Αλβανία: O Έντι Ράμα ζήτησε τη βοήθεια ξένων διπλωματών - Επιμένει στη διεξαγωγή εκλογών

Αλβανία: O Έντι Ράμα ζήτησε τη βοήθεια ξένων διπλωματών - Επιμένει στη διεξαγωγή εκλογών Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Τη βοήθεια ξένων διπλωματών για την εκτόνωση της έντασης ζήτησε ο Έντι Ράμα ενώ η κεντρική εφορευτική επιτροπή έκρινε παράνομη την απόφαση του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα για ακύρωση των εκλογών. 

Επί μιάμιση ώρα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξηγούσε σήμερα στους πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ και των ΗΠΑ στο γραφείο του στα Τίρανα τους λόγους για τους οποίους επιμένει στην προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών παρά το ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με διάταγμα τις ακύρωσε και η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι όχι μόνο θα απόσχει, αλλά θα τις εμποδίσει κιόλας. Ο κ. Ράμα εμφανίστηκε να πιστεύει ότι η όποια ένταση ενδέχεται να προκληθεί από την αντιπολίτευση θα είναι διαχειρίσιμη και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, ματαίωση δηλαδή των εκλογών, καθώς, θα δημιουργείτο επικίνδυνο για την πολιτική σταθερότητα της χώρας προηγούμενο. Κάλεσε, δε, τους διπλωμάτες να μην υιοθετήσουν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και ζήτησε την βοήθειά τους για την εκτόνωση της έντασης.

«Φύγαμε με πολλά ερωτηματικά», είπε σε επικοινωνία του με το ΑΠΕ - ΜΠΕ μέλος της διπλωματικής αντιπροσωπείας αμέσως μετά την συνάντηση. «Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να προσεγγίζει το όλο θέμα της κρίσης μάλλον νομικίστικα και όχι στην πολιτική του διάσταση, όπως στην πραγματικότητα εξελίσσεται», πρόσθεσε. Σε μια άλλη εξέλιξη, και ενώ όλες οι πλευρές, κυβέρνηση, πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντιπολίτευση, παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών, έκρινε σήμερα παράνομη την απόφαση του προέδρου Ιλίρ Μέτα για ακύρωση των εκλογών.

Η απόφαση ελήφθη από τα προσκείμενα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα τέσσερα μέλη της επιτροπής καθώς τα άλλα τρία που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, μαζί και ο πρόεδρος αποχώρησαν, καταγγέλλοντας ότι το συγκεκριμένο όργανο δεν νομιμοποιείται να κρίνει αποφάσεις της ανωτέρας αρχής.  Ο πρωθυπουργός Ράμα, ταυτόχρονα, δρομολόγησε την διαδικασία αποπομπής από το κοινοβούλιο του προέδρου Μέτα οξύνοντας περαιτέρω την μεταξύ τους σύγκρουση και όρισε την σχετική συνεδρίαση για την Πέμπτη. Αναφερόμενος στην σύνοδο της Πέμπτης, ο πρόεδρος της βουλής Γκραμός Ρούτσι δήλωσε: «Η πλειοψηφία έχει τις ψήφους για να ρίξει τον Μέτα και η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους μας, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους. Με μια διαδικασία αστραπή θα διορισθεί ο νέος πρόεδρος ο οποίος θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου , αλλά και θα υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη».

Για αύριο το πρωί έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού κόμματος προκειμένου να αποφασίσει για τις εξελίξεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τους τρανς
THE LIFO TEAM
Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM