Αμπάντι: Δεν θέλουμε ένοπλη αντιπαράθεση με τους Κούρδους αλλά πρέπει να επικρατήσει η ομοσπονδιακή εξουσία

Αμπάντι: Δεν θέλουμε ένοπλη αντιπαράθεση με τους Κούρδους αλλά πρέπει να επικρατήσει η ομοσπονδιακή εξουσία Facebook Twitter
0

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι «δεν επιθυμούμε ένοπλη αντιπαράθεση» με τους Κούρδους, μετά την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Δεν επιθυμούμε ένοπλη αντιπαράθεση, δεν επιθυμούμε συγκρούσεις, όμως πρέπει να επικρατήσει η ομοσπονδιακή εξουσία και κανείς δεν μπορεί να την αψηφά», τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός, από το Παρίσι που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη..

Επίσης, ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση της Χαουίτζα, ενός από τα δύο τελευταία προπύργια του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. «Ανακοινώνω την απελευθέρωση της πόλης Χαουίτζα», δήλωσε  και πρόσθεσε ότι «μένει να ανακαταληφθεί μόνο μια μικρή λωρίδα κοντά στη μεθόριο».


«Ζητώ από τους Πεσμεργκά να παραμείνουν αναπόσπαστο κομμάτι των ιρακινών δυνάμεων υπό τον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών, να φροντίζουν για την ασφάλεια των πολιτών ώστε να μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε τις περιοχές αυτές», σημείωσε ο Αμπάντι, αναφερόμενος στις περιοχές που έχουν ανακαταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.


Από την πλευρά του, ο Μακρόν εκτίμησε ότι τα δικαιώματα των Κούρδων θα πρέπει να «αναγνωριστούν στο πλαίσιο του Συντάγματος» του Ιράκ.


«Ζητάμε την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Κούρδων στο πλαίσιο του Συντάγματος (...) Υπάρχει ένας δρόμος με σεβασμό στα δικαιώματα των λαών, που επιτρέπει να διασφαλιστεί το πλαίσιο του Συντάγματος και η σταθερότητα και η εδαφική ακεραιτότητα του Ιράκ», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM
Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM
Σχεδόν 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Διεθνή / Ευρώπη: 1 στις 4 γυναίκες πιστεύει ότι οι άνδρες τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από τους επαγγελματίες υγείας

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να ζητήσουν ιατρική βοήθεια από τους άνδρες, ωστόσο πολλές πιστεύουν ότι λαμβάνουν χειρότερη φροντίδα, σύμφωνα με νέα έκθεση
LIFO NEWSROOM