Αβορίγινες μηνύουν την κυβέρνηση της δυτικής Αυστραλίας για εξορύξεις

Αβορίγινες μηνύουν την κυβέρνηση της δυτικής Αυστραλίας για εξορύξεις Facebook Twitter
Αβορίγινες μηνύουν την κυβέρνηση της δυτικής Αυστραλία για εξορύξεις (Pixabay)
0

Αβορίγινες ζητούν αποζημιώσεις από την κρατική κυβέρνηση της Δυτικής Αυστραλίας για «πολιτιστικές» απώλειες στη γη τους, αφού παραχωρήθηκε σε επιχειρήσεις.

Οι μηνύσεις κατατέθηκαν στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο την Τετάρτη εξ ονόματος των κατοίκων της φυλής Tjiwarl της περιοχής Goldfields για ζημία και απώλεια πρόσβασης στη γη ως αποτέλεσμα πράξεων της κυβέρνησης και των ανθρακωρύχων της Δυτικής Αυστραλίας, δήλωσε το ABC.

Οι πράξεις περιλαμβάνουν διάφορα έργα εξόρυξης στη βόρεια πλευρά των  Goldfields, άδειες υπογείων υδάτων για ορυχεία, την ανάπτυξη αυτοκινητόδρομου και ορισμένες μισθώσεις ακινήτων.

Το ορυχείο νικελίου Mt Keith της εταιρείας BHP βρίσκεται στη γη των Tjiwarl. Η BHP υπέγραψε συμφωνία το 2018 που παρείχε αποζημίωση εγγενούς τίτλου και άλλα μέτρα οικονομικής στήριξης της απασχόλησης. Η BHP απέρριψε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο.

Ο Greg McIntyre SC, ένας κορυφαίος εμπειρογνώμονας για την ιθαγενή κληρονομιά, δήλωσε στο ABC ότι σύμφωνα με τον νόμο περί εγγενούς τίτλου, η κρατική κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τυχόν αξιώσεις αποζημιώσεων.

«Αλλά έχει την εξουσία σύμφωνα με τη νομοθεσία να μεταβιβάσει οποιαδήποτε αποζημίωση την οποία μπορεί να διατάξει να πληρώσει το δικαστήριο, σε εκείνους στους οποίους έχει χορηγήσει τίτλους», είπε.

Η Αυστραλία κατέγραψε την πρώτη υπόθεση αποζημίωσης εγγενούς τίτλου πριν από ένα χρόνο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε ότι οι παραδοσιακοί ιδιοκτήτες από το Timber Creek στη Βόρεια Επικράτεια θα λάβουν 2,5 εκατ. δολάρια για την απώλεια των δικαιωμάτων τους, συμπεριλαμβανομένων πνευματικών δικαιωμάτων για τη γη τους.

«Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Timber Creek καθόρισε γενικές αρχές σχετικά με τον τρόπο αξιολόγησης αυτής της αποζημίωσης, αλλά η υπόθεση αφορούσε μόνο ορισμένες επιχορηγήσεις γης και δημόσια έργα που ακύρωσαν πλήρως τον εγγενή τίτλο. Η υπόθεση άφησε αναπάντητα ορισμένα σημαντικά ερωτήματα», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ