Αφγανιστάν: Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση - Διαπραγματεύσεις για «ομαλή μετάβαση» εξουσίας

Αφγανιστάν: Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση - Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για «ομαλή μετάβαση» εξουσίας Facebook Twitter
Εκτοπισμένες αφγανικές οικογένειες κατευθύνονται προς την Καμπούλ από τις βόρειες επαρχίες που έχουν ήδη καταληφθεί από τους Ταλιμπάν. (Φωτογραφία: Paula Bronstein /Getty Images)
0

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι συνομιλίες μεταξύ κυβέρνησης και Ταλιμπάν για μια ομαλή μετάβαση εξουσίας, λίγο μετά την προέλαση των ισλαμιστών μαχητών στα περίχωρα της Καμπούλ.

Σύμφωνα με το CNN, οκτώ με εννέα εκπρόσωποι των Ταλιμπάν από το Κατάρ βρίσκονται μέσα στο προεδρικό μέγαρο για τις συνομιλίες. 


Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, φέρεται να αποσύρεται, παραδίδοντας την εξουσία στους Ταλιμπάν, στο πλαίσιο μιας «ομαλής μετάβασης» προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άμαχοι. 

«Χαοτικό τέλος σε μια πολύχρονη και τεράστια επένδυση σε αίμα και χρήμα» χαρακτήρισε στο ραδιόφωνο του BBC τη μετάβαση προς μια νέα διοίκηση υπό τους Ταλιμπάν, ο Αφγανός δημοσιογράφος Μπιλάλ Σαουάρι. 
 


Σε εξέλιξη είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για «ειρηνική» κατάληψη της εξουσίας, με τον Αφγανό υπουργό Εσωτερικών να διαβεβαιώνει τους πολίτες πως «δεν πρέπει να ανησυχούν, η πόλη είναι ασφαλής, οποιοσδήποτε προκαλεί αναταραχή στην πόλη θα αντιμετωπιστεί βάσει του νόμου. Η ασφάλεια της πόλης είναι εγγυημένη, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον της πόλης και έχει συμφωνηθεί πως η μετάβαση της εξουσίας θα γίνει με ειρηνικό τρόπο».


Ήδη, έχει αρχίσει η «διαρροή» υψηλά ιστάμενων προς στο εξωτερικό. Στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι εθεάθησαν να βρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών και σύμβουλοι του προέδρου, περιμένοντας για μια πτήση προς το εξωτερικό - άγνωστο το πού.
 


Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διεμήνυσε πως «θα σεβαστούμε τα δικαιώματα των γυναικών. Η πολιτική μας είναι πως οι γυναίκες θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία». 

Πρόσθεσε πως, σύμφωνα με όσα πρεσβεύουν οι ίδιοι «κανείς δεν πρέπει να φύγει από τη χώρα. Χρειαζόμαστε ταλέντο και ικανότητα, χρειαζόμαστε όλους εσάς, να μείνετε στη χώρα και να συμμετέχετε ενεργά».

Αφγανιστάν: Υπό κατάρρευση η κυβέρνηση - Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για «ομαλή μετάβαση» εξουσίας Facebook Twitter
getty

Χάος στην Καμπούλ 

Η αμηχανία διαδέχτηκε την ανησυχία για τους πολίτες που κατέκλυσαν τους δρόμους της αφγανικής πρωτεύουσας προκειμένου να επιστρέψουν σπίτια τους, εν μέσω εξελίξεων. 

Μέσα στη γενικότερη ανασφάλεια, οι πολίτες σχημάτισαν ουρές έξω από τις Τράπεζες. 

«Οι άνθρωποι φοβούνται. Φοβούνται για τις οικογένειες, τις συζύγους και κυρίως για τις κόρες τους. Είδα γυναίκες να κλαίνε στην άκρη του δρόμου, αθρώπους να τρέχουν, άλλους να προσπαθούν να βρουν ένα αυτοκίνητο να επιστρέψουν σπίτι. Δεν υπάρχουν ταξί. Πριν μια κούρσα κόστιζε δύο δολάρια, τώρα οι τιμές έχουν πενταπλασιαστεί. Όλοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους. Τα καταστήματα και οι τράπεζες που ήταν γεμάτα πριν, τώρα έχουν κλείσει. Τα παιδιά θα έδιναν εξετάσεις σήμερα, κάτι που δεν θα συμβεί. Είμαστε σε άσχημη κατάσταση. Είμαι χωρίς λεφτά και με τέσσερα παιδιά. Δεν έχω λεφτά να φύγω, τα σύνορα είναι πλέον κλειστά» αναφέρει στον Guardian ο Σαγιέντ, κάτοικος της Καμπούλ. 

Με πληροφορίες από Guardian/CNN/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο απόφασης, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Διεθνή / Γάζα: Η Ρωσία καταθέτει στο ΣΑ του ΟΗΕ δικό της σχέδιο, αμφισβητώντας την πρόταση των ΗΠΑ

Η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε σημείωμά της προς τα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗ ότι το δικό της σχέδιο είναι «αντιπρόταση», «εμπνευσμένη» από το αμερικανικό
LIFO NEWSROOM
Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Διεθνή / Τι συμβαίνει στο BBC: Πώς ένα εσωτερικό έγγραφο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου

Το BBC βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς θεσμικής αναταραχής, που δεν περιορίζεται σε ένα μεμονωμένο δημοσιογραφικό σφάλμα, αλλά αγγίζει τον τρόπο διοίκησης και τη σχέση του οργανισμού με την πολιτική εξουσία
LIFO NEWSROOM
ANTIFA ΗΠΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Antifa: Ποιες δύο ελληνικές οργανώσεις χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές

Οι δύο αυτές ελληνικές οργανώσεις μπαίνουν στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ξένες Τρομοκρατικές Οργανώσεις (FTOs) και τους Ειδικά Καθορισμένους Διεθνείς Τρομοκράτες (SDGTs)
LIFO NEWSROOM
10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Διεθνή / 10 χρόνια μετά το Μπατακλάν: Η Γαλλία δεν ξεχνά τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Στις 13 Νοεμβρίου 2015, τρεις ένοπλοι εισέβαλαν στο Μπατακλάν στη διάρκεια συναυλίας, προκαλώντας μία από τις πιο πρωτοφανείς και αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM