Αγία Σοφία: Πρόβες πριν από την πρώτη μουσουλμανική προσευχή - Ορίστηκαν οι ιμάμηδες

Αγία Σοφία: Πρόβες πριν από την πρώτη μουσουλμανική προσευχή - Ορίστηκαν οι ιμάμηδες Facebook Twitter
0

Συνεχίζονται οι εργασίες μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με το τουρκικό κράτος να ανακοινώνει τους ιμάμηδες και τους μουεζίνηδες, ενώ δίνονται στη δημοσιότητα βίντεο από πρόβες. 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, ανακοίνωσε πως θα οριστούν τρεις ιμάμηδες και πέντε μουεζίνηδες. Ο ένας εκ των τριών ιμάμηδων είναι γνωστός καθηγητής Θεολογίας. Σημειώνεται πως τα τιρκουάζ χαλιά για την προσευχή έχουν ήδη στρωθεί. Τα χαλιά έχουν συνολικό εμβαδόν 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Το βάρος τους αγγίζει τα 5 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και το πάχος τους τα 16 χιλιοστά.

Ακάλυπτο ωστόσο παραμένει το σημείο όπου βρίσκεται ο νοτιοανατολικός πεσσός όπου κοσμείται με μαρμαροθετημένο ομφάλιο του 14ου αιώνα και το οποίο είχε προστεθεί στην μεσοβυζαντινή εποχή. Γύρω από το μαρμάρινο αριστούργημα έχουν τοποθετηθεί διακοσμητικοί μπρούτζινοι στύλοι, που οριοθετούν την περιοχή.

Τα χριστιανικά ψηφιδωτά της Παναγίας και του αρχάγγελου Γαβριήλ θα καλυφθούν πίσω από κουρτίνες. Τα ψηφιδωτά που δεν είναι στην κατεύθυνση της Κάαμπα προς την Μέκκα, στην οποία προσεύχονται οι μουσουλμάνοι δεν αποτελούν εμπόδιο. 

Παράλληλα από εχθές ξεκίνησαν και οι δοκιμές στο σύστημα ήχου. Σε βίντεο τεσσάρων λεπτών από την πρόβα αυτή, που αναρτήθηκε στα social media, αποκαλύπτεται και μέρος των εργασιών. Στα πλάνα φαίνεται και το κομμάτι εκείνο της αψίδας, όπου βρίσκεται το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας με το Θείο Βρέφος αγκαλιά, της περιόδου μετά την εικονομαχία, όπου καλύπτεται. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Ayasofya Camii'nin içinde Kur'an-ı Kerim okunarak ses ve akustik kontrol edildi. . . . . #ayasofyacamii #ayasofya #cami #kuranıkerim #kuran #breaking #breakingnews

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BREAKİNG NEWS TURKEY (@breakingnewsturkey) στις


Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή 24 Ιουλίου. Δεν έχει προς το παρόν αποσαφηνιστεί αν θα γίνει παρουσία του προέδρου Ερντογάν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Διεθνή / Τέως πρίγκιπας Άντριου: Μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ήθελε να τα «ξαναπούν από κοντά»

Τα έγγραφα της υπόθεσης φανερώνουν επίσης ότι η JP Morgan είχε προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές για συναλλαγές που συνδέονταν με τον Έπσταϊν και ενδέχεται να σχετίζονταν με υποθέσεις εμπορίας ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
«Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Διεθνή / «Favela Lives Matter»: Χιλιάδες στους δρόμους του Ρίο μετά την πιο φονική αστυνομική επιχείρηση στη Βραζιλία

Οι διαδηλωτές κάλεσαν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική αστυνόμευσης που, όπως υποστηρίζουν, αντιμετωπίζει τις λαϊκές συνοικίες ως «ζώνες πολέμου»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Διεθνή / Τανζανία: H Σαμίγια Σουλούχου Χασάν επανεκλέγεται πρόεδρος και εκατοντάδες θεωρούνται νεκροί στις ταραχές

Οι διαδηλώσεις οδηγούνται κυρίως από νέους - Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει τη δημοκρατία καταστέλλοντας τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Διεθνή / Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε όποιον γεννήθηκε μετά το 2007

Οι Μαλδίβες πρωτοπορούν απαγορεύοντας σε όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007 να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί καπνό, με στόχο την «προώθηση μιας γενιάς χωρίς τσιγάρο»
LIFO NEWSROOM
Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Διεθνή / Τανζανία: Γιατί βυθίστηκε στο χάος μετά τις εκλογές – Αναφορές για εκατοντάδες νεκρούς

Οι Αρχές επέβαλαν πλήρες μπλακ άουτ στο διαδίκτυο, μπλοκάροντας δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο στρατός περιπολεί στους δρόμους
LIFO NEWSROOM