Διάγγελμα Μακρόν: Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε Παρίσι και άλλες 8 πόλεις

Διάγγελμα Μακρόν: Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε Παρίσι και άλλες 8 πόλεις Facebook Twitter
Νέα μέτρα στο Παρίσι και άλλες 8 πόλεις της Γαλλίας (Φωτογραφία αρχείου EPA)
0

Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας για 9 μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, ανάμεσά τους και το Παρίσι, ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Από το Σάββατο και για τέσσερις εβδομάδες θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί, στο Παρίσι αλλά και στις πόλεις Ρουέν, Λιλ, Σεντ Ετιέν, Λιόν, Γκρενόμπλ, Μονπελιέ, Μασσαλία και Τουλούζη, ανακοίνωσε ο Μακρόν στο διάγγελμά του.

Για την παραβίαση της απαγόρευσης θα επιβάλλεται πρόστιμο 135 ευρώ, συμπλήρωσε. Σημείωσε ακόμη ότι δεν θα επιβληθούν περιορισμοί στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε στις μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειών της Γαλλίας. Για όσο είναι σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι πολίτες πρέπει να ξεχάσουν τις νυχτερινές επισκέψεις σε εστιατόρια ή σε σπίτια φίλων, είπε ακόμη ο Μακρόν. 

Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν πάνω από 6 άτομα στο τραπέζι, δήλωσε, σημειώνοντας ότι θα εξαιρούνται οι οικογένειες με περισσότερα μέλη. Η καθημερινότητα των Γάλλων, την ημέρα δεν θα αλλάξει, σημείωσε. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, το χρειάζεται η οικονομία μας, εμείς το χρειαζόμαστε, τα παιδιά μας θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο», πρόσθεσε.

Η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι ανησυχητική, αλλά «δεν έχουμε χάσει τον έλεγχο», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Παρότι ο ιός εξαπλώνεται, ένα δεύτερο lockdown θα ήταν δυσανάλογο μέτρο, πρόσθεσε ο Μακρόν.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας της Γαλλίας είναι υπό πίεση, που δεν μπορεί να διατηρηθεί και η εξάπλωση του ιού πρέπει να επιβραδυνθεί, υπογράμμισε ο Μακρόν. «Πρέπει να πάμε από τα 20.000 κρούσματα καθημερινά στα 2-3.000 την ημέρα», συμπλήρωσε.

Σήμερα η Γαλλία ανακοίνωσε 22.591 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες. Ο ημερήσιος απολογισμός ξεπερνά τις 20.000 μολύνσεις για τρίτη φορά τις τελευταίες έξι ημέρες. Παράλληλα, 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες 24 ώρες. Πλέον, στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 779.063 κρούσματα και 33.037 θάνατοι.  

Λίγη ώρα πριν από το διάγγελμα Μακρόν, η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στη χώρα. Αυτό θα τεθεί σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 17ης Οκτωβρίου και δίνει στις αρχές τη δυνατότητα για επιβολή περιορισμών.

Η πανδημία «συνιστά καταστροφή για τη δημόσια υγεία», που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και δικαιολογεί τη λήψη αυστηρών μέτρων, ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση η κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ