Αγία Σοφία: Στρώνονται τιρκουάζ χαλιά ενόψει της πρώτης προσευχής - Εμβαδού 4.000 τ.μ.

Αγία Σοφία: Στρώνονται τιρκουάζ χαλιά ενόψει της πρώτης προσευχής - Εμβαδού 4.000 τ.μ. Facebook Twitter
0

Τιρκουάζ χαλιά, για προσευχή, στρώθηκαν στην Αγία Σοφία, καθώς συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για τη μετατροπή του μέχρι πρότινος μουσείου σε τζαμί. 

Όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που διέρρευσαν στο Twitter τα τιρκουάζ χαλιά καταλαμβάνουν ήδη μέρος των δαπέδων, ενώ σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, έχουν κατασκευαστεί από φυσικό μαλλί ζώων τα οποία εκτρέφονται αποκλειστικά στην Τουρκία. Τα χαλιά έχουν συνολικό εμβαδόν 4.000 τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων τα 2.000 είναι έτοιμα. Το βάρος τους αγγίζει τα 5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και το πάχος τους τα 16 χιλιοστά.

Παράλληλα τα χριστιανικά ψηφιδωτά της Παναγίας και του αρχάγγελου Γαβριήλ θα καλυφθούν πίσω από κουρτίνες. Τα ψηφιδωτά που δεν είναι στην κατεύθυνση της Κάαμπα προς την Μέκκα, στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι δεν αποτελούν εμπόδιο, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίμ, εκ μέρους της τουρκικής προεδρίας. Έχει δημιουργηθεί, επίσης, ειδικός χώρος για τις γυναίκες. 

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου. Δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί αν θα γίνει παρουσία του προέδρου Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε την Κυριακή συμβολική επίσκεψη στη βασιλική της Αγίας Σοφίας, την πρώτη μετά την αμφιλεγόμενη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί την περασμένη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης επίσκεψης, ο Ερντογάν παρακολούθησε τις εργασίες που γίνονται στο εσωτερικό του κτιρίου, ανέφερε η τουρκική προεδρία. Δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται οι σκαλωσιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το MEGA, η επιλογή του τιρκουάζ χαλιού έγινε από τον ίδιο τον Ερντογάν, ενώ είχαν συζητηθεί και άλλα χρώματα. Στην πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία αναμένεται να βρεθούν εντός του ναού περίπου 1.000 άτομα, ενώ πολλοί θα είναι και εκτός.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Διεθνή / Γκάμπορ Ματέ: «Τα smartphones είναι σχεδιασμένα να ανεβάζουν την ντοπαμίνη, όπως η κοκαΐνη»

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του για τον εθισμό, ο Γκάμπορ Ματέ μιλά για το τραύμα, την αποτυχία του πολέμου κατά των ναρκωτικών, τις «αξιοσέβαστες» δικές του εξαρτήσεις και τα κινητά που, όπως λέει, λειτουργούν πάνω στα ίδια κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ κάνει την τεχνητή νοημοσύνη θρησκευτικό ζήτημα στην πρώτη του εγκύκλιο

Στην πρώτη του εγκύκλιο, Magnifica humanitas, ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ προειδοποιεί για την εξουσία των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ζητά ισχυρούς κανόνες και συνδέει την AI με την εργασία, τον πόλεμο, την ανισότητα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM