Αλβανία: O Έντι Ράμα ζήτησε τη βοήθεια ξένων διπλωματών - Επιμένει στη διεξαγωγή εκλογών

Αλβανία: O Έντι Ράμα ζήτησε τη βοήθεια ξένων διπλωματών - Επιμένει στη διεξαγωγή εκλογών Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Τη βοήθεια ξένων διπλωματών για την εκτόνωση της έντασης ζήτησε ο Έντι Ράμα ενώ η κεντρική εφορευτική επιτροπή έκρινε παράνομη την απόφαση του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα για ακύρωση των εκλογών. 

Επί μιάμιση ώρα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξηγούσε σήμερα στους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ στο γραφείο του στα Τίρανα τους λόγους για τους οποίους επιμένει στην προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών παρά το ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με διάταγμα τις ακύρωσε και η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι όχι μόνο θα απόσχει, αλλά θα τις εμποδίσει κιόλας. Ο κ. Ράμα εμφανίστηκε να πιστεύει ότι η όποια ένταση ενδέχεται να προκληθεί από την αντιπολίτευση θα είναι διαχειρίσιμη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ματαίωση δηλαδή των εκλογών, καθώς, θα δημιουργείτο επικίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας προηγούμενο. Κάλεσε, δε, τους διπλωμάτες να μην υιοθετήσουν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε την βοήθειά τους για την εκτόνωση της έντασης.

«Φύγαμε με πολλά ερωτηματικά», είπε σε επικοινωνία του με το ΑΠΕ - ΜΠΕ μέλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας αμέσως μετά την συνάντηση. «Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να προσεγγίζει το όλο θέμα της κρίσης μάλλον νομικίστικα και όχι στην πολιτική του διάσταση, όπως στην πραγματικότητα εξελίσσεται», πρόσθεσε. Σε μια άλλη εξέλιξη, και ενώ όλες οι πλευρές, κυβέρνηση, πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιπολίτευση, παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών, έκρινε σήμερα παράνομη την απόφαση του προέδρου Ιλίρ Μέτα για ακύρωση των εκλογών.

Η απόφαση ελήφθη από τα προσκείμενα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα τέσσερα μέλη της επιτροπής καθώς τα άλλα τρία που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, μαζί και ο πρόεδρος αποχώρησαν, καταγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν νομιμοποιείται να κρίνει αποφάσεις της ανωτέρας αρχής.  Ο πρωθυπουργός Ράμα, ταυτόχρονα, δρομολόγησε την διαδικασία αποπομπής από το κοινοβούλιο του προέδρου Μέτα οξύνοντας περαιτέρω την μεταξύ τους σύγκρουση και όρισε την σχετική συνεδρίαση για την Πέμπτη. Αναφερόμενος στην σύνοδο της Πέμπτης, ο πρόεδρος της βουλής Γκραμός Ρούτσι δήλωσε: «Η πλειοψηφία έχει τις ψήφους για να ρίξει τον Μέτα και η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους μας, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους. Με μια διαδικασία αστραπή θα διορισθεί ο νέος πρόεδρος ο οποίος θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου , αλλά και θα υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη».

Για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού κόμματος προκειμένου να αποφασίσει για τις εξελίξεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ευρώπη

Διεθνή / Ο Πούτιν συναντά Γουίτκοφ και Κούσνερ μετά τις δηλώσεις για το ενδεχόμενο πολέμου με την Ευρώπη

Της συνάντησης, προηγήθηκαν οι δηλώσεις Πούτιν ότι: «Δεν πρόκειται να πολεμήσουμε με την Ευρώπη, αλλά αν η Ευρώπη θέλει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε έτοιμοι τώρα»
LIFO NEWSROOM
Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

Διεθνή / Dave Coulier: Διαγνώστηκε με νέο τύπο καρκίνου 7 μήνες αφού κέρδισε τη μάχη με το λέμφωμα non-Hodgkin

«Νιώθεις αυτή την ανακούφιση του “ουάου, έφυγε”, και μετά να κάνεις μια εξέταση που δείχνει ότι τώρα έχεις έναν άλλο τύπο καρκίνου», μοιράστηκε ο ηθοποιός του «Full House»
LIFO NEWSROOM