Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Πακιστάν στο Αφγανιστάν: 46 νεκροί, κυρίως γυναίκες και παιδιά

Αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Πακιστάν στο Αφγανιστάν: 46 νεκροί, κυρίως γυναίκες και παιδιά Facebook Twitter
0

Οι αεροπορικές επιδρομές του Πακιστάν στην ανατολική επαρχία Πάκτικα του Αφγανιστάν προκάλεσαν τον θάνατο 46 ατόμων, κυρίως γυναικών και παιδιών, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Το περιστατικό εντείνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Χαμντουλάχ Φιτράτ, αναπληρωτής εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι τα θύματα των βομβαρδισμών σε τέσσερις τοποθεσίες της περιοχής Μπαρμάλ ήταν πρόσφυγες, ενώ έξι άτομα τραυματίστηκαν.

Εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις από Πακιστάν και Ταλιμπάν

Οι πακιστανικές αρχές, ανώνυμα, ανέφεραν στο Associated Press ότι οι επιθέσεις της Τρίτης στόχευαν σε στρατόπεδο εκπαίδευσης και σε αντάρτες. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP), Μοχάμεντ Χουρασάνι, υποστήριξε ότι 50 άτομα, μεταξύ των οποίων 27 γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν, χαρακτηρίζοντάς τους «άοπλους πρόσφυγες» που διέφυγαν στο Αφγανιστάν λόγω παλαιότερων πακιστανικών επιχειρήσεων.

Το TTP, που είναι στενός σύμμαχος των Αφγανών Ταλιμπάν, δημοσίευσε φωτογραφίες που φέρεται να δείχνουν παιδιά που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς.

Αντίδραση της Καμπούλ

Το αφγανικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πακιστανό απεσταλμένο στην Καμπούλ και κατήγγειλε την παραβίαση της αφγανικής κυριαρχίας από τις πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις. Σε ανακοίνωση, η Καμπούλ προειδοποίησε ότι τέτοιες «ανεύθυνες ενέργειες» θα έχουν συνέπειες, προσθέτοντας ότι το Αφγανιστάν είναι έτοιμο να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την εδαφική του ακεραιότητα.

Η πακιστανική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει επίσημα τους τελευταίους βομβαρδισμούς, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το TTP μπορεί να προχωρήσει σε αντίποινα στο Πακιστάν. Η χώρα έχει ήδη βιώσει μια αύξηση στις επιθέσεις, με την πιο πρόσφατη να καταγράφεται το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν τουλάχιστον 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση του TTP στη βορειοδυτική περιοχή.

Οι πακιστανικές αρχές κατηγορούν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της δραστηριότητας των ανταρτών στα σύνορα, κάτι που οι Αφγανοί Ταλιμπάν αρνούνται, δηλώνοντας ότι δεν επιτρέπουν επιθέσεις κατά άλλων χωρών από το έδαφός τους.

Οι περιοχές Βόρειο και Νότιο Ουαζιριστάν, πρώην προπύργια των Ταλιμπάν του Πακιστάν, αποτελούν πηγές εντάσεων, ενώ οι επιχειρήσεις του Πακιστάν στις συνοριακές ζώνες του Αφγανιστάν συνεχίζονται.

Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, με τις σχέσεις των δύο γειτόνων να δοκιμάζονται έντονα και το μέλλον να προδιαγράφεται αβέβαιο.

Με πληροφορίες από Associated Press


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ χτύπησε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Τεχεράνη - Νέος συναγερμός στα ΗΑΕ

Νέα πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού - Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στρατιωτικούς στόχους «σε όλο το Ιράν» - Νέα επίθεση ιρανικών drones και πυραύλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - To μήνυμα της Κίνας για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Οι τρεις δεσμεύσεις του Τραμπ για το Ιράν

Ο Τραμπ τοποθετεί τον εαυτό του ως κεντρικό παράγοντα στο μέλλον του Ιράν μετά τον πόλεμο, απαιτώντας «άνευ όρων παράδοση», θέλοντας λόγο στην επιλογή του επόμενου ηγέτη και προσφέροντας πλήρη ασυλία σε όσους στρέφονται εναντίον του καθεστώτος
THE LIFO TEAM
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Δεν είμαστε εύκολη λεία» διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΑΕ

Ο πρόεδρος των ΗΑΕ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τους «εχθρούς» της χώρας, τονίζοντας ότι η ευημερία και η εικόνα σταθερότητας των Εμιράτων δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως ένδειξη αδυναμίας
THE LIFO TEAM