Αμερικανικά στρατεύματα έφτασαν στην Πολωνία

Αμερικανικά στρατεύματα έφτασαν στην Πολωνία Facebook Twitter
0

Ένα κομβόι αμερικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων εισήλθε σήμερα στην Πολωνία, σε μία από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ενώ η επιχείρηση καταγγέλθηκε αμέσως από τη Μόσχα.

Αποτελεί τμήμα της πρώτης μεταφοράς αμερικανών στρατιωτών και βαρύ στρατιωτικού υλικού, το οποίο έφθασε στην ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της επιχείρησης «Atlantic Resolve» (Ατλαντική Αποφασιστικότητα), που είχε αποφασιστεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να ενισχύσει την ασφάλεια της περιοχής, όπου εκφράζονται ανησυχίες για τη συμπεριφορά της Ρωσίας. Η μονάδα θα αναπτυχθεί στην Πολωνία, αλλά επίσης στις χώρες της Βαλτικής, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. 

Το κομβόι, το οποίο αποτελείται από 24 τεθωρακισμένα οχήματα Humvee και μια δεκαριά φορτηγά, υποδέχθηκαν στα γερμανοπολωνικά σύνορα πολωνοί στρατιώτες, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. 

«Το θεωρούμε απειλή εναντίον μας», αντέδρασε αμέσως ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. «Πρόκειται για μια επιχείρηση που απειλεί τα συμφέροντά μας, την ασφάλειά μας», πρόσθεσε. Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, κατήγγειλε το γεγονός ότι μια «τρίτη χώρα ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της στα σύνορά μας στην Ευρώπη. Δεν είναι καν μια ευρωπαϊκή χώρα», υπογράμμισε.

Ο Αλεξέι Μεσκόφ, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, δήλωσε από την πλευρά του πως αυτή η «βιαστική» ανάπτυξη, που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση Ομπάμα, φαίνεται να είναι «ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η επιχείρηση πραγματοποιείται μια εβδομάδα πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποτίθεται πως ευνοεί μια ύφεση στις σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Το γενικό επιτελείο της ταξιαρχίας εγκαθίσταται στο Ζαγκάν, στη δυτική Πολωνία, όπου το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί μια επίσημη τελετή. Η ταξιαρχία θα αριθμεί περίπου 3.500 στρατιώτες, 87 άρματα μάχης Abrams και περισσότερα από 550 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατευμάτων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Διεθνή / Η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ εξασθενεί: Οι πολιτοφυλακές, η νέα γενιά και η πιθανότητα αλλαγής

Η ισχύς του Ιράν στο Ιράκ φθίνει. Οι νέοι Ιρακινοί απορρίπτουν τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, ενώ η Τεχεράνη χάνει τον έλεγχο στην οικονομία και την πολιτική. Τι σημαίνει αυτό για τη Μέση Ανατολή;
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ισπανία: Οι κάτοικοι στερούνται τις παραλίες λόγω της αύξησης των τιμών στα τουριστικά θέρετρα

Οι κορυφαίοι 25 τουριστικοί προορισμοί στις ακτές της Μεσογείου και του Ατλαντικού στην Ισπανία είδαν τον τοπικό τους τουρισμό να μειώνεται κατά 800.000 τον περασμένο χρόνο, ενώ ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στη χώρα αυξήθηκε κατά 1,94 εκατομμύριο
LIFO NEWSROOM
Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM