Απόφαση-ορόσημο: Έκανε μήνυση στον γιατρό της μητέρας της «επειδή την άφησε να γεννηθεί» και κέρδισε

Απόφαση-ορόσημο: Έκανε μήνυση στον γιατρό της μητέρας της «επειδή την άφησε να γεννηθεί» και κέρδισε Facebook Twitter
0

Μια επαγγελματίας ιππέας με αναπηρία στη σπονδυλική στήλη, που είπε ότι δεν έπρεπε ποτέ να είχε γεννηθεί, έγραψε νομική ιστορία καθώς δικαστήριο αποφάσισε ότι μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση εκατομμυρίων.

Σε μια υπόθεση με μακροχρόνιες συνέπειες για τους οικογενειακούς γιατρούς, η Evie Toombes μήνυσε τον γιατρό της μητέρας της υποστηρίζοντας ότι αν την είχε συμβουλεύσει σωστά, θα είχε αναβάλει να μείνει έγκυος και η κόρη της δεν θα είχε γεννηθεί με δισχιδή ράχη.

Η 20χρονη περνά ενίοτε ολόκληρες ημέρες διασωληνωμένη, ωστόσο έχει χτίσει μια σημαντική καριέρα στην ιππασία, συγκεκριμένα την υπερπήδηση εμποδίων, συναγωνιζόμενη αθλητές με αναπηρία και χωρίς, ενώ προετοιμάζεται επίσης για να συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν το 2024 στο Παρίσι.

Στην υπόθεση-ορόσημο της «άδικης σύλληψης», ο γιατρός Dr. Philip Mitchell οδηγήθηκε στο δικαστήριο επειδή απέτυχε να συμβουλεύσει τη μητέρα της να πάρει συμπληρώματα διατροφής πριν μείνει έγκυος. 

Η 20χρονη υποστήριξε ότι αν ο γιατρός συμβούλευε τη μαμά της, Caroline, να πάρει φυλλικό οξύ για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο δισχιδούς ράχης στο μωρό της, θα είχε αναβάλει τη σύλληψη. Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε ότι η Evie δεν θα είχε γεννηθεί ποτέ.

Και σε μια πρωτοφανή απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου σήμερα, η δικαστής Rosalind Coe στήριξε την υπόθεση της Evie, ανοίγοντας τον δρόμο σε μια τεράστια αποζημίωση.

Οι δικηγόροι της είπαν νωρίτερα ότι το ποσό που διεκδικεί η Evie δεν έχει υπολογιστεί ακόμη , αλλά επιβεβαίωσαν ότι θα ήταν «μεγάλο», καθώς θα κάλυπτε το κόστος των εκτεταμένων αναγκών της.

Woman who sued mom’s doctor claiming she never should have been born wins millions Facebook Twitter
ασχολείται επαγγελματικά με την ιππασία και συμμετέχει σε αγώνες επίδειξης – απέναντι σε αθλητές με και χωρίς αναπηρία. CHAMPION NEWS

Η Evie κατέθεσε μήνυση για «άδικη σύλληψη» επειδή «γεννήθηκε με βλάβες», είπε στο δικαστήριο η δικηγόρος της Susan Rodway.

Η δικαστής διαπίστωσε ότι ο Dr. Philip Mitchell δεν είχε πει στην Caroline για τη σημασία λήψης συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος πριν μείνει έγκυος. Και αν της το είχε πει, θα είχε καθυστερήσει να μείνει έγκυος και αντ' αυτού θα είχε ένα διαφορετικό, απολύτως υγιές μωρό, πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της δίκης τον περασμένο μήνα, κατατέθηκε μεταξύ άλλων ότι η 50χρονη Caroline -η οποία είναι επίσης ιππέας- είχε πάει να δει τον γιατρό στο ιατρείο του για να συζητήσει τα σχέδιά της να κάνει το πρώτο της μωρό τον Φεβρουάριο του 2001.

«Ήταν μια σημαντική απόφαση να κάνει οικογένεια γιατί η ίδια είχε χάσει τους γονείς της όταν ήταν μικρή», είπε η δικηγόρος της Evie. «Απείχαν από το σεξ μέχρι να λάβουν συμβουλές σε αυτή τη συνάντηση».

Απόφαση-ορόσημο: Έκανε μήνυση στον γιατρό της μητέρας της «επειδή την άφησε να γεννηθεί» και κέρδισε Facebook Twitter
Η Evie Toombes είναι επαγγελματίας ιππέας που ελπίζει μια μέρα να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Instagram

Ωστόσο, παρά τη συζήτηση περί φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια του ραντεβού, η Caroline ισχυρίστηκε ότι δεν της τόνισε ο Mitchell τη σημασία του στην πρόληψη της δισχιδούς ράχης.

Είπε στο δικαστήριο ότι ο γιατρός της είχε πει να πάει στο σπίτι και να κάνει «άφθονο σεξ», το οποίο βρήκε «κάπως ωμό».

«Μου είπε ότι δεν ήταν απαραίτητο», είπε. «Με συμβούλεψε ότι έκανα καλή διατροφή στο παρελθόν, δεν θα έπρεπε να πάρω φυλλικό οξύ».

Η Rodway είπε ότι, αν η Caroline είχε ενημερωθεί σωστά από τον Mitchell, δεν θα είχε προχωρήσει στη σύλληψη τόσο γρήγορα, πως θα είχε αναβάλει τα σχέδια εγκυμοσύνης, θα είχε ξεκινήσει θεραπεία με φυλλικό οξύ και στη συνέχεια θα προσπαθούσε να συλλάβει. 

Απόφαση ορόσημο

«Δεν θα επιχειρούσε να μείνει έγκυος μέχρι να βεβαιωθεί ότι προστάτευσε τον εαυτό της όσο το δυνατόν περισσότερο», σημείωσε η Rodway.

Αν όντως είχε αναβάλει να μείνει έγκυος, θα είχε κάνει ένα "φυσιολογικό, υγιές" μωρό - αλλά ένα «γενετικά διαφορετικό άτομο» από την Evie, πρόσθεσε. 

Απόφαση-ορόσημο: Έκανε μήνυση στον γιατρό της μητέρας της «επειδή την άφησε να γεννηθεί» και κέρδισε Facebook Twitter
Η 20χρονη Βρετανίδα πάσχει από δισχιδή ράχη, γεγονός που την αναγκάζει να περνά ολόκληρες ημέρες διασωληνωμένη. Instagram

Η Evie διαγνώστηκε με μυελομηνιγγοκήλη (LMM), που προκαλεί ελλιπές κλείσιμο της σπονδυλικής στήλης και των μεμβρανών γύρω από το νωτιαίο μυελό οδηγώντας σε μόνιμη αναπηρία, τον Νοέμβριο του 2001.

Λόγω της σπάνιας πάθησης, οι κινήσεις της είναι «πολύ περιορισμένες» και όσο μεγαλώνει θα εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από ένα αναπηρικό αμαξίδιο, ενώ υποφέρει επίσης από προβλήματα στο έντερο και την ουροδόχο κύστη, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Η ίδια έχει μιλήσει στο παρελθόν για τα προβλήματά της στην εκπομπή «Hidden Disabilities: What's The Truth?» του ITV. 

Απόφαση-ορόσημο: Έκανε μήνυση στον γιατρό της μητέρας της «επειδή την άφησε να γεννηθεί» και κέρδισε Facebook Twitter
Το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβει δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά αναμένεται να ανέλθει σε αρκετά εκατομμύρια λίρες. Instagram

Ο Michael De Navarro, συνήγορος υπεράσπισης του γιατρού αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη, λέγοντας πως η Caroline μπορεί να ήταν ήδη έγκυος όταν πήγε να δει τον Mitchell.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Mitchell ισχυρίστηκε ότι έδωσε «λογικές συμβουλές» για την ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος. Είπε ότι θα έλεγε στη μητέρα ότι εάν έκανε καλή διατροφή και είχε επομένως καλά επίπεδα φυλλικού οξέος ούτως ή άλλως, τα συμπληρώματα θα ήταν λιγότερο σημαντικά, αλλά αρνήθηκε ότι δεν θα ήταν απαραίτητα.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάνθηκε εναντίον του, αναφέροντας ότι η μητέρα δεν ήταν έγκυος τη στιγμή του ραντεβού με τον γιατρό. 

«Εάν της είχαν δοθεί σωστές συμβουλές, θα είχε καθυστερήσει τις προσπάθειες σύλληψης οπότε θα υπήρχε μια μεταγενέστερη σύλληψη, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα ένα φυσιολογικό υγιές παιδί. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η αξίωση της ενάγουσας στέκει», είπε η δικαστής.

Απόφαση-ορόσημο: Έκανε μήνυση στον γιατρό της μητέρας της «επειδή την άφησε να γεννηθεί» και κέρδισε Facebook Twitter
Η Evie Toombes ισχυρίστηκε ότι δεν θα είχε γεννηθεί ποτέ αν η μητέρα της, Caroline, είχε ενημερωθεί σωστά για την ανάγκη λήψης φυλλικού οξέος. Instagram

Η υπόθεση θα επιστρέψει στις δικαστικές αίθουσες για να αποφασιστεί το πλήρες ποσό αποζημίωσης της Evie, εκτός εάν συμφωνηθεί εξωδικαστικά. 

Εκτός από την ιππασία, εκπαιδεύει παιδιά για αόρατες ασθένειες και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. «Γεννήθηκα με μια μορφή δισχιδούς ράχης... αλλά το να έχω ένα πάθος στη ζωή μου δίνει σκοπό και κατεύθυνση», γράφει στην ιστοσελίδα της. 

Το 2018, γνώρισε τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ όταν κέρδισε το βραβείο Inspiration Young Person σε μια φιλανθρωπική εκδήλωση της οργάνωσης Wellchild.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

Διεθνή / Armani – Dior: Στο στόχαστρο των αρχών για την εκμετάλλευση εργαζομένων

«Υπάρχουν υποψίες ότι απευθύνθηκαν σε ατελιέ και κατασκευαστές που απασχολούσαν εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονταν ανεπαρκώς και περισσότερες ώρες από το μέγιστο νόμιμο όριο» σύμφωνα με την αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας
LIFO NEWSROOM
Στην Βουλή των Λόρδων ο Κάρολος και η Καμίλα για την «Ομιλία του Βασιλιά»

Διεθνή / Στην Βουλή των Λόρδων ο Κάρολος και η Καμίλα για την «Ομιλία του Βασιλιά»

Η «ομιλία του βασιλιά» σηματοδοτεί την έναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου, μετά τις εκλογές της 4ης Ιουλίου - Η νέα κυβέρνηση θα βασίζεται στις αρχές της ασφάλειας, της δικαιοσύνης και των ίσων ευκαιριών για όλους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ