Άμστερνταμ: Πώς η πώληση ενός έργου του Banksy έσωσε θέσεις εργασίας σε μουσείο

Άμστερνταμ: Πώς η πώληση ενός έργου του Banksy έσωσε θέσεις εργασίας σε μουσείο Facebook Twitter
Η πώληση αυτού του πίνακα βοήθησε να μην γίνουν απολύσεις (Πηγή φωτό EPA)
0

Ένα μουσείο τέχνης στο Άμστερνταμ μπόρεσε να αποφύγει τις απολύσεις λόγω της πανδημίας πουλώντας ένα πολύτιμο έργο του Banksy για 1,5 εκατομμύριο λίρες.

Η Kim Logchies-Prins που ίδρυσε με τον σύζυγό της Lionel το μουσείο Moco, περιέγραψε στον Guardian πως παρότι δεν ήθελε να πουλήσει κανένα έργο, αποφάσισε να το κάνει, προκειμένου να διώξει τον φόβο της απόλυσης που υπήρχε ανάμεσα στο προσωπικό.

Οι θέσεις εργασίας σώθηκαν χάρη στην πώληση του έργου του Banksy με τίτλο «Monkey Poison», ενός πίνακα της σειράς του καλλιτέχνη που είναι γνωστή ως «Crude oils». Το έργο πωλήθηκε σε ανώνυμο Αμερικανό αγοραστή, σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Λίγους μήνες αργότερα, η Logchies-Prins έλαβε ένα email από τον αγοραστή, που προσφέρθηκε να δανείσει το έργο στο μουσείο «για τουλάχιστον ένα χρόνο». «Ήταν απλά ένα θαύμα», δήλωσε η Logchies-Prins.

Το μουσείο Moco, όπως και άλλα στην Ολλανδία και τον υπόλοιπο κόσμο, αναγκάστηκε να κλείσει τις πόρτες του από τον Μάρτιο έως το καλοκαίρι, ενώ παραμένουν σε ισχύ ειδικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. Αυτές τις ημέρες μπορεί να περιμένει περίπου 200 επισκέπτες μια Δευτέρα, από 2.000 που το επισκέπτονταν πριν από την πανδημία.

Η ολλανδική κυβέρνηση καλύπτει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αλλά οι εταιρείες πρέπει να καταβάλλουν φόρους, παρότι έχουν ελάχιστο ή μηδενικό εισόδημα.

Η Logchies-Prins δήλωσε πως δεν είχε καμία αμφιβολία ότι έκανε το σωστό, όταν αποφάσισε να πουλήσει τον πίνακα τον Ιούλιο. Το μουσείο έχει περίπου 60 υπαλλήλους, μόνιμους ή με μερική απασχόληση.

«Τον Απρίλιο και τον Μάιο πιστεύαμε ότι θα ήμασταν ασφαλείς. Ήμασταν ανοιχτοί για 4,5 χρόνια και παίρνει λίγο χρόνο για να βρεθεί το κατάλληλο προσωπικό. Και εμείς το είχαμε. Το να απολύσουμε κάποιον φαινόταν τόσο άσχημο», είπε η Logchies-Prins.

«Ένιωθες την πίεση στην ομάδα. Έχουν φίλους που εργάζονται σε ξενοδοχεία και άλλα μουσεία που απολύθηκαν, οπότε φοβούνταν. Και θέλαμε να απομακρύνουμε αυτόν τον φόβο», περιέγραψε.

Όταν ενημέρωσε το προσωπικό για την πώληση, εκείνοι το εκτίμησαν. «Αλλά επίσης εκτιμούν την τέχνη. Οπότε, ευχαριστήσαμε το έργο για όλα τα καλά χρόνια και τις αναμνήσεις. Καθίσαμε όλοι μπροστά στον πίνακα, κοιτάζοντάς τον», δήλωσε περιγράφοντας πως η ίδια μαζί με 20 υπαλλήλους στάθηκαν μπροστά στο έργο για να το «αποχαιρετίσουν».

Το μουσείο είχε αγοράσει τον πίνακα πριν από μερικά χρόνια. «Ήταν ένα από τα καλά μας κομμάτια», δήλωσε η Logchies-Prins και εξήγησε ότι τα έργα της σειράς «Crude oils» είναι τα πιο αγαπητά κομμάτια του Banksy «επειδή είναι πολύ μοναδικά. Ζωγραφίζει πάνω σε έναν πίνακα που έχει βρει. Μου αρέσουν όλα τα έργα της σειράς γιατί πάντα υπάρχει μια ιστορία σε αυτά. Μπορείς να δεις το μυαλό του να δουλεύει σε αυτά. Και μπορείς να δεις τις πραγματικές ικανότητές του στη ζωγραφική».

Με πληροφορίες από Guardian

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM