Αντιδράσεις με επικεφαλής κατά της παχυσαρκίας – Παράλληλα είναι σύμβουλος της Ferrero

Αντιδράσεις με επικεφαλής κατά της παχυσαρκίας – Παράλληλα είναι σύμβουλος της Ferrero Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι ο επικεφαλής του προγράμματος παχυσαρκίας του Ιδρύματος Novo Nordisk, καθηγητής Arne Astrup, εργάζεται ως επί πληρωμή σύμβουλος της Ferrero, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σοκολάτας στον κόσμο.

Ο Astrup, ο οποίος ηγείται των ερευνών σε θέματα παχυσαρκίας και διατροφικών επιστημών στο ίδρυμα, έχει επίσης αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο σε μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, όπως οι McDonald’s, McCain Foods και Nestlé, τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το ίδρυμα Novo Nordisk είναι ο βασικός μέτοχος της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk, η οποία έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία με τα φάρμακα απώλειας βάρους και διαβήτη.

Η αποκάλυψη έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις, με πολλούς ειδικούς στη δημόσια υγεία να εκφράζουν ανησυχία για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. 

Ο Carlos Monteiro, καθηγητής διατροφολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε το διεθνώς αποδεκτό σύστημα ταξινόμησης επεξεργασμένων τροφίμων Nova, τόνισε ότι οι πολιτικές δημόσιας υγείας πρέπει να βασίζονται σε ανεξάρτητη επιστήμη και όχι σε συμφέροντα εταιρειών που κερδοφορούν από διατροφικά προβλήματα.

Η Katharine Jenner, διευθύντρια του οργανισμού Obesity Health Alliance, ανέφερε πως είναι «εξαιρετικά ανησυχητικό» όταν άτομα που εργάζονται για τον επαναπροσδιορισμό των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) έχουν παράλληλα επαγγελματικούς δεσμούς με τη βιομηχανία που τα παράγει.

«Αποτελεί κραυγαλέα σύγκρουση συμφερόντων», πρόσθεσε. Το Ίδρυμα Novo Nordisk υπεραμύνθηκε της θέσης του, υποστηρίζοντας ότι ο Astrup εργάζεται με τη Ferrero ως ιδιώτης σύμβουλος και ότι η συνεργασία του δεν σχετίζεται με το έργο του στο ίδρυμα.

Παράλληλα, το ίδρυμα χρηματοδοτεί ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης που στοχεύει στην αναθεώρηση της ταξινόμησης Nova.

Ωστόσο, 90 διατροφολόγοι και ειδικοί στη δημόσια υγεία απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στο ίδρυμα και στο πανεπιστήμιο, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία αυτή «βαθιά προβληματική».

«Όταν ένα ίδρυμα με τέτοιους οικονομικούς δεσμούς χρηματοδοτεί ένα έργο που στοχεύει στην αναθεώρηση ενός διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος ταξινόμησης τροφίμων, εγείρονται ερωτήματα για το αν ο πρωταρχικός στόχος είναι η επιστημονική πρόοδος ή η εταιρική επιρροή», αναφέρεται στην επιστολή.

Το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δήλωσε ότι η έρευνα διεξάγεται σύμφωνα με τα πρότυπα επιστημονικής δεοντολογίας και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις παραβίασης. Η ταξινόμηση Nova έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης διαμάχης στους επιστημονικούς κύκλους.

Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι η υπερεκτίμηση του βαθμού επεξεργασίας των τροφίμων μπορεί να παραβλέπει τη θρεπτική τους αξία.

«Υπάρχει κίνδυνος να δαιμονοποιηθούν υγιεινές τροφές, όπως κάποια δημητριακά που δεν μπορεί κάποιος να φτιάξει στο σπίτι, αλλά είναι πλούσια σε ολόκληρους σπόρους και φυτικές ίνες», είχε γράψει ο Astrup σε ανάρτησή του τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι η χρηματοδότηση της έρευνας από φορέα με ισχυρούς δεσμούς με τη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφίμων εγείρει ερωτήματα αξιοπιστίας και πιθανής υποβάθμισης των κινδύνων που συνδέονται με αυτά τα προϊόντα.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Διεθνή / Οι ΗΠΑ διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας για UFO και εξωγήινους για να κρύψουν μυστικά όπλα

Ντοκουμέντα και μαρτυρίες αποκαλύπτουν ότι το Πεντάγωνο διέδιδε σκόπιμα ψευδείς πληροφορίες για UFO από τη δεκαετία του ’50, για να κρύψει μυστικά εξοπλιστικά προγράμματα
LIFO NEWSROOM
Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Ανάλυση / Ο Ερντογάν μιλά για ειρήνη, αλλά το χέρι του δείχνει πόλεμο

Η διπλή ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει μια Τουρκία σε κρίση: λόγια για ειρήνη, αλλά πράξεις καταστολής, αυταρχισμού και στρατιωτικοποίησης. Ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας πίσω από τις υποσχέσεις
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Διεθνή / Κολομβία: Επίθεση με έξι πυροβολισμούς δέχτηκε ο 39χρονος υποψήφιος πρόεδρος Μιγκέλ Ουρίμπε

Ο 39χρονος γερουσιαστής, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας το 2026, είναι μέλος του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος «Δημοκρατικό Κέντρο»
LIFO NEWSROOM
«Τι άλλο επιδιώκεις όταν στερείς σε έναν λαό το φαγητό και το νερό;»

Διεθνή / «Όταν στερείς από έναν λαό τα βασικά, τι άλλο επιδιώκεις – αν όχι τον ίδιο τον θάνατο;»

Η πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών, Melanie O’Brien, μιλά αποκλειστικά στη LiFO και απαντά στο ερώτημα αν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα πληρούν τις νομικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν γενοκτονία.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ παραγκωνίζουν την Ευρώπη και στρέφονται στις χώρες του Κόλπου για τις πυρηνικές συνομιλίες με το Ιράν

Οι χώρες του Κόλπου έχουν αναδειχθεί σε βασικούς μεσολαβητές στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν, εκτοπίζοντας την Ευρώπη. Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ τάσσονται υπέρ της διπλωματίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ εγκατέστησε Starlink στον Λευκό Οίκο και η κυβέρνηση Τραμπ «βλέπει» κίνδυνο εθνικής ασφάλειας

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν για κινδύνους ασφαλείας μετά την αθόρυβη εγκατάσταση του δορυφορικού ίντερνετ Starlink από την ομάδα του Έλον Μασκ - Πιθανές παραβιάσεις και απώλεια ελέγχου δεδομένων στο επίκεντρο ερευνών
LIFO NEWSROOM