Αφγανιστάν: Νέοι περιορισμοί από τους Ταλιμπάν - Απαγορεύουν στις γυναίκες να ακούν η μία την άλλη

Αφγανιστάν: Νέοι περιορισμοί από τους Ταλιμπάν - Απαγορεύουν στις γυναίκες να ακούν η μία την άλλη Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Getty Images
0

Μετά την απαγόρευση των γυναικείων φωνών σε ένταση πέραν του ψιθύρου, στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν πλέον απαγορεύουν στις γυναίκες να ακούν γυναικείες φωνές. 

Οι Ταλιμπάν εντείνουν τα κατασταλτικά μέτρα έναντι των γυναικών, απαγορεύοντάς τους να ακούν η μία τη φωνή της άλλης σε δημόσιο ή ιδιωτικό περιβάλλον. Αυτό το τελευταίο μέτρο, που ανακοινώθηκε από τον υπουργό του Αφγανιστάν για την προώθηση της αρετής και την πρόληψη της κακίας, Καλίντ Χανάφι, προσθέτει σε μια υπάρχουσα σειρά δρακόντειων κανόνων που στοχεύουν στον έλεγχο των Αφγανών γυναικών.

Η νέα απαγόρευση έρχεται μόλις δύο μήνες αφότου οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τις γυναικείες φωνές σε δημόσιους χώρους.

Σε ένα φωνητικό μήνυμα, ο Χανάφι δήλωσε ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της προσευχής, η φωνή μιας γυναίκας δεν πρέπει να ακούγεται από άλλες γυναίκες, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των ακτιβιστών ότι τέτοιοι νόμοι θα μπορούσαν να απομονώσουν ακόμη περισσότερο τις γυναίκες, εμποδίζοντάς τες ακόμα και να συνομιλούν μεταξύ τους

Στο μήνυμά του, ο Χανάφι είπε: «Ακόμα και όταν μια ενήλικη γυναίκα προσεύχεται και μια άλλη γυναίκα περνάει, δεν πρέπει να προσεύχεται αρκετά δυνατά ώστε να την ακούσουν». Είπε επίσης ότι αυτοί είναι «νέοι κανόνες και θα εφαρμοστούν σταδιακά και ο Θεός θα μας βοηθά σε κάθε βήμα που κάνουμε».

«Θέλουν να μην υπάρχουμε καθόλου», είπε μια Αφγανή από το Χεράτ, αντανακλώντας την απόγνωση που νιώθουν πολλοί Αφγανοί υπό τους κλιμακωτούς περιορισμούς των Ταλιμπάν.

Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, πως αυτοίο οι δρακόντιοι περιορισμοί φέρεται να οδήγησαν σε αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των γυναικών υπό το αφόρητο στέλεχος της αναγκαστικής απομόνωσης.

Ταυτόχρονα, οι Ταλιμπάν εξέδωσαν εντολή που απαγορεύει την προβολή οποιασδήποτε εικόνας ζωντανών όντων στα μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Πληροφοριών στην επαρχία Χελμάντ ανακοίνωσε ότι οι εικόνες ανθρώπων και ζώων απαγορεύονται πλέον σε εκπομπές, προσθέτοντας τις απαγορεύσεις σε άλλες επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων των Ταχάρ και Κανταχάρ.

Αυτή η επέκταση της ερμηνείας του ισλαμικού νόμου από τους Ταλιμπάν έρχεται με την αφαίρεση περίπου 400 βιβλίων, που φέρεται να στοχεύουν στην «καταστροφή της σκέψης, της πίστης, της ενότητας και του πολιτισμού» του Αφγανιστάν. Τα κατασχεθέντα υλικά έχουν αντικατασταθεί με θρησκευτικά κείμενα, αντανακλώντας μια ολοένα και πιο αυστηρή καταστολή της πολιτιστικής έκφρασης.

Μια μαία στο Χεράτ είπε στο Amu TV ότι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν απαγορεύουν στις γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τις τελευταίες από τις Αφγανές γυναίκες που επιτρέπεται να εργάζονται έξω από τα σπίτια τους, να μιλούν, ειδικά με άνδρες συγγενείς. «Δεν μας επιτρέπουν ούτε να μιλάμε στα σημεία ελέγχου όταν πηγαίνουμε στη δουλειά. Και στις κλινικές, μας λένε να μην συζητάμε ιατρικά θέματα με άνδρες συγγενείς», είπε η μαία, η οποία εργάζεται σε απομακρυσμένες κλινικές υγειονομικής περίθαλψης για οκτώ χρόνια.

«Αυτό ξεπερνά τον μισογυνισμό», είπε η Ναζίφα Χακπάλ, πρώην Αφγανή διπλωμάτης. «Αποτελεί παράδειγμα ενός ακραίου επιπέδου ελέγχου και παραλογισμού», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, οι νόμοι των Ταλιμπάν για τις Αφγανές γυναίκες λένε ότι απαγορεύεται:

  • Να πηγαίνουν στο γυμνάσιο ή στο πανεπιστήμιο
  • Να εργάζονται στο δημόσιο
  • Να παίρνουν μέρος σε διαμαρτυρία
  • Να ταξιδεύουν στο εξωτερικό
  • Να οδηγούν αυτοκίνητο
  • Να μετακινούνται μόνες τους
  • Να μετακινούνται με ταξί
  • Να μιλούν δημόσια
  • Να μιλούν δυνατά μέσα στο σπίτι τους
  • Να τραγουδούν
  • Να διαβάζουν το Κοράνι δυνατά δημόσια
  • Να μιλούν με άνδρα γιατρό
  • Να κάνουν σπορ
  • Να πηγαίνουν στο γυμναστήριο
  • Να πηγαίνουν στο πάρκο
  • Να φορούν έντονα χρώματα 
  • Να φορούν ψηλοτάκουνα
  • Να βλέπουν άντρες που δεν γνωρίζουν
  • Να δείχνουν τα πρόσωπά τους δημόσια
  • Να έχουν smartphone

Οι αυξανόμενοι περιορισμοί οδήγησαν σε διαιρέσεις μέσα στους ίδιους τους Ταλιμπάν, με ορισμένους αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχία για τον αντίκτυπο των ακραίων πολιτικών στη δημόσια ανοχή. Ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν προειδοποίησε για πιθανές επιπτώσεις, φοβούμενος ότι εάν προκύψει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τους Ταλιμπάν, η δημόσια διαφωνία θα μπορούσε να μετατραπεί σε βίαιη.

Η τρέχουσα προσέγγιση έχει δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα φόβου και απομόνωσης, με τους υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προειδοποιούν ότι οι Αφγανές γυναίκες είναι ουσιαστικά αποκομμένες από τον έξω κόσμο και η μία από την άλλη.

Με πληροφορίες από The Telegraph
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αφγανιστάν: Νύφη - παιδί κέρδισε το δικαίωμα να χωρίσει αλλά οι Ταλιμπάν λένε ότι «δεν μετράει»

Διεθνή / Αφγανιστάν: Νύφη - παιδί κέρδισε το δικαίωμα να χωρίσει αλλά οι Ταλιμπάν λένε ότι «δεν μετράει»

Ο πατέρας της κανόνισε τον γάμο της με τον μέλλοντα σύζυγό της όταν το κορίτσι ήταν επτά ετών - Κατόρθωσε να χωρίσει, αλλά όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία ακύρωσαν την απόφαση
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΒΙΝΤΕΟ

Διεθνή / Ιράν: «Ανανεώνουμε το οπλοστάσιό μας ταχύτερα από πριν» - Βίντεο από υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, απαθανατίζει τον διοικητή της Αεροδιαστημικής Δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, να επιθεωρεί υπόγειες πυραυλικές εγκαταστάσεις άγνωστης τοποθεσίας
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Διεθνή / Η κρίση στο Ιράν παραμερίζει τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανατρέψει τα σχέδια των ηγετών να συζητήσουν την οικονομία και τον προϋπολογισμό της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ καλεί την ΕΕ να διακόψει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ εντός 48 ωρών

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, την Κυριακή, ο Ισπανός πρωθυπουργός και η υποψήφια των Σοσιαλιστών, Μαρία Χεσούς Μοντέρο επιβεβαίωσαν ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τερματίσει τη Συμφωνία Σύνδεσης με το Ισραήλ
THE LIFO TEAM
Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Διεθνή / Η Κέιτλιν Τζένερ λέει ότι ζήτησε βοήθεια από τον Τραμπ για το διαβατήριό της χωρίς αποτέλεσμα

Η Κέιτλιν Τζένερ αποκάλυψε ότι το ανανεωμένο αμερικανικό διαβατήριό της εκδόθηκε με ανδρική ένδειξη φύλου, παρότι τα έγγραφά της είχαν αλλάξει εδώ και χρόνια, και ότι ζήτησε βοήθεια από τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να πάρει απάντηση. Η υπόθεση φωτίζει πώς η νέα πολιτική των ΗΠΑ για τα διαβατήρια αγγίζει ακόμη και τρανς πρόσωπα που τον έχουν στηρίξει.
THE LIFO TEAM
Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός πορνοστάρ υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM