ΗΠΑ: Ακροδεξιοί στρέφονται σε πλατφόρμες με κρυπτογράφηση, για να τροφοδοτήσουν περαιτέρω αναταραχή

ΗΠΑ: Ακροδεξιοί στρέφονται σε πλατφόρμες με κρυπτογράφηση, για να τροφοδοτήσουν περαιτέρω αναταραχή Facebook Twitter
EPA
0

Ακροδεξιές ομάδες στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν εναλλακτικές πλατφόρμες για να τροφοδοτήσουν περαιτέρω αναταραχή, καθώς τα κυρίαρχα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει μέτρα κατά της ρητορικής βίας.

Το Facebook και το Twitter έχουν ενισχύσει τον έλεγχο για ακραίες ομάδες και θεωρίες συνωμοσίας, μετά την εισβολή των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο. Αυτό περιλαμβάνει τη λογοκρισία των αβάσιμων ισχυρισμών ότι οι Δημοκρατικοί κέρδισαν παράνομα τις εκλογές, το κλείσιμο λογαριασμών υποστηρικτών του κινήματος συνωμοσίας QAnon, αλλά και τον αποκλεισμό του ίδιου του απερχόμενου προέδρου.

Στο μεταξύ, το δημοφιλές συντηρητικό κοινωνικό δίκτυο Parler έκλεισε, καθώς η Amazon έκρινε ότι παραβιάζει τους όρους χρήσης του web services, επειδή δεν αντιμετώπισε αποτελεσματικά την αύξηση του βίαιου περιεχομένου.

Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι αλλαγές αντί να εξαλείψουν την ακροδεξιά βίαιη ρητορική από το ίντερνετ, απλά «έσπρωξαν» κάποιους εξτρεμιστές προς εφαρμογές για μηνύματα όπως το Telegram και το Signal, που είναι πιο δύσκολο να παρακολουθηθούν και σε ιστοσελίδες «ελευθερίας του λόγου» όπως το Gab.

Απελευθερωμένοι από τους περιορισμούς του ελέγχου στις μεγάλες πλατφόρμες, κάποιες ομάδες υπέρ του Τραμπ χρησιμοποιούν τώρα αυτές τις υπηρεσίες για να τροφοδοτήσουν περαιτέρω αναταραχή ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Άντζελο Καρούσον, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής Media Matters κάνει λόγο για αρκετές «απειλές» και «εξωφρενικές δηλώσεις» σε αυτές τις υπηρεσίες. «Οι περισσότερες (από τις εξτρεμιστικές ομάδες και εκείνες των θεωριών συνωμοσίας) έχουν σκορπίσει, αλλά προσπαθούν να ξανασυγκεντρωθούν... Δημιουργούν ομάδες σε πλατφόρμες μηνυμάτων με end-to-end κρυπτογράφηση», λέει από την πλευρά του ο Μαρκ Ρότζερς, αντιπρόεδρος κυβερνοασφάλειας στην εταιρεία Okta.

Στροφή στο Telegram

Πολλοί στην ακροδεξιά έχουν στρέψει ιδιαίτερα τις προσπάθειές τους στο Telegram, την κρυπτογραφημένη εφαρμογή μηνυμάτων με έδρα στο Ντουμπάι, σύμφωνα με τους ειδικους.

Η υπηρεσία επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν ο ένας στον άλλο ιδιωτικά μηνύματα, να κάνουν ομάδες δημόσιας συζήτησης με έως 200.000 μέλη, ή να δημιουργήσουν ένα «κανάλι» μέσω του οποίου κάποιος μπορεί να μεταδίδει σε απεριόριστο αριθμό χρηστών.

Το Telegram έφτασε τα 11,9 downloads την εβδομάδα των ταραχών, από 6,5 εκατομμύρια μία εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Sensor Tower, μια αύξηση που τροφοδοτήθηκε και από άσχετες ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα στο WhatsApp.

Στο μεταξύ, το αντίπαλο Signal το «κατέβασαν» 8,8 εκατομμύρια χρήστες, από 246.000 downloads που είχαν γίνει μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η άνοδος της δημοτικότητας των εφαρμογών μηνυμάτων με κρυπτογράφηση- στις οποίες οι αρχές δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα- έχει κάνει πιο δύσκολη την παρακολούθηση επικίνδυνων ομάδων, για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

«Όσο πιο "υπογείως" πηγαίνουν, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια απαιτείται για να γίνουν αντιληπτές οι συζητήσεις και τα σχέδιά τους», δήλωσε ο Όρεν Σίγκαλ, αντιπρόεδρος στο κέντρο για τον εξτρεμισμό της ΜΚΟ Anti-Defamation League.

Το Gab, μία πλατφόρμα social media που άνοιξε το 2016, απορρόφησε και χρήστες από το Parler, σε τέτοιο σημείο που οι server πασχίζουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Η ιστοσελίδα είχε 80 εκατομμύρια «επισκέψεις» αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον CEO, Άντριου Τόρμπα, ο οποίος τόνισε ότι η πλατφόρμα δεν φιλοξενεί βίαια αφηγήματα.

«Από τις αναφορές που έχω δει, οι εξτρεμιστές "μετακομίζουν" σε κρυπτογραφημένες εφαρμογές όπως το Telegram ή το Signal, όχι στο Gab», δήλωσε ο ίδιος. «Οι εξτρεμιστές γνωρίζουν ότι έχουμε μηδενική ανοχή στην υποκίνηση βίας ή την παράνομη δραστηριότητα και πως ανοιχτά συνεργαζόμαστε με τις αρχές για να το αποτρέψουμε αυτό στην πλατφόρμα μας», συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, άλλοι έχουν στραφεί σε μικρότερες εφαρμογές, όπως οι MeWe και CloutHub, η δομή των οποίων επίσης πασχίζει να ανταποκριθεί στην απότομη αύξηση της κίνησης. Από το MeWe ανέφεραν ότι επεκτείνεται γρήγορα η ομάδα ασφαλείας της εφαρμογής και πως «προστίθενται νέα εργαλεία που βοηθούν στον εντοπισμό και την απομάκρυνση όλων όσοι παραβιάζουν τους κανονισμούς χρήσης».

Η φύση των μικρότερων πλατφορμών μπορεί να δυσκολέψει την ενορχήστρωση νέας αναταραχής, της κλίμακας της εισβολής στο Καπιτώλιο, λένε οι ειδικοί.

«Αυτές οι προσπάθειες ελέγχου (στις μεγάλες πλατφόρμες) έχουν διαταράξει απολύτως την προσπάθεια των εξτρεμιστών να φτάσουν στα επιθυμητά κοινά, πέρα από αυτά που υπήρχαν», δήλωσε ο Τζάρεντ Χολτ, ερευνητής επικεντρωμένος στον εξτρεμισμό στο Digital Forensic Research Lab του Atlantic Council.

Οι εναλλακτικές πλατφόρμες μπορεί να αντιμετωπίσουν εντονότερο εξονυχιστικό έλεγχο από τις υπηρεσίες του νόμου και τις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζονται. Πράγματι, το Telegram από την ημέρα των ταραχών άρχισε για πρώτη φορά να κλείνει εξτρεμιστικές και ρατσιστικές ομάδες, λένε ερευνητές.

Στο μεταξύ, η προφανής διστακτικότητα του Τραμπ να τροφοδοτήσει περαιτέρω αναταραχή καθώς πλησιάζει η ημέρα της ορκωμοσίας, αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την ακροδεξιά. «Δεν υπάρχει αυτή η ενωτική φωνή (για εκείνους) που ήταν ο Τραμπ», ανέφερε σχετικά ο Γκράχαμ Σελενμπέργκερ, ειδικός για ζητήματα παραπληροφόρησης στην εταιρεία Miburo Solutions.

Ο ίδιος σημείωσε ότι κάποιες ομάδες, όπως οι Proud Boys, αποθαρρύνουν τους χρήστες να πάνε σε επερχόμενες διαμαρτυρίες, λόγω της ανησυχίας ότι το FBI θα μπορούσε να επιδιώξει να ταυτοποιήσει και να συλλάβει τους μετέχοντες.

Παρόλα αυτά, οι μεγάλες πλατφόρμες των social media παραμένουν σε υψηλό συναγερμό, για υποκίνηση σε βία την επόμενη εβδομάδα. Εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι η ομάδα 350 ανθρώπων που έχει αναλάβει την εξάλειψη επικίνδυνων ομάδων έχει εντοπίσει σημάδια για επικείμενη αναταραχή.

Ανησυχούν ιδιαίτερα για αρκετές πορείες που έχουν προγραμματιστεί για τις ημέρες μέχρι την ορκωμοσία, για τις οποίες «προσκλητήρια» έχουν διανεμηθεί στο διαδίκτυο. Μία από αυτές έχει τον τίτλο «Million Martyr March» στη μνήμη της Άσλι Μπάμπιτ, της υποστηρίκτριας της QΑnon που πυροβολήθηκε κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο, μία από τους πέντε νεκρούς των ταραχών.

Με πληροφορίες από FT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM