Το άγαλμα του Ρόμπερτ Μίλιγκαν αφαιρέθηκε από το μουσείο του Λονδίνου - Μετά τις διαδηλώσεις για τη ρατσιστική βία

Το άγαλμα του Ρόμπερτ Μίλιγκαν αφαιρέθηκε από το μουσείο του Λονδίνου - Μετά τις διαδηλώσεις για τη ρατσιστική βία Facebook Twitter
0

Την αποκαθήλωση δημόσιων συμβόλων και αγαλμάτων που συνδέονται με το αποικιοκρατικό παρελθόν διαφόρων χωρών και την βάρβαρη πρακτική της δουλείας, έφερε η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην πόλη Αμβέρσα του Βελγίου, το άγαλμα του Λεοπόλδου II, του πρώην βασιλιά του Βελγίου που κατέκτησε το Κονγκό και διέπραξε φρικαλεότητες, αποσύρθηκε ανήμερα της κηδείας του Τζορτζ Φλόιντ, στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Λονδίνο, πριν λίγες μέρες το άγαλμα του Σκωτσέζου έμπορου και πλοιοκτήτη του 18ου αιώνα, Ρόμπερτ Μίλιγκαν, γνωστού κάτοχου σκλάβων, καλύφθηκε με μία κουβέρτα και ένα πλακάτ με το σύνθημα «Black Lives Matter». Την Κυριακή, διαδηλωτές στο Μπρίστολ αποκαθήλωσαν το άγαλμα του εμπόρου σκλάβων Έντουαρντ Κόλστον.

Σήμερα το άγαλμα του Ρόμπερτ Μίλιγκαν αφαιρέθηκε από το Μουσείο του Λονδίνου. Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρηθούν όλα τα αγάλματα του Λονδίνου, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε αναφορά στη δουλεία πρέπει να καταργηθεί.

Το άγαλμα του Μίλιγκαν αφαιρέθηκε για να «αναγνωριστούν οι επιθυμίες της κοινότητας», ανέφερε η ΜΚΟ, Canal and River Trust. Το μνημείο αποκαθηλώθηκε με τη βοήθεια γερανού και ακολούθησαν επευφημίες και χειροκροτήματα.

Το άγαλμα του Ρόμπερτ Μίλιγκαν αφαιρέθηκε από το μουσείο του Λονδίνου - Μετά τις διαδηλώσεις για τη ρατσιστική βία Facebook Twitter

Το Μουσείο του Λονδίνου στο Ντόκλαντς ανακοίνωσε ότι το άγαλμα του Βρετανού εμπόρου σκλάβων, ο οποίος είχε φυτείες ζάχαρης και 526 σκλάβους στην Τζαμάικα, «στάθηκε άβολα» έξω από τις εγκαταστάσεις του «για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Το Μουσείο του Λονδίνου αναγνωρίζει ότι το μνημείο είναι μέρος του συνεχιζόμενου προβληματικού καθεστώτος, το οποίο αγνοεί τον πόνο εκείνων που εξακολουθούν να παλεύουν με τα απομεινάρια των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας».

Καθώς το άγαλμα του Μίλιγκαν απομακρυνόταν από το βάθρο του, την ίδια ώρα χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από κολέγιο της Οξφόρδης απαιτώντας την απομάκρυνση ενός άλλου αγάλματος, του ιμπεριαλιστική, Σέσιλ Ρόουντς.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου πάντως διευκρίνισε ότι το Λονδίνο έπρεπε να αντιμετωπίσει «μια άβολη αλήθεια» με τους ιστορικούς δεσμούς της με τη δουλεία. Η αρμόδια επιτροπή θα επανεξετάσει τα μνημεία της πόλης - συμπεριλαμβανομένων τοιχογραφιών, ονομάτων δρόμων, αγαλμάτων και άλλων μνημείων - και θα εξετάσει ποιες πολιτιστικές κληρονομιές πρέπει να τιμώνται.

Ο κ. Χαν δήλωσε επίσης ότι το Λονδίνο «είναι μία διαφορετική πόλη, αλλά οι πρόσφατες διαμαρτυρίες για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ανέδειξαν ότι πολλά μνημεία της πόλης αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τη Βικτωριανή Βρετανία.

Είναι μια άβολη αλήθεια ότι το έθνος και η πόλη μας οφείλουν μεγάλο μέρος του πλούτου τους στο δουλεμπόριο. Ενώ αυτό αντανακλάται στο δημόσιο χώρο μας, η συμβολή πολλών κοινοτήτων στη ζωή και στην πρωτεύουσα μας έχει αγνοηθεί εσκεμμένα» κατέληξε ο δήμαρχος του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM