Άγαλμα του Λένιν διχάζει γερμανική πόλη

Άγαλμα του Λένιν διχάζει γερμανική πόλη Facebook Twitter
EPA
0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τοποθέτηση ενός αγάλματος του κομμουνιστή ηγέτη Βλαντιμίρ 'Ιλιτς Λένιν σε γερμανική πόλη, από κόμμα της άκρας αριστεράς. 

Το Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κόμμα της Γερμανίας τοποθέτησε το άγαλμα έξω από τα κεντρικά του γραφεία στην πόλη Γκελζενκίρχεν της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Οι Αρχές της πόλης προσπάθησαν να σταματήσουν την ανέγερση και λάνσαραν διαδικτυακή καμπάνια με το χάσταγκ «δεν υπάρχει χώρος για τον Λένιν». Ωστόσο δικαστήρια μπλόκαραν τις προσφυγές τους και τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν το Σάββατο. 

Ο Λένιν υπήρξε ο ηγέτης της ρωσικής επανάστασης του 1917 και ηγήθηκε της χώρας μέχρι το θάνατό του το 1924. Ο ίδιος παραμένει ένα σύμβολο της κομμουνιστικής κυριαρχίας σε όλο τον κόσμο, τόσο μεταξύ των υποστηρικτών όσο και εκείνων που στηλιτεύουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τα χρόνια της ΕΣΣΔ. Η ίδια η Γερμανία παρέμεινε διαχωρισμένη για δεκαετίες μέχρι την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.

Κατά τη συζήτηση για το άγαλμα στο Γκελζενκίρχεν, το οποίο δημιουργήθηκε στην Τσεχοσλοβακία το 1957, οι δύο πλευρές συνέδεσαν το ζήτημα με τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά τις οποίες γκρεμίστηκαν ή αποσύρθηκαν αγάλματα και μνημεία που συνδέονται με τη δουλεία. 

Άγαλμα του Λένιν διχάζει γερμανική πόλη Facebook Twitter
EPA

Άγαλμα του Λένιν διχάζει γερμανική πόλη Facebook Twitter
EPA

«Ζούμε σε μία εποχή που επικρατεί προβληματισμός σε πολλές χώρες στον κόσμο για τα μνημεία», αναφέρει ο δήμαρχος Frank Baranowski σε μία σειρά από βίντεο στο YouTube κατά της τοποθέτησης του αγάλματος.

«Είναι δύσκολο να ανεχτούμε ότι ένας δικτάτορας του 21ου αιώνα τοποθετείται σε έναν πεζόδρομο (...) Το δικαστήριο αποφάσισε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, πρέπει να το αποδεχθούμε, αλλά όχι χωρίς να το σχολιάσουμε». 

Από την πλευρά της η Gabi Fechtner, επικεφαλής του κόμματος, περιέγραψε τον κομμουνιστή ηγέτη ως έναν «μπροστά από την εποχή του, ιστορικής σημασίας, μαχητή της ελευθερίας και της δημοκρατίας». 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ