Αναβάλλεται η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα- Λόγω του «κατασκοπευτικού» μπαλονιού

Αναβάλλεται η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα λόγω του κατασκοπευτικού μπαλονιού Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να αναβάλει το επικείμενο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Πεκίνο μετά τον εντοπισμό ενός κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού παρακολούθησης πάνω από ευαίσθητες πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Μοντάνα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους τους οποίους επικαλείται το Bloomberg. 

Σύμφωνα με το Reuters η Κίνα από την πλευρά της δήλωσε σήμερα ότι το «αερόπλοιο» προορίζεται για μετεωρολογικούς και άλλους επιστημονικούς σκοπούς και εξέφρασε τη λύπη της που εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Ο Μπλίνκεν επρόκειτο να έχει συναντήσεις στο Πεκίνο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτή θα ήταν η πρώτη ανάλογη επίσκεψη κορυφαίου Αμερικανού διπλωμάτη εδώ και πέντε χρόνια. Αλλά η παρουσία του μπαλονιού -το οποίο το Πεντάγωνο αποφάσισε να μην καταρρίψει- οδήγησε τους αξιωματούχους να αποφασίσουν ότι το να ταξιδέψει τώρα θα έστελνε λάθος μήνυμα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα και ζήτησαν από το Bloomberg να μην κατονομαστούν.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχόλια του Bloomberg. 

Πάνω από την Μοντάνα το αερόστατο

Το μπαλόνι εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της εβδομάδας και περιφερόταν πάνω από τη Μοντάνα, όπου βρίσκονται εγκαταστάσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το μπαλόνι δεν αποτελούσε απειλή για τις μυστικές υπηρεσίες και ότι τέτοιες εισβολές έχουν συμβεί και στο παρελθόν.

Όμως η ανακοίνωση του Πενταγώνου την Πέμπτη προκάλεσε την κατακραυγή των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, με τον εκπρόσωπο Μάικ Γκάλαχερ, πρόεδρο μιας νέας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που προορίζεται να αναδείξει την κινεζική απειλή, να λέει ότι η παρουσία του αερόστατου «καθιστά σαφές ότι τα πρόσφατα διπλωματικά ανοίγματα του ΚΚΚ δεν αντιπροσωπεύουν ουσιαστική αλλαγή πολιτικής».

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην  «υπερτονίζουν» το περιστατικό.  «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να παραβιάσουμε την κυριαρχία και τον εναέριο χώρο άλλων χωρών», δήλωσε η Μάο προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι τα αρμόδια μέρη θα χειριστούν το θέμα με ψυχραιμία.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν επρόκειτο να είναι η πιο υψηλόβαθμη επίσκεψη των ΗΠΑ στην Κίνα από το 2018. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Διεθνή / Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Νέες επιθέσεις με drones και εκρήξεις συγκλονίζουν το Πορτ Σουδάν – Η προσωρινή πρωτεύουσα του Σουδάν γίνεται στόχος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM
Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Διεθνή / Η διφορούμενη κληρονομιά που αφήνει ο πάπας Φραγκίσκος στις γυναίκες της Καθολικής Εκκλησίας

Καθ’ όλη τη διάρκεια της παπικής θητείας του, ο πάπας Φραγκίσκος ενίσχυσε την παρουσία των γυναικών στο εργατικό δυναμικό του Βατικανού, ενώ διόρισε αρκετές σε υψηλόβαθμες θέσεις διοίκησης
LIFO NEWSROOM