Αφγανιστάν: Αύξηση για την καλλιέργεια παπαρούνας, της πρώτης ύλης στην παραγωγή οπίου και ηρωίνης

Αφγανιστάν: Αύξηση για την καλλιέργεια παπαρούνας, της πρώτης ύλης στην παραγωγή οπίου και ηρωίνης Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η παπαρούνα «ανθίζει» κυριολεκτικά στο Αφγανιστάν παρά το διάταγμα για την απαγόρευσή της, που εξέδωσε δύο χρόνια πριν ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν.

Τότε, καλλιέργεια της παπαρούνας, της πρώτης ύλης στη διαδικασία παραγωγής οπίου και ηρωίνης, σημείωσε κατάρρευση στη συγκομιδή, μείωσή της κατά 95% στη χώρα.

Όμως τώρα, οι καλλιέργειες μεγεθύνθηκαν κατά 19% το 2024, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Για το τρέχον διάστημα οι καλλιέργειες παπαρούνας εκτείνονται σε «128.000 στρέμματα» στο Αφγανιστάν, όπου το 80% του πληθυσμού ζει χάρη στη γεωργία, σύμφωνα με έκθεση και δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC).

Πρόκειται για επιφάνεια αυξημένη κατά «19% από την αντίστοιχη εποχή της περασμένης χρονιάς» αν και απέχει ακόμη πολύ από τα 2.320.000 στρέμματα που καταγράφονταν όταν ο εμίρης Χιμπατουλά Αχουνζάντα εξέδωσε το διάταγμά του τον Απρίλιο του 2022, σχεδόν έναν χρόνο αφότου επέστρεψαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ, σύμφωνα με έκθεση του ONUDC.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ τονίζει εξάλλου ότι οι καλλιέργειες παπαρούνας, οι οποίες άλλοτε εντοπίζονταν κατά κύριο λόγο στο νότιο Αφγανιστάν, ιστορικό οχυρό των Ταλιμπάν, μεταφέρθηκε το 2024 προς τον βορρά.

Επεκτάθηκε για παράδειγμα στην Μπανταχσάν, όπου τον Μάιο συγκρούσεις ανάμεσα σε αγρότες και ειδικές μονάδες κατά των ναρκωτικών, που αναπτύχθηκαν για να καταστρέψουν καλλιέργειες, είχαν αποτέλεσμα αρκετούς θανάτους.

Αφγανιστάν: Ελάχιστα τα φυτά προσφέρουν έσοδα συγκρίσιμα με αυτή της παπαρούνας

Μετά την απαγόρευση, η τιμή του αποξηραμένου φυτού, από το οποίο παράγεται όπιο και ηρωίνη, απογειώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, σταθεροποιήθηκαν περί τα 730 δολάρια το κιλό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ κυμαίνονταν περί τα 100 δολάρια το κιλό πριν από το 2022.

Στο Αφγανιστάν, το οποίο συγκαταλέγεται στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, οι αγρότες λένε πως δεν τους ικανοποιούν οι προτεινόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες, καθώς είναι ελάχιστα τα φυτά που προσφέρουν έσοδα συγκρίσιμα με αυτή της παπαρούνας και δεν χρειάζονται παρά ελάχιστο νερό.

Για τους ερευνητές του International Crisis Group (ICG), για να υποστηριχθεί η «νόμιμη» γεωργία θα χρειαστούν «περισσότερη άρδευση, εξοπλισμός ψυχρής αποθήκευσης προϊόντων και καλύτεροι δρόμοι». Ωστόσο, σημείωναν σε έκθεσή του ινστιτούτου τον Σεπτέμβριο, «οι Ταλιμπάν δεν έχουν τον προϋπολογισμό για τέτοιες επενδύσεις», ενώ «καθώς οι τιμές του οπίου αυξήθηκαν ραγδαία», οι καλλιεργητές «μπαίνουν σε πειρασμό να παραβιάσουν την απαγόρευση» της καλλιέργειας παπαρούνας.

Η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (MINUA) πρότεινε πρόσφατα στην Καμπούλ συνομιλίες για να προσφερθεί βοήθεια για τη μετάβαση σε εναλλακτικές καλλιέργειες, κάτι που δεν έχουν πάψει να ζητούν οι Ταλιμπάν.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM
Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM