για πάρα πολύ καιρό είναι άρνηση δικαιοσύνης. Ο Αζίζ μόλις έκλεισε τα 84 χρόνια και ο Ισλάμ πέθανε πριν δει το όνομά του να καθαρίζει» ανέφερε.

Πέρυσι, οι κόρες του Μάλκολμ Χ ζήτησαν να ξανανοίξει η έρευνα για τη δολοφονία υπό το φως νέων στοιχείων.

Ανέφεραν μια επιστολή από έναν άνδρα που ήταν αστυνομικός την εποχή της δολοφονίας το 1965, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης και το FBI συνωμότησαν στη δολοφονία.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Διεθνή / Το Stonewall μπήκε στη λίστα με τους πιο απειλούμενους ιστορικούς τόπους των ΗΠΑ

Το Εθνικό Μνημείο Stonewall στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται στη φετινή λίστα του National Trust for Historic Preservation, που εστιάζει σε τόπους συνδεδεμένους με αγώνες ισότητας, σε μια περίοδο όπου η ιστορική μνήμη γύρω από τα LGBTQ+ δικαιώματα βρίσκεται ξανά υπό πίεση.
THE LIFO TEAM
ΡΙΑΛΙΤΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΒΙΑΣΜΟΣ

Διεθνή / Βρετανία: Η «συγγνώμη» του Channel 4 για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης σε ριάλιτι

Η επικεφαλής του βρετανικού καναλιού δήλωσε ότι πιστεύει ότι το κανάλι ενήργησε σωστά, αλλά ότι «λυπάται βαθιά» για την ταραχή που προκάλεσε στις συμμετέχουσες
THE LIFO TEAM
ΜΠΑΡΝΕΪ ΦΡΑΝΚ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΗΠΑ

Διεθνή / Πέθανε ο Μπάρνεϊ Φρανκ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος βουλευτής των ΗΠΑ, σε ηλικία 86 ετών

Ο Φρανκ υπηρέτησε στο Κογκρέσο από το 1981 έως το 2013 και υπήρξε βασικός «αρχιτέκτονας» του Dodd-Frank Act, του νομοσχεδίου που δημιούργησε νέους εποπτικούς μηχανισμούς και επέβαλε αυστηρότερους περιορισμούς στις τράπεζες μετά τη Μεγάλη Ύφεση του 2008
THE LIFO TEAM