Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στα ΜΜΕ να χρησιμοποιούν πλάνα ανθρώπων και ζώων

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγορεύουν στα ΜΜΕ να χρησιμοποιούν πλάνα ανθρώπων και ζώων Facebook Twitter
0

Δύο τηλεοπτικά κανάλια μιας επαρχίας του βόρειου Αφγανιστάν σταμάτησαν να προβάλουν πλάνα ζωντανών όντων, συμμορφούμενα με τις εντολές που έλαβαν από τους Ταλιμπάν, ανέφεραν σήμερα δημοσιογράφοι στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Σε όλα τα ενημερωτικά μέσα της επαρχίας Ταχάρ απαγορεύτηκε να βιντεοσκοπούν ζωντανά πλάσματα και να μεταδίδουν τις εικόνες, ανέφερε ένα στέλεχος του υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Έκλυσης των Ηθών (PVPV), που ζήτησε να μην κατονομαστεί. 

Το υπουργείο ανέφερε χθες, Δευτέρα (14/10), ότι θα άρχιζε να εφαρμόζει σταδιακά έναν νόμο που απαγορεύει στα ΜΜΕ του Αφγανιστάν να χρησιμοποιούν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων και ζώων. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνονται στον νόμο που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση των Ταλιμπάν η οποία εφαρμόζει μια δική της, σκληρή ερμηνεία της σαρία (ισλαμικός νόμος), αφού ανέλαβε και πάλι την εξουσία το 2021. 

Ένας δημοσιογράφος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το ιδιωτικό κανάλι Mah-e-Naw της επαρχίας Ταχάρ παίζει μόνο το λογότυπό του και ήχο. Η δημόσια τηλεόραση του Αφγανιστάν, RTA, μετέδιδε προγράμματα που εξακολουθούν να δείχνουν πρόσωπα και ζώα. Οι δημοσιογράφοι της επαρχίας Ταχάρ, που δεν ήθελαν να κατονομαστούν γιατί φοβούνται τυχόν αντίποινα, είπαν ότι τα περιφερειακά κανάλια περιόρισαν τις παραγωγές τους, έπειτα από μια συνάντηση που συγκάλεσε το PVPV την Κυριακή.  

«Το PVPV είπε σε όλα τα (τηλεοπτικά) κανάλια ότι μετά τη συνάντηση αυτή θα μπορούσαν να κάνουν ρεπορτάζ με ήχο, αλλά δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν εικόνες» που δείχνουν ζώα ή ανθρώπους, είπε ένας δημοσιογράφος. «Κατόπιν αυτού, οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης και των άλλων περιφερειακών μέσων, αναγκάστηκαν να υπακούσουν», πρόσθεσε. 

Παρόμοιες «συναντήσεις» έγιναν τις τελευταίες ημέρες και σε τουλάχιστον άλλες δύο επαρχίες του Αφγανιστάν, με τους υπεύθυνους του υπουργείου να ενημερώνουν τους δημοσιογράφους ότι θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται ο νόμος σε όλη τη χώρα. 

Η τηλεόραση και οι εικόνες ζωντανών όντων είχαν απαγορευτεί σε όλη τη χώρα και στην προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, μεταξύ 1996-2001. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς:

Διεθνή / Ο Μπέρνι Σάντερς επαίνεσε τον Τραμπ και άσκησε κριτική στον Μπάιντεν - «Έκανε καλύτερη δουλειά»

«Δεν πρόκειται να καθίσω εδώ και να σας πω ότι έκανε συνολικά καλή δουλειά - γιατί δεν ήταν καλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής, αναφερόμενος στην πολιτική μετανάστευσης του Τζο Μπάιντεν
LIFO NEWSROOM
Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Διεθνή / Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Πώς το Βιετνάμ μεταμορφώνει τις διεθνείς συμμαχίες του, αναθερμαίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αναζητά νέες ισορροπίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του στην Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM