ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου Facebook Twitter
ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου (U.S. Army/ Monica A. Kin)
0

Ένας ανώτερος αξιωματούχος παραιτήθηκε από το Πεντάγωνο, μια ημέρα μετά την απόλυση του υπουργού Άμυνας Μαρκ Έσπερ, από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το Politico, το οποίο μετέδωσε την είδηση, κάνει λόγο για παραίτηση του Τζέιμς Άντερσον, του αναπληρωτή υφυπουργού Άμυνας για θέματα ασφάλειας, υπό τον φόβο «μετεκλογικής εκκαθάρισης» στο Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με το Politico, ο Άντερσον έχει αποχωρήσει, με τον Λευκό Οίκο να επικαλείται προσωπικά θέματα.

Η επιστολή παραίτησής του αναφέρει τις αξιώσεις του, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, της παροχής πολιτικής εποπτείας επί των πολεμικών σχεδίων και της ενίσχυσης της «παγκόσμιας στάσης» των ΗΠΑ.

Η τελευταία παράγραφος, ωστόσο, προκάλεσε σχόλια.

«Τώρα, όπως πάντα, η μακροπρόθεσμη επιτυχία μας εξαρτάται από την τήρηση (των άρθρων)του αμερικανικού συντάγματος, το οποίο όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ορκίζονται να υποστηρίζουν και να υπερασπίζονται».

Τη θέση του ανέλαβε ο Άντονι Τάτα, ένας συνταξιούχος ταξίαρχος, του οποίου η υποψηφιότητα για κορυφαία θέση στο Πεντάγωνο απορρίφθηκε ως ιδέα αυτό το καλοκαίρι λόγω ισλαμοφοβικών tweets και άλλων αμφιλεγόμενων δηλώσεων.

Αξιωματούχος της άμυνας επιβεβαίωσε ότι ο Τάτα, ο οποίος είχε καθήκοντα ως Νο. 2 για θέματα πολιτικής και ασφάλειας, διευθύνει τώρα, μετά την παραίτηση του Τζέιμς Άντερσον.

Ο Άντερσον τοποθετήθηκε τον Ιούνιο στη θέση του στο υπουργείο Άμυνας, αλλά ενεργούσε ως αναπληρωτής υπουργού.

Η ανάληψη καθηκόντων από τον Τάτα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει βαθιές ανησυχίες μεταξύ των μελών του Κογκρέσου, που αντιτάχθηκαν στον διορισμό του για τη θέση αυτή το καλοκαίρι, σχολιάζει το Politico.

Αφού ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τον διορισμό του, ο Τάτα δέχτηκε πυρά στα social media, με αναφορές σε παλαιότερες δηλώσεις του, όπου αποκαλούσε τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα «τρομοκράτη ηγέτη» και για το ότι είχε αναφερθεί στο Ισλάμ ως «η πιο καταπιεστική βίαιη θρησκεία που γνωρίζω», μεταξύ άλλων αμφιλεγόμενων δηλώσεών του.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο Αμερικανός πρόεδρος έπαυσε από τα καθήκοντά τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, με συνοπτικές διαδικασίες και δύο αναρτήσεις στο Twitter.

«Με χαρά μου ανακοινώνω πως ο Κρίστοφερ Σ. Μίλερ, αξιότιμος Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας (ομόφωνα εκλεγμένος από την Γερουσία), αναλαμβάνει τα καθήκοντα του υπουργού Άμυνας, από αυτή τη στιγμή. Ο Κρις θα κάνει ΦΟΒΕΡΗ δουλειά. Ο Μάρκ Έσπερ παύθηκε. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για την υπηρεσία του».

Ο Έσπερ είχε συγκρουστεί με τον Τραμπ τον Ιούνιο, για την αποστολή στρατιωτικών μονάδων για τον έλεγχο των διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ που συγκλονίζονταν από το κίνημα Black Lives Matter.

Η εκπαραθύρωση του 56χρονου Έσπερ θεωρείτο δεδομένη εδώ και μήνες, μετά την δημόσια αντίθεση του στην απόφαση του Τραμπ να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις πόλεις που σημειώνονταν μαζικές διαδηλώσεις τον Ιούνιο. Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Τραμπ είχε εξοργιστεί τότε με την στάση του Έσπερ.

Ο Μίλερ γίνεται ο τέταρτος επικεφαλής του Πενταγώνου στη μοναδική θητεία του Τραμπ στην προεδρία.

Με πληροφορίες του Politico/BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM