Αντιδράσεις για δήλωση του Νετανιάχου: Συνέκρινε τις συμφωνίες του Όσλο με τις επιθέσεις της Χαμάς

Αντιδράσεις για δήλωση του Νετανιάχου: Συνέκρινε τις συμφωνίες του Όσλο με τις επιθέσεις της Χαμάς Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι συγκρίσεις που φέρεται να έκανε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανάμεσα στις Συμφωνίες του Όσλο και τις επιθέσεις της Χαμάς, που έγιναν στις 7 Οκτωβρίου, έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ισραηλινής Βουλής, δήλωσε ότι από τότε που υπεγράφησαν οι Συμφωνίες του Όσλο ο αριθμός των Ισραηλινών που έχουν σκοτωθεί είναι παρόμοιος με τον αριθμό αυτών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, «αν και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφερόμενος στις Συμφωνίες υπογράμμισε πως δεν θα επιτρέψει το Ισραήλ «να επαναλάβει το λάθος του Όσλο». Χαρακτηριστικά είπε ότι «υπάρχει μια διαφωνία όσον αφορά την "επόμενη μέρα της Χαμάς" και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και εδώ». Στη συνέχεια είπε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου: Δεν θα επιτρέψω στο Ισραήλ να επαναλάβει το λάθος του Όσλο».

Υπενθυμίζεται ότι οι Συμφωνίες του Όσλο του 1993 υπεγράφησαν ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Οι εν λόγω συμφωνίες οδήγησαν στην αναγνώριση της Παλαιστινιακής Αρχής ως φορέα αυτόνομης αλλά και περιορισμένης εξουσίας των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη δήλωση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ήρθαν από την ηγέτιδα του Εργατικού Κόμματος, ενώ ακολούθησε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ που επέκρινε έντονα τον πρωθυπουργό, για τη στάση του εν μέσω του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. 

«Είναι αδύνατο να κατανοήσουμε το επίπεδο της αποσύνδεσης και του κυνισμού του πρωθυπουργού, ο οποίος διεξάγει μια κακοήθη πολιτική εκστρατεία εν καιρώ πολέμου, με σκοπό να απαλλάξει τον εαυτό του από τις ευθύνες, να κατηγορήσει άλλους και να δημιουργήσει μίσος. Το έθνος αξίζει διαφορετική ηγεσία», τόνισε Γιαΐρ Λαπίντ.

Επίσης, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής επεσήμανε σήμερα ότι συγκεκριμένες οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου «επιβεβαιώνουν ότι διεξάγει πόλεμο του εναντίον όλων των Παλαιστινίων». «Λέμε στον Νετανιάχου ότι το Όσλο πέθανε κάτω από τις ερπύστριες των αρμάτων μάχης του, σαρώνοντας πόλεις, χωριά και τους καταυλισμούς μας από την Τζενίν μέχρι τη Ράφα», τόνισε με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ ο Χουσεΐν αλ-Σέιχ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Times of Israel, al Jazzera

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λούβρο: Σε απεργία από σήμερα οι εργαζόμενοι του μουσείου

Διεθνή / Λούβρο: Σε απεργία από σήμερα οι εργαζόμενοι του μουσείου - «Έχουμε εξαντληθεί»

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μας έχει απομείνει για να ακουστούμε. Τα προβλήματα συσσωρεύονται εδώ και χρόνια και η ληστεία τα έφερε όλα στην επιφάνεια», δήλωσε εργαζόμενος του μουσείου
THE LIFO TEAM
Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM