Αντιδράσεις για δήλωση του Νετανιάχου: Συνέκρινε τις συμφωνίες του Όσλο με τις επιθέσεις της Χαμάς

Αντιδράσεις για δήλωση του Νετανιάχου: Συνέκρινε τις συμφωνίες του Όσλο με τις επιθέσεις της Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι συγκρίσεις που φέρεται να έκανε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανάμεσα στις Συμφωνίες του Όσλο και τις επιθέσεις της Χαμάς, που έγιναν στις 7 Οκτωβρίου, έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ισραηλινής Βουλής, δήλωσε ότι από τότε που υπεγράφησαν οι Συμφωνίες του Όσλο ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν σκοτωθεί είναι παρόμοιος με τον αριθμό αυτών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, «αν και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφερόμενος στις Συμφωνίες υπογράμμισε πως δεν θα επιτρέψει το Ισραήλ «να επαναλάβει το λάθος του Όσλο». Χαρακτηριστικά είπε ότι «υπάρχει μια διαφωνία όσον αφορά την "επόμενη μέρα της Χαμάς" και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και εδώ». Στη συνέχεια είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου: Δεν θα επιτρέψω στο Ισραήλ να επαναλάβει το λάθος του Όσλο».

Υπενθυμίζεται ότι οι Συμφωνίες του Όσλο του 1993 υπεγράφησαν ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οι εν λόγω συμφωνίες οδήγησαν στην αναγνώριση της Παλαιστινιακής Αρχής ως φορέα αυτόνομης αλλά και περιορισμένης εξουσίας των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ήρθαν από την ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος, ενώ ακολούθησε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ που επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό, για τη στάση του εν μέσω του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. 

«Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε το επίπεδο της αποσύνδεσης και του κυνισμού του πρωθυπουργού, ο οποίος διεξάγει μια κακοήθη πολιτική εκστρατεία εν καιρώ πολέμου, με σκοπό να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες, να κατηγορήσει άλλους και να δημιουργήσει μίσος. Το έθνος αξίζει διαφορετική ηγεσία», τόνισε Γιαΐρ Λαπίντ.

Επίσης, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής επεσήμανε σήμερα ότι συγκεκριμένες οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου «επιβεβαιώνουν ότι διεξάγει πόλεμο του εναντίον όλων των Παλαιστινίων». «Λέμε στον Νετανιάχου ότι το Όσλο πέθανε κάτω από τις ερπύστριες των αρμάτων μάχης του, σαρώνοντας πόλεις, χωριά και τους καταυλισμούς μας από την Τζενίν μέχρι τη Ράφα», τόνισε με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Times of Israel, al Jazzera

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM