Ο Τραμπ απένειμε χάρη στον Στιβ Μπάνον, τον ράπερ Lil Wayne και άλλα 68 άτομα

Ο Τραμπ απένειμε χάρη στον Στιβ Μπάνον, τον ράπερ Lil Wayne και άλλα 68 άτομα Facebook Twitter
Ο Ντόναλντ Τραμπ απένειμε χάρη στον Στιβ Μπάνον (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ απένειμε χάρη σε 70 άτομα- ανάμεσά τους και ο πρώην στενός συνεργάτης του Στιβ Μπάνον- και μείωσε την ποινή άλλων 73 ανθρώπων, λίγες ώρες πριν από την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Τελικά ο Τραμπ δεν απένειμε χάρη προληπτικά στον εαυτό του ή σε μέλη της οικογένειάς του. Ανάμεσα σε αυτούς που απένειμε χάρη είναι ο ράπερ Lil Wayne και ο πρώην δήμαρχος του Ντιτρόιτ, Κουάμε Κιλπάτριτ, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης 28 ετών για διαφθορά. Επίσης, υπέγραψε για μείωση της ποινής σε έναν ακόμη ράπερ- τον Kodak Black- ο οποίος, όπως και ο Lil Wayne, βαρύνεται με κατηγορίες σχετικά με οπλοκατοχή. 

Πριν υπογράψει τα έγγραφα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης (τοπική ώρα), ο απερχόμενος πρόεδρος ήταν αναποφάσιστος για το αν θα απονείμει χάρη στον Μπάνον, σύμφωνα με την Washington Post. Ο άνθρωπος που υπήρξε «αρχιτέκτονας» της εκλογικής νίκης του Τραμπ και στη συνέχεια διετέλεσε υψηλόβαθμος σύμβουλος στον Λευκό Οίκο κατηγορείται για απάτη.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Μπάνον και άλλοι τρεις εξαπάτησαν εκατοντάδες δωρητές, στο πλαίσιο καμπάνιας για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, η οποία συγκέντρωσε 25 εκατομμύρια δολάρια. Ο Μπάνον φέρεται ότι έλαβε πάνω από 1 εκατομμύριο και τουλάχιστον μέρος αυτού του ποσού το χρησιμοποίησε για προσωπικά έξοδά του.

Ο Μπάνον «υπήρξε ένας σημαντικός ηγέτης στο συντηρητικό κίνημα και είναι γνωστός για την πολιτική οξύνοιά του», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία οι εισαγγελείς τον «κυνήγησαν» με κατηγορίες «που σχετίζονται με απάτη που πηγάζει από την εμπλοκή του σε ένα πολιτικό πρότζεκτ».

Κάποιοι εντός του Λευκού Οίκου εκτιμούσαν έως τη Δευτέρα ότι δεν θα απένειμε τελικά χάρη στον Μπάνον. Αλλά ο Τραμπ συνέχισε να το σκέφτεται, αναλογιζόμενος από τη μία τη βοήθεια που του έχει παράσχει στο παρελθόν ο Μπάνον και τη δυνατότητά του να τον βοηθήσει μελλοντικά και από την άλλη την έλλειψη αφοσίωσης που ο πρόεδρος πιστεύει ότι έδειξε κάποιες φορές ο πρώην συνεργάτης του.

Τελικά προχώρησε σε αυτή την κίνηση, σε μία τελευταία απόδειξη για τον τρόπο που ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει την προεδρική εξουσία του για να ωφελήσει συμμάχους του. Εξάλλου, μεταξύ αυτών που απένειμε χάρη την Τρίτη είναι και ο μεγάλος χρηματοδότης των Ρεπουμπλικάνων, Έλιοτ Μπρόιντι, ο οποίος τον Οκτώβριο δήλωσε ένοχος για το ότι ασκούσε πιέσεις στη διοίκηση Τραμπ για λογαριασμό συμφερόντων της Μαλαισίας και της Κίνας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM