Στιβ Μπάνον: Συνελήφθη ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, για απάτη εκατομμυρίων με το τείχος

Στιβ Μπάνον: Συνελήφθη ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, για απάτη εκατομμυρίων με το τείχος Facebook Twitter
Ο Στιβ Μπάνον κατηγορείται για απάτη εκατομμυρίων (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Στιβ Μπάνον, ο οποίος υπήρξε «αρχιτέκτονας» την εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, συνελήφθη κατηγορούμενος για εξαπάτηση δωρητών, σχετικά με το τείχος του Αμερικανού προέδρου στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο 66χρονος υπήρξε κορυφαίος σύμβουλος της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ και στη συνέχεια διετέλεσε υψηλόβαθμος σύμβουλος του προέδρου στον Λευκό Οίκο. Θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος που διαμόρφωσε την αντιμεταναστευτική πολιτική του Ρεπουμπλικανού. Τον Αύγουστο του 2017 ο Τραμπ τον καρατόμησε.

Συνολικά τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος τους για συνωμοσία για απάτη και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος. Ο καθένας τους είναι αντιμέτωπος με έως και 40 έτη φυλάκισης αν καταδικαστούν, αλλά πιθανότατα οι ποινές τους θα είναι μικρότερες, αναφέρει το Reuters.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Μπάνον και τους άλλους τρεις ότι εξαπάτησαν εκατοντάδες χιλιάδες δωρητές, μέσω μιας καμπάνιας χρηματοδότησης ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, με τον τίτλο «We Build the Wall» (Εμείς χτίζουμε το τείχος). Ο Μπάνον χρησιμοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από αυτά τα χρήματα για προσωπικά του έξοδα, σύμφωνα με τις κατηγορίες.

Ο πρώην συνεργάτης του Τραμπ συνελήφθη σε ένα γιοτ 45 μέτρων, στο Κονέκτικατ, το «Lady Mary». Το σκάφος ανήκει στον Κινέζο δισεκατομμυριούχο- φυγά Γκούο Γουένγκουι, με τον οποίο είχε εργασιακή σχέση ο Μπάνον.

Η αντίδραση του Τραμπ

Όταν ρωτήθηκε για τη σύλληψη του Στιβ Μπάνον, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι νιώθει «πολύ άσχημα», όμως πήρε αποστάσεις από τον πρώην συνεργάτη του, αλλά και το πρότζεκτ για το οποίο συνελήφθη ο 66χρονος.

«Πιστεύω ότι είναι ένα λυπηρό γεγονός. Δεν έχω επαφές μαζί του εδώ και χρόνια, κυριολεκτικά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι ήξερε ελάχιστα για το πρότζεκτ. Όμως ένας από τους εμπλεκόμενους, ο Κρις Κόμπαχ, είχε πει πέρυσι ότι ο Τραμπ είχε προσφέρει τη στήριξή του, σύμφωνα με τους New York Times.

«Δεν ξέρω τίποτα για το πρότζεκτ πέρα από ότι όταν διάβασα για αυτό, δεν μου άρεσε. Είπα "αυτά είναι για την κυβέρνηση, όχι για ιδιώτες"», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι έχει συναντηθεί ποτέ με τους άλλους τρεις που κατηγορούνται.

Ο Μπάνον είναι ο όγδοος στενός συνεργάτης του Τραμπ που συλλαμβάνεται ή καταδικάζεται. Η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής καμπάνιας του Πολ Μάναφορτ, τον επί χρόνια φίλο και σύμβουλο του προέδρου Ρότζερ Στόουν, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν και τον πρώην προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ Μάικλ Κόεν.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ